Kaip rodo statistika, jeigu tėvai išsiskiria iki aštuonioliktojo sūnų gimtadienio, suaugę jie tris kartus dažniau patiria insultą. O štai moterims tai nebūdinga – moterų iš išsiskyrusių ir pilnų šeimų grupėse insultų rodiklis beveik nesiskyrė.

Įsidėmėtina ir tai, kad iš išsiskyrusių šeimų kilusių vyrų grupėje insulto rizika išauga ne dėl to, kad būtų žemas jų ekonominis ir socialinis statusas, ar jie rinktųsi nesveiką gyvenimo būdą. Net atsižvelgus į tokius veiksnius, kaip rūkymas, alkoholio vartojimas, amžius, etninė priklausomybė ir žemas pajamų lygis, rizika vis vien buvo didesnė.

Mokslininkai kol kas negali pasakyti, kodėl būtent vyrai iš šios grupės kenčia labiausiai. Gali būti, kad čia ne paskutinis vaidmuo tenka ir streso hormonu vadinamam kortizoliui bei biologinio imprintingo procesui, kai tam tikras sukrėtimas provokuoja biologinius pokyčius organizme, taip reaguojančiame į patirtą stresą.

Visame pasaulyje insultui ir kitoms cerebrovaskulinėms ligoms tenka dešimt procentų mirčių. Insultas – antroji pagal dažnumą mirties priežastis.

Tyrimo rezultatai bus pristatomi šį mėnesį „International Journal of Stroke“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)