Daugiausia šiemet virusinio hepatito A atvejų buvo nustatyta tarp Vilniaus romų bendruomenės gyventojų, Naujininkų ir Grigiškių seniūnijose, taip pat Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namuose.

Jau paskiepyti Kūdikių namų personalas ir vaikai. Pradėti skiepijimai romų bendruomenėje, Naujininkų ir Grigiškių mokymo įstaigose. Naujininkų ir „Saulėtekio“ vidurinių mokyklų, Grigiškių pradinės mokyklos moksleiviai iki 16-os metų skiepijami nemokamai.Skiepijama Naujininkų poliklinikoje ir Grigiškių sveikatos priežiūros centre.

Vilniaus visuomenės sveikatos centras primena, kad pagrindinės hepatito A profilaktikos priemonės yra griežtas higienos laikymasis ir vakcinacija. Sveikatos specialistai darželinukams, moksleiviams ir romų vaikams skaito paskaitas asmens higienos įgūdžių ugdymo temomis.

Vilniaus mero nurodymu, sugriežtinta kontrolė mokymo ir ugdymo įstaigose – tikrinama, ar visos mokyklos turi pakankamai higienos priemonių ir kaip jos naudojamos. Šiuo metu dar ieškoma veiksmingesnių būdų, kaip motyvuoti vaikus plautis mokyklose rankas.

Virusinio hepatito A infekcijos šaltinis yra žmogus, sergantis kliniškai pasireiškiančia arba simptomų nesukeliančia šios ligos forma. Viruso plitimo veiksniai dažniausiai yra fekalijomis užterštas vanduo, maisto produktai, daržovės, maistui vartojamos termiškai neapdorotos ir užterštos jūros gėrybės. Dažniausias viruso plitimo kelias – buitinis kontaktas per užterštas rankas ar aplinkos daiktus, naudojantis tais pačiais indais, rankšluosčiais, maudantis baseinuose. Tai sąlygoja greitą viruso išplitimą šeimose arba vaikų kolektyvuose. Dauguma virusinio hepatito A susirgimų išplito buitiniu-kontaktiniu keliu, per nešvarias rankas ir užterštus aplinkos daiktus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)