Svarbiausia – būti sveikam medžiagų apykaitos aspektu. Kitaip tariant, neturėti problemų dėl padidėjusio kraujospūdžio, cholesterolio ir cukraus kiekio bei sportuoti, tvirtina specialistai.

Atlikę daugiau nei 43 tūkst. asmenų sveikatos būklės analizę, mokslininkai išsiaiškino, jog pats faktas, jog žmogus turi antsvorio, dar nereiškia, jog jo sveikatai kyla daugiau pavojų. Tyrimo rezultatai skelbiami leidinyje „European Heart Journal“.

Daugiau nei trečdalis Pietų Karolinos universiteto mokslininkų atlikto tyrimo dalyvių turėjo antsvorio.

Iš jų 18 tūkst. 500 po atliktų išsamių tyrimų buvo pripažinti sveikais. Tokie antsvorio turintys, tačiau metabolizmo problemų išvengę žmonės, neserga diabetu, nesiskundžia per dideliu cholesterolio kiekiu kraujyje ar padidėjusiu kraujospūdžiu. Nuo kitų antsvorio turinčių asmenų jie skiriasi geresne sveikata ir daugiau laiko praleidžia užsiimdami aktyvia fizine veikla.

Be to, paaiškėjo, jog tokie antsvorio turintys, tačiau sveiki žmonės, susirgti vėžiu ir širdies ar kraujagyslių ligomis rizikuoja tiek pat kiek ir sveiki, tačiau antsvorio neturintys žmonės.

Tyrimui vadovavęs mokslų daktaras Francisco Ortega, šiuo metu dirbantis Gradanos universitete (Ispanija), teigia, jog išvada labai paprasta: kuo daugiau žmonės juda, tuo geriau jaučiasi, net jei gyvenimą ir apsunkina keli nereikalingi kilogramai.

„Šis tyrimas dar kartelį įrodė fizinio aktyvumo svarbą gerai savijautai ir sveikatai“, - konstatavo akademikas.

Dauguma tyrime dalyvavusių vyrų ir moterų kilę iš Kaukazo, turi aukštąjį išsilavinimą ir gerą darbą.

„British Heart Foundation“ specialistė Amy Thompson teigia: „Dažniausiai antsvoris yra nenuginčijamas rizikos veiksnys kraujagyslių ir širdies ligų atsiradimui. Tačiau tokie tyrimai kaip šis mums primena, jog tikrai ne visada svoris yra svarbiausia“.

„Ypač svarbu rūpintis savo svoriu, jeigu riebalai linkę kauptis aplink juosmenį. Riebalų ląstelės ten labai aktyvios, jos gamina toksinus, kurie gali sukelti širdies ligų. Sveikas maistas ir fizinė veikla gali padėti atsikratyti antsvorio ir sumažinti širdies problemų riziką.

Tačiau nevertėtų tapti apsėstiems svarstyklių skaičiukų. Pakanka stebėti kūno masės indeksą ir liemens apimtis“, - mano specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)