Tokiems pacientams dažnai būna įstatytas kateteris, skirtas surinkti šlapimą arba stebėti jo kiekį. Tačiau šiuose lanksčiuose vamzdeliuose gali būti patogeninių mikroorganizmų, sukeliančių infekcijas.

Sautamptono universiteto mokslininkai atlikę tyrimus laboratorijoje išsiaiškino, kad medaus ir vandens tirpalas neleidžia kai kurioms labiausiai paplitusioms bakterijoms sudaryti lipnaus, sunkiai nuvalomo sluoksnio ant tokių paviršių, kaip plastikas.

Teoriškai, medaus tirpalas gali praversti plaunant šlapimo pūslės kateterius, kad jie išliktų švarūs, kol yra šlapimo pūslėje.

Vis dėlto reikia atlikti dar daug tyrimų ir patikrinti, ar juos saugu naudoti žmogaus organizme.

Natūrali medicina

Medus jau daug amžių naudojamas kaip natūralus antiseptikas. Juo buvo gydomos žaizdos ir nudegimai, o dabar labai daug farmacijos bendrovių parduoda gydomuosius produktus su medumi, kurie atitinka kontrolės ir priežiūros standartus.

Laboratorinio tyrimo, kurio išvados buvo paskelbtos leidinyje „Journal of Clinical Pathology“, metu buvo tiriamos dviejų dažniausiai pasitaikančių rūšių bakterijos, kurios sukelia šlapimo takų ir pūslės infekcijas – E. coli ir Proteus mirabilis.

Net silpnas medaus tirpalas – apie 3,3 proc. – neleidžia bakterijoms telktis į grupes ir formuoti sluoksnio, kuris vadinamas bioplėvele.

Dr. Bashiro Lwaleedo tyrėjų komanda savo tyrime naudojo vadinamąjį Manuka medų (kurį bitės surinko iš šluotinio sėklučio medžių, vadinamųjų manukų), nes yra žinoma, kad šis tamsios spalvos medus iš Australijos ir Naujosios Zelandijos pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Pasak tyrėjų, kitokių rūšių medus taip pat gali būti veiksmingas, tačiau jie dar neišbandė.

Dr. B. Lwaleedas pasakė: „Niekas tiksliai nežino, kodėl ir kaip medus veikia kaip antibakterinis preparatas. Ir mes nežinome, kaip medus bus toleruojamas šlapimo pūslėje. Iki šiol niekas to netikrino. “

Profesorė Nicky Cullum yra žaizdų gydymo ekspertė. Peržiūrėjusi medaus tirpalo tyrimo išvadas ji pakomentavo: „Šis Sautamptono universiteto tyrimas yra labai ankstyvoje stadijoje, tad kol kas dar nereikėtų per daug džiaugtis. Tačiau šis požiūris įdomus, į jį vertėtų gilintis toliau.“

„Be abejonės, reikėtų atlikti daugiau tyrimų ir patikrinti, ar šis tirpalas nedirgina šlapimo pūslės ir ar nesukelia kitų problemų.“

„Žmonėms patinka natūralios priemonės, bet jos ne visada būna veiksmingesnės.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)