Paprastai manoma, kad laktozės netoleravimui būdingas pilvo pūtimas, gurgimas ar viduriavimas, pavartojus pieno produktų, bet dietistė Vaida Kurpienė išvardijo ir kiek netikėtus simptomus, kuriuos pajutę dažnas net nepagalvotų apie pieną.

Laktozės netoleravimas gali būti ir laikinas

V. Kurpienė paaiškino, kad laktozė yra natūralus pieno cukrus.

„Vieni žmonės jį puikiausiai virškina ir su juo susidoroja, o kiti sunkiai šį pieno cukrų suskaido. Tam skaidymui reikia turėti pakankamai laktazės fermento, kurį mes turime natūraliai. Kartais šio fermento gamintojai prideda į produktus, kad suskaidytume laktozę ir išvengtume simptomų“, – pasakojo V. Kurpienė.

Laktozės netoleravimas gali būti nuolatinis arba laikinas.

„Laikinas gali būti, jeigu buvo pakilusi aukšta temperatūra, jeigu užsikrėtėme žarnyno virusu, apsinuodijome, sirgome sunkesne liga, buvo daryta operacija su pilna narkoze – gali būti įvairių priežasčių. Laikinas netoleravimas palaipsniui atsistato. Taigi, jeigu išgėrėme pieno arba suvalgėme pieno produktą ir jaučiamės prastai, nereiškia, kad po 2–3 mėnesių bus tokia pati situacija“, – nuramino V. Kurpienė.

Ar žmogus toleruos laktozę, gali priklausyti ir nuo amžiaus. Paprastai puikiai laktozę toleruoja vaikai iki 4 metų. Kaip bus toliau – labai individualu.

„Sakyčiau, kad kritinis amžius yra 55 metai, kaip sako mokslas, bet yra ir 90-mečių, kurie puikiausiai laktozę toleruoja“, – patikino V. Kurpienė.

Simptomai gali būti netikėti

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją