Ypač pavojingas mitas

Vienas iš labiausiai paplitusių mitų – esą naudodami apsauginį kremą neįdegsime saulėje. Toks požiūris, sako „Eurovaistinės“ farmacininkė J. Juodsnukytė, yra ne tik klaidingas, bet ir labai pavojingas. „Apsaugos nuo saulės faktorius (SPF) nesustabdo įdegimo proceso. Tai apsaugo odą nuo nudegimo ir nuo kenksmingų UV spindulių. SPF kremai, kurie turi cheminį pagrindą, odoje suriša visus UV spindulius, juos nukenksmina, todėl jie nepatenka į giliuosius audinius“, – pasakoja J. Juodsnukytė. Anot jos, būtent ir reikia neleisti UV spinduliams patekti į giliuosius audinius.

Jovita Juodsnukytė

Vaistininkė tikina, kad net ir su kremu nuo saulės oda tikrai įdega. Anot jos, tiesiog panaudojus kremą nuo saulės nebus tokio efekto, kaip nepasitepus kremu. J. Juodsnukytė pastebi, kad žmonės, jei jau oda parausta ir sudirgsta per 15 minučių, tai laiko įdegiu. Pašnekovė šiuo klausimu griežta, anot jos, tai – nudegimas saulėje.

Lietuvos rinkoje, pasak J. Juodsnukytės, kremą nuo saulės galima rasti nuo SPF 15 iki SPF 50. Anot jos, skaičius parodo, kokio stiprumo filtras yra kreme. „SPF 15 saugos trumpiausią laiką, o su SPF 50 saulėje galima būti ir ilgiau. Tai yra faktorius, kuris apsaugos nuo nudegimų saulėje. Jeigu jūsų oda yra šviesi ir balta, nudegate per kokias 10 minučių, tai SPF 15 jums padės apie pusantros valandos. Jeigu pasitepsite SPF 50 – saulėje galėsite būti 2-3 valandas“, – teigia J. Juodsnukytė.

Ji pasakoja, kad kremai nuo saulės su SPF filtru būna dviejų tipų: tie, kurie turi cheminį filtrą ir tie, kurie turi mechaninį-fizinį filtrą. Anot jos, mechaninio-fizinio filtro kremai būna su titanu ar cinku. „Jie daugiau skirti žmonėms, kurie turi jautrią odą. O cheminiai kremai gali šiek tiek sudirginti odą. Tad pačios jautriausios odos savininkams visada reikia išsiaiškinti, kam yra alergija, dėl ko dirgina odą ir tada įdėmiai skaityti sudėtį ir rinktis. Žmogui, kuris neturi alergijos, kremą reikėtų rinktis pagal filtrą, tekstūrą, kas labiausiai patinka, kas labiausiai priimtina pagal kišenę.

Rinkdamiesi kosmetiką dažniausiai atkreipiame dėmesį į tai, kad sudėtyje nebūtų parabenų, silikonų. Į tai reikėtų daugiau atkreipti dėmesio, nes parabenai ir sukelia didžiausias alergijas. Ypač, jei būsime saulėje, tai gali dar labiau paskatinti jautresnės odos reakcijų atsiradimą“, – pataria farmacininkė.

Pasiteiravus ar tiesa, kad kremas nuo saulės sukelia vėžį, farmacininkė atsako, kad jis tikrai nesukelia vėžio, tiesiog kremo nuo saulės sudėtis gali skambėti bauginančiai. Anot jos, paskaičius sudėtį galime rasti cinko oksido ar titano. „Atrodo, kad viskas būtinai mums įsigers į odą, nenusivalys, tai kaupsis organizme ir sukels vėžį. Taip nėra, tie produktai visi nusiplauna, nusivalo, jie aktyvūs būna tik keletą valandų ir jokio vėžio tikrai nesukelia“, – nuramina J. Juodsnukytė.

Odos vėžio atsiradimą, pasak farmacininkės, sukelia deginimasis saulėje ir ypač – nudegimai. „Didesnę tikimybę sukelti vėžį turi tie pasideginimai, kai nudegama pūslėmis, lupasi oda, oda labai stipriai raudona. Toks nudegimas ateityje gali atsiliepti. Geriau jau teptis kremu, kuris veikia keletą valandų, apsaugo odą, negu rizikuoti susirgti vėžiu“, – pataria pašnekovė.

Nepamirškite lūpų ir ausų

Farmacininkė primena, kad reikia nuo saulės saugoti ir veidą bei lūpas. Anot jos, kremai nuo saulės, kurie yra skirti veidui, būna lengvesni, kad neužkimštų porų. „Jeigu vasarą pradėsime tepti riebiu kūno kremu veidą – užsikimš poros ir tuomet gali atsirasti spuogų, odos pariebėjimas, blizgumas“, – teigia J, Juodsnukytė.

Pasitepus veidą riebiu kremu, sako vaistininkė, atsiras ir nepatogų norinčioms pasitepti pudra, mat riebus kremas sunkiai įsigeria į odą.

„Veido kremai yra sukurti kitaip: jie greičiau susigeria, yra daug lengvesni. Jie skirti veidui, o veidas visada būna saulėje. Tokie kremai išlieka visą dieną, jei nesimaudome, nesiprausiame ir labai gausiai neprakaituojame“, – skirtumus pabrėžia J. Juodsnukytė.

Pašnekovė primena tuo pačiu kremu nuo saulės, kuris yra skirtas veidui, patepti ir lūpų. Anot jos, žmonės nesupranta, kai nudega lūpas – jos būna stipriai raudonos, peršti, šerpetoja. „Ir taip pat reikia nepamiršti veido kremu patepti ausų. Nes ausys taip pat turi labai ploną odą, be galo greitai nudega. Ypač tai aktualu vyrams, kurių ausų nedengia plaukai. Moterų ausis šiek tiek nuo saulės apsaugo ir plaukai“, – pataria J. Juodsnukytė.

Farmacininkė įvardija ir pagrindines sveiko deginimosi taisykles. Svarbiausia, pabrėžia ji, reikėtų saulėje nebūti tarp 11 ir 15 valandos, mat tuomet saulė yra aktyviausia. „Geriausia saule mėgautis iš ryto arba šiek tiek po pietų“, – teigia J. Juodsnukytė.

Taip pat, pastebi ji, jei žmonės pasitepa kremu nuo saulės, jie mano, kad gali dėl to sau galvos nesukti visą dieną. Tačiau J. Juodsnukytė perspėja, kad kremas su SPF 50 nuo kenksmingo saulės poveikio saugo 2-3 valandas. O jei būdami saulėje prakaituojate, sportuojate ar maudotės, tai po kiekvieno fizinio krūvio ar maudymosi, sako vaistininkė, reikėtų teptis kremu nuo saulės. Ypač svarbu, sako ji, tepti tas kūno vietas, kurios daugiausiai būna saulėje – veidas, rankos, kojos bei kitos vietos, kurių nuo saulės nedengia drabužiai. Tokias vietas, teigia J. Juodsnukytė, reikėtų tepti kas 2-3 valandas.

„Nereikėtų galvoti, kad eisiu ar neisiu degintis. Jei einant į darbą ryte šviečia saulė, karšta diena – tikrai reikia pasitepti kremu. Ar būtumėte lauke pusvalandį ar valandą – nėra svarbu“, – akcentuoja pašnekovė.

Atvejai, kai teks kreiptis į gydytoją

Norintieji greičiau įdegti naudoja ir įdegio skatinimo kremus. Anot farmacininkės, tokie kremai neapsaugo nuo žalingo saulės poveikio. „Juos tikrai galima naudoti, bet jie nuo saulės neapsaugo. Iš pradžių visada reikėtų tepti kremą su SPF filtru“, – sako J. Juodsnukytė ir priduria, kad tik pasitepus kremu nuo saulės galima naudoti ir įdegį skatinantį kremą.

„Bet yra nemažai žmonių, kurie nori greitai įdegti, išsipurškia tik skatinančiu kremu ir stengiasi kaip įmanoma greičiau pasiekti norimą rezultatą, taip pakenkdami savo odai“, – sako pašnekovė.

O kaip atpažinti nudegimą? „Nudegimu laikome raudoną, karštą, perštinčią odą. Tai pirmasis nudegimas, kuriuo reikėtų pasirūpinti. Tokį nudegimą reikėtų drėkinti, bet drėkinti tokiais produktais, kurie neužkemša porų ir neužrakina karščio. Jeigu tokią karštą odą pateptumėme aliejumi (o tai pas mus yra populiaru, kažkodėl vis dar nudegimus tepti aliejais), aliejus padaro tokią plėvelę ir karštis iš odos niekaip nepasišalina. Būna nelabai malonus jausmas“, – sako farmacininkė.

Kadangi nudegus, teigia J. Juodsnukytė, norisi atvėsinti odą, į šalį reikėtų mesti visus riebius produktus. „Reikia imti kuo lengvesnį kremą ir juo vis tepti, drėkinti, maitinti odą, kol praeis raudonumas.

Dar nuo saulės būna nudegimas pūslelėmis. Tai nelabai gerai. Tai labai rimtas nudegimas. Tokiam nudegimui galima naudoti specialias putas, kurios sulaiko uždegimą ir skatina pūslelių gijimą“, – teigia J. Juodsnukytė.

Anot jos, jei nudegėte stipriai, atsirado pūslių, pamatėte, kad žaizdos pūliuoja ir nudegimai negyja j – būtina kreiptis į gydytoją.