Viduriavimas ir virškinimo sutrikimai – dažniausia nerimo prieš kelionę priežastis. O viduriavimo dažniausia priežastis – staigiai ir pernelyg stipriai pasikeitusi geroji mikroflora ir tų mažylių maistas. Tai, kas raugina pieną Lietuvoje, nebūtinai yra kultivuojama Graikijoje, o toji ląsteliena, kurią gerai valgo graikų žarnyno bakterijos, nebūtinai patiks lietuvaičio storosios žarnos gyventojoms.

Kita priežastis – maistotoksiko infekcijos, kai yra tiesiog per karšta, kad ilgai išbūtų nepagedęs iš gimtinės atsivežtas sumuštinis, ar graiko vakar užmaišytas tatzikis.

Tad gerosios bakterijos (probiotikai) – yra pasirinkimas numeris vienas. Tiesiog padidiname mūsiškių skaičių ir įgauname kiekybinę persvarą. Kelios dienos, kol chebrytė apsitrins, apsiuostys ir nustos daužyti namų, šiuo atveju žarnyno, sienas.

Dar viena, paskutinė minima, bet ne paskutinė pagal dažnumą negalavimo priežastis – saiko nebuvimas ir paprastas, banalus persivalgymas. Ypač, jei važiuojate į „viskas įskaičiuota“. Valgysite daug, mat už tai jau sumokėjote. O daug valgant reikia ir daug skaidančių medžiagų, tad dar vienas punktas – fermentai.

Angliukai ir kiti absorbentai labiausiai reikalingi apsinuodijus. Nepadės nei padauginus alkoholio, nei viduriavimui stabdyti. Kadangi suaugusiam vienam kartui reikia bent 10-20 klasikinių aktyvintos anglies tablečių, aprūpinti visą šeimą dviejų savaičių laikotarpiui reikės atskiros vaistinėlės. Paprasčiau įsigyti vietoje.

Supimo liga – gali sugadinti bet kokią kelionę. Labai „prasmingą“ patarimą atradau tautiško interneto puslapiuose: geriausiais būdas išvengti supimo ligos – susilaikyti nuo bet kokių kelionių. Nebūkime tokie kategoriški. Yra puikių būdų, galinčių tikrai padėti tam nuolat automobilį stabdančiam ir į įvairius paketus vemiančiam šeimos nariui: užsimerkti, nežiūrėti į priekį, išsinuomoti automobilį su automatine pavara (tolygiau persijungia bėgiai, mažiau sūpuoja), persėsti ant priekinės sėdynės, čiulpti rūgščius čiulpinukus, vitamino C tabletes, imbiero ledinukus. Bet viso to įdėti į vaistinėlę neįmanoma, o čiulpinukus galima įsigyti bet kokioje parduotuvėje.

Apie vaistus nuo supimo ligos: yra ir tablečių nuo vėmimo (Domperidon) ir nuo supimo (Cinnarizin) ir nuo abiejų kartu (Dimenidratas), ir jų derinių. Pasitarkite su savo ar vaiko gydytoju, kokius geriau naudoti – visi turi savo privalumų ir trūkumų.

Kondicionieriai, temperatūros svyravimai ir jų sukeliamos bėdos

Nosį sutraukiantys lašiukai padės trumpam, nes ilgėliau naudojami irgi dirgins nosies gleivinę. Suveiks labai gerai esant ausų užgulimui po skrydžio (taip, norint atkimšti ausis reikia pasilašinti lašų į nosį). Bet jei prireiks ilgesnio gydymo (5-7 dienos) patys gali tapti slogos ir neprakvėpavimo priežastimi.

Vietinio veikimo hormoniniai vaistai, dažniausiai naudojami alerginių slogų gydymui, bus geriausias pasirinkimas visai šeimai nuo vaiko iki nėščios mamos ir rūkančio tėčio. Kadangi jų veikimas pagrįstas ne kraujagyslių sutraukimu, bet dirginimo mažinimu, jie puikiai padės ir dėl kondicionieriaus, ir karšto oro, ir dulkių, ir naujų kvapų, ir neaiškaus baseino vandens poveikio. Vaistai receptiniai, tad pasitariate su savo gydytoju.

Skausmas. Bjauriausias ir labiausiai nenuspėjamas kelionių palydovas. Paracetamolis labiau padės galvos skausmui, karščiavimui ir neišreikštam likusio kūno maudimui. Jeigu norite susitvarkyti su danties ar sumušto į lovos kampą piršto skausmu, ausies dilgčiojimu po skrydžio ar numalšinti odos deginimą, atsiradusį po neatsargaus užmigimo paplūdimyje – labiau padės priešuždegiminiai vaistai. Beje, galvos skausmui, kuris atsirado po vakarėlio, dėl kurio pasekmių ir užmigote ant smėlio, irgi padės ne blogiau nei paracetamolis. Ibuprofenas – nereceptinis, tinka ir vaikams ir suaugusiems, suveikia greitai, tiesa, veikia neilgai. Bet, jei skausmai trunka kelias dienas, gal vertėtų pasirodyti pas vietinius barzdaskučių cecho atstovus.

Traumos rinkinukas. Tvarstukai, dezinfekantas, žaismingų spalvų ir formų pleistrai bei dirbtinės ašaros būtini kiekvienai kelionei. Ypač, jei keliaujate su vaikais, herojų pavaidinti mėgstančiu vyru ir moterimi, vežančia trejas naujas neavėtų batelių poras kasvakariniam promenadui. Nuospaudos, nubrozdinimai, nuo chloro paraudusios akys yra įkyrus ir nervus gadinantis reikalas, o Maldyvuose trauklapių susirasti gali ir nepavykti.

Valerijus Morozovas

Priešalerginiai. Jei alergijos nepasireiškia niekam šeimoje, šansų, kad prireiks tokių vaistų, nedaug. Kita vertus, labai pasikeičia maistas, aplinka, saulės kiekis, vanduo ir kiti alergenai. Ne kiekvienas bėrimas yra alergija ir priešalerginiai ne kiekvienam bėrimui padės, tačiau niežulį ir dirginimą gali palengvinti. Po svetimšalių kraujasiurbių įkandimų – irgi. Nujausdamas tautiečių skysčių asortimentą atostogų metu – nepatarčiau imti senesnės kartos tablečių. Jos migdo, slopina, labai mažina galimybes ilgiau pasėdėti vakare. Tokiu atveju užteks du ar tris kartus mažesnio atskiesto vietinio gėrimo kiekio galutiniam efektui. Receptiniai, tad pasitarkite su gydytoju.

Tepalai. Išskyrus tepalus nuo saulės ir skirtus drėkinti odai – vežtis atsargiai. Tepalai nuo skausmo plius saulės spinduliai – lygu žaizdos ir nudegimai. Geriau išgerti tabletę. Su tepalais nuo vabzdžių įkandimų, kojų tinimų irgi nepatarčiau keliauti į paplūdimį. Hormoniniai tepalai sumažinti niežuliui, alerginiam bėrimui, saulės nudegimui – galimas variantas, tačiau naudoti reikia labai atsargiai ir trumpai. Patarčiau vežtis tik pasitarus su gydytoju žmonėms su dažnai pasireiškiančiomis odos problemomis. Tai yra tiems, kurie žino, ką su tuo tepalu daryti.

Ir paskutinis, bet labiausiai padedantis kelioninės vaistinėlės produktas – kelionės sveikatos draudimas. Daug nekainuoja, dažnai jau „įmontuotas“ į Jūsų kreditinę kortele, o galimybių suteikia daug. Ir tris dienas karščiuojančio būklės vertinimas, ir užsitęsusio skausmo priežastis, ir patirtos traumos laipsnis dažnai geriau ir adekvačiau vertinami kontaktinės konsultacijos metu. Ypač, kaip jau minėjau, pasikeitus aplinkai, infekcines ligas sukeliančioms bakterijoms, jų atsparumui ir farmakologijos prekių pasirinkimui. Kur kas paprasčiau ir maloniau sutvarkius draudimo reikalus knisti protą vietiniam eskulapui, nei organizuotis nuotolinę konsultaciją Lietuvoje ir vaistų atvežimą su į tą pačią salą skrendančiais draugų pažįstamais.

Ko nepatarčiau imti: žarnų motoriką išjungiančių (Loperamid), kosulio vaistų ir antibiotikų. Pirmieji uždarys visus sukėlėjus Jūsų pilve, vietoje to, kad juos išvarytų kuo greičiau. Čia kaip netikėtai rastą verandoje benamį uždaryti ten savaitei, vietoje to, kad išprašytumėte iškart. Toks „uždarymas“ padės nebent tada, jei ilgai keliaujate pėstute negyvenamoje vietovėje ir nėra galimybių atsikratyti sukėlėjų su visa reikiama higiena ir savigarba.

Antibiotikai reikalingi tik sunkių bakterinių susirgimų metu, o tokiais atvejais geriau kreiptis į vietinius gydytojus, nes jie geriau žino apie Taivano patogeninę florą nei gydytojas Vilniaus priemiestyje.

Atsikosėjimą skatinantys vaistai. Kadangi jų poveikis mažai kuo skiriasi nuo arbatų, geriau gerkite arbatas ir darykite inhaliacijas virš tų pačių arbatų. Kosulys dėl kondicionieriaus atsiranda dėl slogos, tad slogą ir gydome.

Kaip ten bebūtų – geros jums vasaros ir sveikų atostogų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)