Ląstelių, padėsiančių išspręsti minėtąsias problemas, galima rasti kūdikių ir kai kurių gyvūnų organizme. Minėtosios ląstelės, patekusios į problemų keliančią vietą, pavyzdžiui pagurklį, ima skleisti signalus, taip pakeičiančius aplinkui esantį audinį, kad kalorijų perteklius imamas naudoti šilumai gaminti, o ne kaupiamas kaip atsargos.

Vadinamieji rudieji riebalai padeda palaikyti žmogaus kūno temperatūrą. Deja, metams bėgant jų kiekis organizme mažėja. Mokslininkai tvirtina: jeigu žmogui būtų įsodinta dalis gyvūnų ląstelių (vadinamoji ksenotransplantacija), vadinamųjų rudųjų riebalų kiekį organizme būtų galima padidinti. Tačiau šiam tikslui galima naudoti ir specialiai modifikuotas žmogaus ląsteles.

Eksperimentai su gyvūnais įrodė: per mėnesį pelėms tokių ląstelių injekcijos padėjo atsikratyti 10 proc. svorio, nors jos ir buvo šeriamos kaloringu maistu. Per 80 dienų pelės neteko 20 proc. savo kūno svorio. 2012 metų pabaigoje specialios kapsulės su minėtomis ląstelėmis bus įsodintos šunims. Jeigu tyrimai pavyks, mokslininkai tikisi, jog jau po šešerių metų tokius tyrimus bus galima atlikti ir su žmonėmis.

Kaip teigia Ohajo universiteto mokslininkė Juliana Ziuzenkova, pagrindinis tyrimus atlikusių mokslininkų tikslas buvo kovos su riebalais, didinančiais antrojo tipo diabeto ir širdies ligų riziką, būdų paieškos. Procedūros saugumą ir veiksmingumą akademikai sėkmingai įrodė. Todėl atsargiai galima pradėti galvoti apie šio metodo taikymą kosmetologijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)