Medikai mano, kad nuo jo protrūkių šią vasarą gelbsti vėsūs orai – žmonės mažiau būna miškuose, gamtoje, tad ir susirgusių mažiau.

Tačiau susirgę yra gan sunkūs ligoniai. Pusamžį vyriškį Šiaulių ligoninės infektologai vos išgelbėjo – žmogus buvo komos būsenos, jo gyvybei grėsė pavojus. Pasveikusiems dar ilgai reikės medikų pagalbos.

„Yra žmonių, kuriems gyvenimo kokybė suprastėja. Netenka žmogus darbingumo. Nors ir netampa neįgaliu, bet jeigu po ligos darbo metu tampa mieguistas, tai, aišku, vairuotoju jau dirbti negalės. Kitus vargina intensyvūs galvos skausmai, rankų tirpimas, būna, kad pasikeičia net charakterio bruožai“, – ligos pasekmes vardijo gydytojas A. Baublys.

Medikas sako, kad nuo šios ligos patikimiau saugo skiepai, kitos prevencinės priemonės labai abejotinos. Tą patį sako ir šiuo metu nuo erkinio encefalito ligoninėje besigydanti Danutė.

Ligonė tikina, kad uogaudama visada stengėsi vilkėti prie kūno gerai prigludusius drabužius, visada ryšėjo skarelę, grįžusi tuoj pat prausdavosi po dušu, tačiau tai nuo erkės neišgelbėjo. Moteris susirgo. Kadangi erkės nematė, tai encefalito neįtarė. Galvos svaigulį kentė savaitę, sveikata labai pablogėjo ir moteris atvyko į ligoninę. Jos sveikata dabar sparčiai gerėja.

Medikai sako, kad šį sezoną gan retai pasitaikantis erkinis encefalitas infektologams atsipūsti neleidžia. Netrukus į miškus išeis grybautojai. Gydytojas A. Baublys neabejoja, kad susirgusių bus daugiau.