„Lietuvos žinios“ rašo, kad vietos valdžia jau dabar yra pasirengusi priimti šiuos gydytojus išskėstomis rankomis. Tačiau sveikatos apsaugos valdininkai ir politikai įsitikinę, kad jei padarytų tokią išimtį ukrainiečiams, sukurtų precedentą išskirtinėmis sąlygomis įsidarbinti daugybei kitų šalių piliečių.

Atokiame Akmenės rajone trūksta kone visų specializacijų gydytojų, tad šios savivaldybės vadovai pasiryžę ukrainiečių medikams ne tik parūpinti darbą rajono gydymo įstaigose, bet ir suteikti būstą.

„Mes, lietuviai, iki šiol Ukrainą rėmėme tik žodžiais, drabužiais ir konservais. Dabar atsirado galimybė padėti šios šalies gydytojams ištrūkti iš karo zonos ir, įdarbinus juos Lietuvoje, leisti padėti mums“, – LŽ tvirtino Akmenės meras Vitalijus Mitrofanovas.

Į jį ir kitus rajono tarybos narius kreipėsi septyni Donecko gydytojai. Pradėjęs aiškintis jų įdarbinimo galimybes, V. Mitrofanovas išgirdo, kad gydyti Akmenės rajono gyventojus ukrainiečiai galėtų ne anksčiau kaip po metų dvejų. Tačiau, mero nuomone, jei tikrai esame pasiryžę padėti karo siaubiamai draugiškai šaliai, į biurokratinius dalykus turėtume žvelgti paprasčiau, o į pagalbos ieškančius žmones – supratingiau.

Kad pradėtų dirbti Lietuvoje, specialistai turėtų įveikti didžiules kliūtis, o pirmiausia – gerai išmokti lietuvių kalbą. „Vis dėlto, manau, siekdami pagelbėti nuo karo veiksmų kenčiantiems medikams neturėtume versti jų mokytis kalbos“, – sakė V. Mitrofanovas. Anot rajono vadovo, drauge su gydytojais iš pradžių dirbtų ir padėtų jiems susikalbėti su pacientais medicinos srities talkininkai. „Be to, Naujoji Akmenė yra daugiatautis ir daugiakultūris miestas, tad rusų kalbos čia nemoka nebent vaikai. Kita vertus, Ukrainos pediatrai ir nesisiūlo atvykti į mūsų rajoną“, – argumentavo meras. Jis pasirengęs kreiptis į Seimo narius ir Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), kad Ukrainos gydytojams būtų leista supaprastinta tvarka įsidarbinti Akmenės rajone.

SAM Sveikatos priežiūros išteklių valdymo skyriaus vedėjas Jonas Bartlingas LŽ aiškino, kad galimybė Lietuvoje įdarbinti gydytojus iš Ukrainos pirmiausia susijusi su jų profesinės kvalifikacijos pripažinimo procedūra. Atvykstantys medikai taip pat privalo gauti licenciją, leidžiančią mūsų šalyje gydyti žmones. Imantis gydytojo darbo ne mažiau svarbu yra mokėti lietuvių kalbą. „Jei iš medikų nereikalautume mokėti lietuvių kalbos, pažeistume Lietuvos piliečių teises“, – priminė J. Bartlingas.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Antanas Matulas mano, kad net Ukrainoje vykstantis karas neleidžia mums daryti išimčių ir įdarbinti šios šalies gydytojų, nemokančių lietuvių kalbos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (417)