Tvarka dėl receptinių vaistų nesikeis

Penktadienio rytą A. Verygai buvo užduotas skaitytojo klausimas dėl (ne)receptinių vaistų – ar išties receptų ir toliau bus „prašoma viskam“ ir ar keisis ši itin daug ažiotažo sulaukusi, tvarka.

„Ministerija tvarkų nekeitė, galioja tos pačios – receptiniai vaistai privalo būti parduodami su receptais. Šį sąrašą būtų galima dar kartą peržvelgti, bet ne ministerija jį tvirtina. To sąrašo kaip ir nėra, – sako A. Veryga. – Registruojant vaistą, gamintojas nurodo, koks tai bus vaistas (receptinis, ar ne), tai nustato pagal kriterijus. Mes to sąrašo peržiūrėti neturime kaip. Galima prašyti, kad gamintojai vaistą registruotų iš naujo, ieškotų kitokių kriterijų, bet, manau, tai nėra realu. Daug realiau yra suprasti, dėl ko receptiniai vaistai iš tikrųjų yra receptiniai, jie ne šiaip sau taip vadinami. Tai yra padaryta dėl žmonių saugumo.“

Pasitikrinti galima patiems

Ministras pasakojo, kad kartais receptinių vaistų sąrašas yra painiojamas su kompensuojamųjų vaistų sąrašu, kurį tvirtina SAM. A. Veryga kviečia visus apsilankyti Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos tinklalapyje (čia) ir patiems įsitikinti, ar vaistas, kurį norite įsigyti, yra receptinis ar ne. Mat kai kada vaistininkai be reikalo gali reikalauti recepto.

„Jeigu žmogus vartoja vaistą lėtinei ligai gydyti, iki mėnesio vaistininkai gali patys išduoti vaistą, jei žmogui yra problema“, – sako ministras.

Nesibaigiančios problemos su e. sveikata

Į ministrą A. Verygą kreipėsi gydytojas, norėdamas išgirsti problemos sprendimo būdą dėl stringančios elektroninių receptų sistemos. „Pastarąsias dvi savaites iš esmės neįmanoma išrašyti daugumos elektroninių receptų dėl sistemos gedimų. Gedimai būna įvairūs. Dažnai nebūna įmanoma sužinoti iki kada pacientas turi kompensuojamų medikamentų...“ – rašė gydytojas.

Ministras atsakomybę dėl e. sveikatos perleido Registrų centrui.

„Neseniai iš Registrų centro išgirdome paaiškinimą, iš kurio supratau, kokiu principu apskritai buvo galvota, planuota tą e. sveikatą kurti. Mes prieš keletą mėnesių kreipėmės į įstaigas, prašydami aktyviai naudoti elektroninio recepto sistemą ir išrašyti vaistus elektroniniu būdu, – sakė A. Veryga. – Elektroninių receptų išrašymas išaugo dešimtimis kartų, nuo kelių procentų padidėjo iki 45 proc. Kaip pranešė Registrų centras, pajėgumai šiai sistemai buvo numatyti tik 30 proc. Manau, kad pačioje pradžioje buvo padaryta loginė ar tyčinė klaida, nes nelogiška kurti sistemą, kuri veiks tik 30 proc. Ji turi būti sukurta 100 proc.“

Ministras tikino, kad šiuo metu vyksta konkursai dėl papildomos įrangos ir serverių pirkimo e. sveikatai. „Šiuo metu sistema stringa dėl techninių dalykų“, – pabrėžė A. Veryga.

Tenkins gydytojų reikalavimus

Lietuvos gydytojai šiuo metu itin aktyviai reikalauja darbo sąlygų gerinimo, finansavimo didinimo ir kt. Ministras mano, kad didžioji dalis tų prašymų yra pagrįsti. „Labai džiaugiuosi Medikų sąjūdžiu, tačiau man nepatinka, kad politikai, kurie patys priėmė sprendimus, šiandien kritikuoja ministeriją už neveiklumą. Kalbame apie krūvius, eiles, apie jų reguliavimą ir kitus dalykus, – sako A. Veryga.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) yra priėmusi sprendimą dėl dėl baudų medikams. Valstybinė ligonių kasa ir Teritorinės ligonių kasos maksimaliai stengsis būti aktyvios ir padės gydymo įstaigoms, kad jie išvengtų tų klaidų. Tai nereiškia, kad bus išieškomos žalos iš įstaigų, jeigu jos kuo nors piknaudžiauja, bet mes kalbame apie gydytojus, kuriems neturėtų būti trukdoma dirbti.“

Ministras A. Veryga, sako, kad maksimaliai stengsis, jog artimiausiu metu išspręs klausimus, kuriuos ypač pabrėžia šeimos gydytojai – dėl, pasak ministro, nelogiškus siuntimus pas specialistus, nuo šeimos gydytojų krūvio bus atimamas kai kurių dokumentų pildymas ir pan.

Kitus ministro atsakymus į skaitytojų klausimus (kuriuose jis papasakojo, kas dar keisis jo komandoje, kokie kiti žingsniai numatyti gerinant medikų sąlygas) stebėkite tiesioginės konferencijos vaizdo įraše:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (371)