Česnakas, pomidoras, rauginti kopūstai, žali obuoliai – produktai, kuriuos „Gym+" mitybos specialistas A. Sujeta pataria turėti namuose, jei norite nesirgt.

Česnakas turi puikių medžiagų, bet pakepinus jos dings

„Visų pirma, jei vasarą praleidote pasyviai, nesportavote, nejudėjote, rudenį patarčiau tai pradėti daryti labai palengva. Jei norite pradėti bėgioti, pradėkite nuo 20-25 minučių ir po truputį didinkite tempą. Bėgioti 20-40 minučių yra geriausias sprendimas norint pagerinti sveikatą ir imuninę sistemą“, – sakė Lietuvos sporto universiteto lektorius.

Kodėl? Atsakymas labai paprastas: jei kelsime didelius svorius, pradėsime intensyviai bėgioti, mūsų organizmas patirs didelį stresą. Likęs deguonies likutis organizme po sporto gali sukelti uždegimą ir pabloginti imuninę sistemą.

Česnakas

„Pasaulyje yra labai daug mums vertingo ir vitaminais gausaus maisto, tereikia žinoti, kada, kokį vartoti. Vieni vertingiausių produktų yra česnakas ir pomidoras. Šios daržovės turi skirtingus polifenolius. Česnakai turi aliciną, kuris yra kaip natūralus antibiotikas, jis padeda kūnui kovoti su bakterijomis“, – pasakojo A. Sujeta.

Būtent dėl to sutraiškius ir valgant česnaką jis pradeda teigiamai veikti mūsų gerklę ją dezinfekuodamas. Vis dėlto, jei česnakas bus pakepintas, šios geros medžiagos nebeliks.

O pomidore yra labai stipri antivėžinė medžiaga, vadinama likopenu. Priešingai nei česnakas, pomidoras likopeną išskiria tada, kai yra kaitinamas.

Raugintos daržovės nelygu marinuotoms

„Visai paprastas produktas – rauginti kopūstai, turi ne tik labai daug vitamino C, bet ir maistinių skaidulų, kurių lietuviams labai trūksta. Skaidulos pagerina žarnyno peristaltiką ir padeda žarnyno mikroflorai. Būtent ja reikia rūpintis norint pagerinti imuninę sistemą“, – sakė LSU lektorius.

Rauginti kopūstai pagerindami mikroflorą padeda daugintis gerosioms žarnyno bakterijoms. Kitos raugintos daržovės žiemą taip pat yra geras pasirinkimas, tik su saiku, nes jose dažnai būna didelis kiekis druskos.

„Svarbu prisiminti, kad raugintas ir marinuotas maistas yra du skirtingi dalykai. Marinuoto maisto rekomenduočiau vengti, nes juose gausu ir cukraus, ir druskos“, – kalbėjo A. Sujeta.

Ypatingai paruošti rauginti kopūstai

Žalios spalvos obuoliai savyje turi ursolinės rūgšties, kuri yra labai reikalinga mūsų raumenims. Šią rūgštį itin rekomenduojama vartoti senyvo amžiaus žmonėms, nes jie turi polinkį prarasti raumeninę masę.

Kita medžiaga, esanti obuolyje, yra antioksidantas kvercetinas. Jis reikalingas ne tik gerai protinei veiklai, bet ir geram širdies darbui.

Ar verta vitaminą C vartoti papildomai?

„Papildų pasaulis yra milžiniškas, ir žmonės gali pasirinkti ne tik seną gerai žinomą vitaminą C, bet ir daug kitų. Mano asmeninė pozicija šiuo klausimu yra labai paprasta – visų pirma stenkimės visus reikalingus maistus gauti iš maisto. Tik tuo atveju, jei mums to padaryti nepavyksta, galime vartoti papildus. Šiuo atveju reikia prisiminti, kad citrina, obuolys, kivis, petražolė turi labai daug vitamino C.“, – kalbėjo sveikos gyvensenos specialistas.

Pasak A. Sujetos, dirbantys žmonės dažnai per įvairius projektus ar užgriuvusius darbus rudenį pamiršta, kad reikia skirti laiko sau. Dirbant naktimis, aukojant savo pietų metą, fizinį aktyvumą liga ateis labai greitai.

Žiūrėkite visą naujausią DELFI laidą „Sveikatos receptas":




Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)