Ragina nepulti laikytis detoksikacijos

Pasak gydytojos dietologės, detoksikacija neretai yra siejama su išvalymu – galvojama, jog reikia išvalyti organizmą nuo kokių nors toksinų, kurie neva kaupiasi kūne. Detoksikacijos šalininkų teigimu, tai padaryti galima užsiimant specifine dieta, pavyzdžiui, kelias dienas geriant tik kefyrą, vartojant žolinius preparatus, arbatas ar netgi diuretikus – skysčius varančius vaistus.

„Tačiau būsiu nepopuliari ir paneigsiu, kad šie metodai yra pagrįsti ir reikalingi. Detoksikacija yra visiškai normalus ir organizme nuolat vykstantis procesas, už kurį yra atsakingi mūsų organai. Tai yra inkstai, kepenys, oda, žarnynas. Visas funkcijas puikiai atlieka ir organizmas, o mes tikrai savo organizmo nepergudrausime“, – sakė D. Vaitkevičiūtė.

Gydytoja perspėja – papildomai imdamiesi priemonių, galime tik pakenkti, o detoksikacija gali būti ir žalinga.

Dalia Vaitkevičiūtė

Toksinai ir šlakai, pasak laidos pašnekovės, susidaro vykstant cheminėms reakcijoms mūsų organizme. Įtakos turi aplinkos poveikis, psichoaktyvių medžiagų ir nesveiko maisto vartojimas.

„Kol organizmas gali su tuo susitvarkyti, kol organai funkcionuoja normaliai ir neturime jų ligų, detoksikacijos funkciją atlieka pats organizmas ir gerdami kažkokius preparatus jam nepadėsime“, – kalbėjo D. Vaitkevičiūtė.

Kaip pasakojo pašnekovė, ir į gydytojo kabinetą neretai ateina pacientų, kurie kreipiasi dėl bėrimų, pajuodusių paakių ar nuovargio ir mano, kad šios problemos kyla dėl kurio nors organo prastos veiklos.

„Bet iš pradžių reikia atlikti bendrus tyrimus, tam tikrų organų tyrimus. Tada galėsime pasakyti, ar yra problemų. Tačiau nuspręsti patiems, kad kūnas yra intoksikuotas ir organizmas užterštas – negalima. Turime tam tikras gaires ir tyrimus, kurie nustato, ar organai funkcionuoja gerai“, – kalbėjo gydytoja.

Po detokcikacinės dietos – į priėmimą

Viena populiariausių „detoksikacinių“ dietų, pasak gydytojos dietologės, yra grikių dieta, kurios kai kurie laikosi ir 2 savaites, ir mėnesį. Tačiau žmogaus kūnui nuolat reikia įvairių maistinių medžiagų, mikroelementų ir vitaminų, tad apsiribojus vienu produktu organizmui daug labiau pakenkiame nei padedame.

„Tokių dietų rezultatas pasimato šiek tiek vėliau. Turime įvairių situacijų, kai žmonės, laikydamiesi vieno produkto dietos, atsiduria net ir priėmimo skyriuose“, – perspėjo D. Vaitkevičiūtė.

Grikiai

Žalos galime prisidaryti ir vartodami detoksikacines arbatas. Ypač pavojingos yra tos arbatos, kurios parduodamos ne vaistinėse, bet kokioje nors neoficialioje rinkoje. Tokios žolelės neretai turi įvairių priemaišų.

„Šiuo metu Amerikos maisto ir vaistų tarnyba priskaičiavusi jų apie 700 – įvairių preparatų ir žolelių, kurios neva padeda išsivalyti. O iš tiesų ten randama visokių medžiagų, kurios kaip tik kenkia kepenų funkcijai. Dėl to tikrai nerekomenduoju griebtis įvairių žolinių preparatų nepasitarus su gydytoju. Be to, jie gali sutrikdyti kitų jūsų vartojamų vaistų funkciją ir blokuoti jų veikimą“, – sakė gydytoja dietologė.

D. Vaitkevičiūtė pabrėžia, jog nei vienas detoksikacinis metodas – arbatų, papildų ar dietų nėra moksliškai patvirtintas. Tiesa, yra atliktos kelios studijos, kurios bandė įrodyti detoksikacinį efektą, bet nei viena neparodė teigiamų rezultatų.

Arbata

Žarnyno valymo procedūros pridarys tik žalos

Detoksikuotis bandoma ne tik vartojant arbatas ar besilaikant dietų, tačiau ir atliekant žarnyno valymo procedūras. Būtent tokios procedūros atliekamos ir kai kuriose Lietuvos klinikose. Tačiau kokį rezultatą jos iš tiesų suteikia?

„Natūralu, kad po tokio žarnyno išvalymo žmogus dažniausiai jaučiasi pakylėtas, lengvesnis, nes yra netekęs dalies skysčių ar kelių kilogramų. Tačiau noriu rimtai perspėti tuos, kas darosi šias procedūras. Valydami savo žarnyną išvalome ne tik blogąsias, bet ir gerąsias bakterijas. Mūsų mikrobiota būna sutrikdyta ir žarnynas gali pradėti veikti blogiau nei prieš tai. Būkite atsargūs, tai nėra kažkokia panacėja. Žarnų išvalymas nepadės nei numesti svorio, nei būti sveikesniems“, – sakė D. Vaitkevičiūtė.

Be to, po tokios procedūros netenkama įvairių reikalingų mikroelementų. Dažnai taip darant galima sutrikdyti elektrolitų funkciją.

Pagrindinės taisyklės, kaip išlaikyti sveiką kūną

Norint palaikyti sveiką kūną ir sveiką organizmą bei turėti kuo mažiau laisvųjų radikalų, kurie veikia gavus per daug maisto ir alkoholio, reikia laikytis kelių paprastų ir laiko patikrintų taisyklių.

Visų pirma, sumažinkite alkoholio vartojimą, gerkite daugiau vandens.

Pasak gydytojos, vanduo yra organizmo šluota. Vanduo pasišalina per inkstus, išvalydamas ir visas toksines medžiagas.

Mitybos nepakankamumas

„Labai rekomenduoju atsisakyti perdirbtų produktų ir tokių, kuriuose gausu cukraus. Jie ir sukelia blogesnę organų funkciją. Nereikėtų pamiršti miego, per kurį intensyviau vyksta organizmo detoksikacija“, – kalbėjo laidos pašnekovė.

Gydytoja dietologė pataria aktyviau prižiūrėti savo žarnyną ir mikrobiotą, vartoti probiotikais gausius produktus, pavyzdžiui, rauginto pieno produktus. Taip pat ir prebiotikais gausius produktus – įvairias skaidulas, sėklas, raugintus kopūstus.

Pasak D. Vaitkevičiūtės, prižiūrėdami kūną didinsime ir detoksikacinę jo funkciją. Svarbus ir sportas bei sveikatai palankių produktų įtraukimas į savo racioną.

„Visada savo racione turėkite bent 4-5 daržovių ir vaisių porcijas per dieną, valgykite geruosius riebalus – žuvį, riešutus, alyvuogių aliejų. Siūlau nepasiduoti populiariesiems detoksikacijos metodams ir neužkibti už verslininkų kabliuko“, – patarė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)