Medikai pastebėjo, kad daugeliui vidutinio amžiaus kokainą vartojančių narkomanų būdingi kognityviniai sutrikimai, kurie paprastai pasireiškia gerokai vyresniems pacientams. Naujausias tyrimas rodo, kad dažnas kokaino vartojimas pagreitina smegenų senėjimo procesus.

Žurnale „Molecular Psychiatry“ pristatomas Karen Ersche iš Kembridžo universiteto vadovaujamos mokslininkų grupės atliktas tyrimas, kuris nustatė, kad kokainą reguliariai vartojančių žmonių smegenų pilkoji medžiaga susitraukia greičiau ir stipriau nei panašaus amžiaus, lyties bei išsilavinimo šios narkotinės medžiagos nevartojančių asmenų. Metinis nuo kokaino priklausančių narkomanų smegenų masės nuostolis beveik dvigubai didesnis lyginant su sveikais žmonėmis iš kontrolinės grupės.

Labiausiai pažeidžiama smegenų žievė kaktos ir smilkinių zonoje. Šios smegenų sritys atsakingos už dėmesį, savikontrolę bei atmintį. „Pirmiausia apie šią pirmalaikio smegenų senėjimo riziką turi būti aiškinama jauniems žmonėms, vartojantiems kokainą“, - įspėja tyrėjai.

Manoma, kad pasaulyje yra apie 21 milijonas kokainą vartojančių žmonių ir maždaug vienas procentas jų klasifikuojami kaip priklausomi nuo šio narkotiko. Būtent jiems gresia didelis pavojus anksčiau laiko prarasti svarbias smegenų funkcijas. Į tai turi būti atsižvelgta ir narkomanijos prevencijos, ir gydymo sferose.

K. Ersche vadovaujami mokslininkai ištyrė 120 žmonių nuo 18 iki 50 metų smegenų struktūrą taikant magnetinio rezonanso tomografiją. Pusė tyrimo dalyvių buvo priklausomi nuo kokaino, likusieji – niekada nevartojo narkotikų.

Smegenų matavimas parodė, kad su amžiumi visų asmenų smegenyse pilkosios medžiagos mažėja. Vis dėlto kokainą vartojančiųjų grupėje smegenų tūris per metus sumažėja 3,08 mililitro, o tai beveik dvigubai daugiau nei sveikų tyrimo dalyvių grupėje. Pastarojoje per metus vidutiniškai netenkama 1,69 mililitro smegenų masės, kas visiškai atitinka normalaus smegenų senėjimo proceso rodiklius.
Vis dėlto kai kurios kokainą vartojančiųjų smegenų sritys visai nesitraukė.

„Narkomanų smegenų dalis, vadinama dryžuotuoju kūnu, pasirodė esanti atspari normaliems su senėjimu susijusiems pokyčiams“, - tvirtino mokslininkai. Šios smegenų dalies tūris sumažėjo gerokai mažiau lyginant su sveikų kontrolinės grupės tiriamųjų.

Dryžuotasis kūnas - smegenų dalis, esanti šio organo viduje ir reaguojanti į neuromediatorių dopaminą. Jis taip pat susijęs su priklausomybe nuo narkotikų. Mokslininkai teigia, kad jau anksčiau buvo pranešimų apie padidėjusį dryžuotąjį kūną narkomanų smegenyse. Gali būti, kad tai yra pasikeitusio mediatorių aktyvumo šioje smegenų srityje pasekmė. Tai taip pat atspindi neįprastą nuo kokaino priklausančių asmenų smegenų senėjimo procesą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)