Nauji vaistai ir su senatve siejamų įprastų ligų gydymo metodai prailgina vidutinę gyvenimo trukmę. Technologijos gali pratęsti mūsų gyvenimą, bet senėjimo procesai vis tiek skatina jėgų silpnėjimą ir polinkį į ligas. Jėgos po truputį senka dėl to, kad mūsų ląstelės negali dalytis amžinai, jos taip pat sensta. Tačiau dabar naujas Scrippso tyrimų instituto (The Scripps Research Institute, TSRI) tyrimas atrado naujus vaistus, pavadintus senolitikais, kurie sulėtina senėjimo procesus, pražudydami pasenusias ląsteles ir taip pratęsdami sveiką gyvenimo laikotarpį.   

Naujas tyrimas kovo 9 dieną pasirodė internete ir netrukus bus publikuotas žurnale „Aging Cell“, rašo svetainė giefscience.com. 

„Šį tyrimą laikome didžiuliu, pirmuoju žingsniu ieškant gydymo, kurį būtų galima saugiai taikyti pacientams, pratęsiant jų sveiko gyvenimo trukmę ar gydant su amžiumi susijusias ligas bei sutrikimus“, - sakė TSRI profesorius, daktaras Paulas Robbinsas.

Su amžiumi mūsų organizme „išsenka“ besidalijančių ląstelių kiekis ir padaugėja pasenusių ląstelių. Ankstesni tyrimai nustatė, kad žuvus šioms pasenusioms ląstelėms, pailgėja sveiko gyvenimo trukmė (gyvenimo laikas be ligų). Jeigu būtų įmanoma sunaikinti pasenusias ląsteles, nepakenkiant normalioms, sveikoms ląstelėms, žmonės gyventų ilgiau ir būtų sveikesni. 

Pasenusias ląsteles sunku sunaikinti. Šios ląstelės priešinasi apoptozei – užprogramuotai ląstelių mirčiai, padidindamos „už išgyvenimą kovojančių“ genų tinklų ekspresiją. Minėtame tyrime mokslininkai nusitaikė į esminius šių išgyvenimo tinklų mazgus, kad sunaikintų pasenusias ląsteles, o sveikas ląsteles paliktų nepažeistas.   

Taikydamiesi į mazgus, mokslininkai žmogaus ląstelių kultūroms panaudojo dvejopus medikamentus: vaistą nuo vėžio dasatinibą ir papildą kvercetiną. Abu šie medikamentai sugebėjo inicijuoti nusenusių ląstelių apoptozę, bet buvo veiksmingi skirtingiems ląstelių tipams. Tuo pat metu gydyti ląsteles abiem medikamentais buvo pats efektyviausias būdas sukelti pasenusių ląstelių žūtį.   

Toliau mokslininkai stebėjo, kokį poveikį šie vaistai padarys pelių sveikatai ir gyvenimo trukmei. 

Vaistų poveikis buvo reikšmingas: vos po vienos dozės pagerėjo pelių kardiovaskulinės funkcijos. Kombinuotas gydymas abiem vaistais taip pat padidino nuo švitinimo nusilpusių, natūraliai pasenusių ar senėjimą spartinančia genetine liga sergančių pelių fizinę ištvermę. Vaistų poveikis tęsėsi bent septynis mėnesius po gydymo. Periodiškai duodami pelėms šių vaistų, mokslininkai taip pat pastebėjo, kad prailgėjo jų sveiko gyvenimo trukmė ir vėliau pasireiškė su senėjimu susiję simptomai.   

„Gyvūnams šie komponentai pagerino kardiovaskulinę funkciją ir ištvermę fiziniam krūviui, sumažino osteoporozę bei nusilpimą ir pratęsė sveiko gyvenimo trukmę, - teigė Niedernhoferis, kurio sparčiau senstančios pelės buvo naudojamos tyrimui. – Kai kuriais atvejais vaistai tokį poveikį turėjo vos po vieno gydymo kurso“. 

Kol mokslininkai galės išbandyti senolitikus su žmonėmis, reikia atlikti daugiau tyrimų. Tačiau mokslininkai optimistiškai vertina šiuos vaistus, kadangi daugelį su amžiumi susijusių ligų sukelia pasenusios ląstelės.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)