Laidoje „Sveikatos receptas“ „Militros“ lektorė Viktorija Jefremovaitė papasakojo ir vaizdžiai parodė, ką ir kaip daryti, kad per 6 minutes kiekvienas iš mūsų mokėtų išgelbėti užspringusio žmogaus gyvybę.

Trankyti per nugarą, kai žmogus kosėja – jokiu būdu negalima

Užspringimai yra dviejų tipų – dalinis ir pilnas. Dalinis patiriamas dažniau, žmogus tokiu atveju gali kalbėti ir kvėpuoti bei pats sau padeda, tai yra pradeda kosėti. Tuo metu, kai patiriamas pilnas užspringimas, žmogus nebegali nei kalbėti, nei kvėpuoti.

Kai žmogus užspringsta būdamas vienas namuose, apima didelė panika. Tokiu atveju, pasak V. Jefremovaitės, reikia iškart ieškoti stataus kampo ir negailėti savęs – kristi į jį pilvu, kad kampas atsidurtų tarp bambos ir diafragmos. Kartais žmonės patys sau atlieka Heimlicho manevrą.

Labai dažnai artimieji norėdami padėti užspringusiam žmogui, pradeda bet kaip trankyti jo nugarą. To daryti griežtai negalima.

„Kai yra dalinis užspringimas, organizmas kosėjant pats pašalina svetimkūnį. Ką galime padaryti, tai būti šalia ir skatinti žmogų kosėti bei jį stebėti“, – laidoje pasakojo pašnekovė.

Jei žmogus staiga nustoja kosėti ar randame jį susigriebusį už gerklės, vadinasi, svetimkūnis nusistūmė dar toliau ir jis nebegali nei kalbėti, nei kvėpuoti.

„Reikėtų paklausti, ar tu užspringai. Gal atrodo juokingai, bet tai padeda žmogui šiek tiek nusiraminti, nes jis supranta, kad kažkas kitas žino, kas jam yra“, – sakė V. Jefremovaitė.

Itin svarbu mokėti teisingai atlikti Heimlicho metodą

Kitas žingsnis, kai žmogus jau pilnai užspringęs ir nebegali kvėpuoti – 5 patrankymai į tarpumentę. Tačiau jie turi būti atliekami tiksliai.

Viktorija Jefremovaitė

„Atsistojame šonu, vieną ranką prakišame pro pažastį ir su ta pačia ranka imame žmogų už žandikaulio. Palenkiame žmogų į priekį. Su kita ranka stipriai ir tiksliai delno apačia į viršų trenkiame 5 kartus“, – pasakojo pašnekovė.

Jei svetimkūnis neiškrito, reikia atlikti Heimlicho metodą. V. Jefremovaitė paaiškino, kaip jį atlikti.

Atsistojame už nugaros, vieną koją pastatome tarp springstančio žmogaus kojų. Rankas reikia įkišti po pažastimis. Susirandame tašką, kuriame darysime paspaudimus – tarp bambos ir šonkaulių. Padarome kumštį, ant jo viršaus sulenkiame tos pačios rankos nykštį, kad sulenktas nykštys padarytų statų kampą. Sukabiname abi savo rankas ir spaudžiame ne į vidų, o į išorę, tarsi norėtume staigiai pakelti žmogų.

Viktorija Jefremovaitė

Spaudžiame 5 kartus, jei nepadėjo, vėl trankome į tarpumentę, tada vėl spaudžiame krūtinę. Taip kartojame, kol svetimkūnis iš kvėpavimo takų pasišalina arba kol žmogus netenka sąmonės. Jei netenka sąmonės, pradedame gaivinti.

Kaip padėti užspringusiam kūdikiui?

Iki 3 mėnesių kūdikiai nemoka kvėpuoti pro burną, kvėpuoja tik pro nosį. Be to, kūdikis nemoka parodyti, kad užspringo, tad svarbu kuo greičiau atpažinti šią nelaimę. Užspringęs kūdikis pradeda raudonuoti, būna neramus, bando kosėti, gali bėgti seilės.

Lektorė pabrėžia: jokiu būdu negalima kratyti kūdikio paėmus už kojų žemyn galva. Kūdikio kaulai dar labai trapūs, kratant žemyn galva galima juos sulaužyti, sukratyti smegenys, pakenkti kaklo slanksteliams, raumenims. Tad to daryti tikrai negalima.

Jei kūdikis pats neatsikoso, reikia jam suteikti pagalbą. Taip pat kaip suaugusiems, kūdikiams iš pradžių patrankome 5 kartus per nugarą. Reikia atsisėsti, vaiko pilvą padėti ant rankos, prilaikyti galvą, su kita ranka patrankyti nugarą, tačiau ne taip smarkiai, kaip suaugusiam žmogui.

Viktorija Jefremovaitė

Jei tai nepadeda, atliekame Heimlicho metodą, tačiau jį atliekame kiek kitaip nei suaugusiam. Atliekame krūtinės ląstos paspaudimus, juos reikia atlikti dviem pirštais tarp spenelių. Spaudžiame 5 kartus.

Kartojame, kol vaikas pradeda verkti – tai reiškia, kad nebespringsta. Jei kūdikis nustoja kvėpuoti, reikia kuo skubiau jį pradėti gaivinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)