Šefildo universiteto specialistai ieško būdų, kaip paskatinti motinas žindyti savo mažylius, nes vis daugiau apsisprendžia to nedaryti, skelbia news.sky.news.
.
Skelbiama, kad motinoms bus dovanojami iki 120 svarų (496 Lt) vertės dovanų čekiai , jeigu tik jos maitins savo mažylius savo pienu bent jau iki tol, kol jiems sukaks 6 savaitės. Dar 80 svarų (330 Lt) čekis laukia, jeigu žindyti mažylį moteris sutiks iki pusės metų.

Jeigu projektas pasiteisins, autoriai tikisi šią schemą pritaikyti praktikoje. Svarbu tai, jog iš tikrųjų didžiausias akstinas maitinti savo mažylius motinos pienu turėtų būti ne finansinės nuolaidos, o mažylio sveikata ir gera savijauta.

Ši iniciatyva bus išbandyta Derbišyro ir Pietų Jorkšyro grafystėje – būtent šiose vietovėse žindančių moterų skaičiai patys mažiausi.

Britų visuomenės sveikatos pareigūnai rekomenduoja moterims savo atžalas savu pienu maitinti pirmuosius pusę jų gyvenimo metų. Nepaisant to, taip elgiasi vos 34 proc. bričių, teigia Šefildo universiteto mokslininkė Clare Relton.

Motinos pienas specialiai sukurtas mažyliams, tad pirmaisiais mėnesiais suteikia viską, ko reikia. Ši schema siūlys dovanų čekius motinoms, kurios rinksis pačios maitinti savo atžalas – toms, kurios supras žindymo naudą tiek sau pačioms, tiek mažyliams, tiek visuomenei“.

Bandymų metu dėmesys bus skiriamas 130 moterų, pagimdžiusių atžalą nuo lapkričio iki kovo. Jeigu savo atžalas savo pienu jos maitins pusę metų, gaus 200 svarų (826 Lt) vertės dovanų čekių: pusė sumos prekybos centruose, kita pusė – specializuotose parduotuvėse.

Čekius finansuoja Valstybinė prevencijos tyrimų iniciatyva, jie bus išskirstyti po 40 svarų (165 Lt) vertės kuponus atskiriems etapams. 

Jokių ypatingų reikalavimų iniciatyvos dalyvėms nekeliama – pakaks, jog pati motina ir ją prižiūrintis specialistas iš gydymo įstaigos raštu patvirtins, jog ji žindo savo mažylį.

Specialistai aiškintis, ar piniginė nauda gali paskatinti moteris žindyti. Taip pat bus siekiama nustatyti, kaip jaučiasi motinos, gaunančios dovanų čekius – papirkinėjamas ar apdovanotos.

„Tikrai nepasisakome prieš finansines iniciatyvas svarbiais tikslais, tačiau čia susiduriame su žymiai didesne socialine ir kultūrine problema, kurią reikia spręsti, o ne siūlyti žindyti apsisprendusioms moterims čekius. Atsiranda vis daugiau moterų, kurios savo kartoje nebemato sektinų pavyzdžių – tai reiškia, jog daugumoje bendruomenių tai nebėra norma. Priežastis maitinti mažylį savo pienu negali būti grįsta finansine nauda. Motina turi norėti to dėl savo ir vaiko sveikatos ir geros savijautos“, - tvirtina Karališkojo akušerių koledžo darbuotoja Janet Fyle.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)