Vargas dėl nuotraukų

Panevėžio rajono poliklinikos vadovams įstaigos steigėją rajono Savivaldybę pavyko įtikinti, kad susirgus vienai slaugytojai eilės prie procedūrinio kabineto neišvengiamos, nes medikes išmokyti imti kraujo mėginius yra gana sunki ir ne kiekvienai įveikiama užduotis.

Dabar sveikatos priežiūros įstaigai teks galvoti paaiškinimą, kodėl net karščiuojantys ir kosėjantys kaimo žmonės varomi į polikliniką keletą kartų, nes rentgenologui nespėja rengti rentgeno nuotraukų aprašų.

Pabūgusi užsitraukti medikų nepasitenkinimą pavardės nepanorusi viešinti rajono poliklinikos pacientė vakar dėl plaučių uždegimo paguldyta į ligoninę. Prieš dieną moteriai buvo peršviesti plaučiai, ji, nors buvo pakilusi temperatūra, iš poliklinikos buvo išsiųsta namo, nes susirgus rentgenologui gydymo įstaigoje nesulaukė plaučių rentgeno nuotraukos aprašo.

„Nerandu žodžių įvertinti, kaip dirbama rajono poliklinikoje. Taip ne pagyti, o dar labiau susirgti galima“, – gydymo įstaigą kaltina į ligoninę paguldyta moteris.

Paaiškinimas: gydytoja serga

Karščiuojančią, kosėjančią, silpnai besijaučiančią moterį pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytojas, įtaręs plaučių uždegimą, nusiuntė pas rajono poliklinikos rentgenologą.

Registratūroje išgirdau, kad tą pačią dieną pas rentgenologą patekti nesitikėčiau – nebuvau iš anksto užsiregistravusi. Pagailėjo tik dėl to, kad turėjau temperatūros“, – „Sekundei“ pasakojo ligonė.

Anot jos, prie rentgeno kabineto laukė daugiau nei dešimt žmonių. Atstovėjusi eilėje ligonė buvo peršviesta, tačiau nustebo, kad nežinia kiek teks laukti atsakymo. Karščiuojančiai moteriai medikė patarė verčiau važiuoti namo ir pasiskambinti antroje dienos pusėje.

„Jaučiausi blogai. Temperatūros buvo per 38 laipsnius, vos ant kojų pastovėjau. Bet ką darysi – parvažiavau namo. Apie 15 valandą paskambinau į polikliniką. Paaiškino, kad viena rentgenologė susirgo ir tądien atsakymo nebelaukčiau, skambinčiau rytoj“, – pasakojo moteris.

Pabūgo dvigubos spinduliuotės

Rajono gyventoja sako vakare pasijutusi dar blogiau. Išsigandę artimieji svarstė kviesti greitąją, tačiau susilaikė guosdamiesi, kad jei būklė būtų kritiška, poliklinikos medikai nebūtų ligonės išleidę į namus.

„Ir kuo greitoji būtų padėjusi? Nuvežusi į ligoninę, kad dar kartą peršviestų plaučius? Bijojau, kad du kartus per dieną gauti rentgeno spindulių irgi nėra pats geriausias variantas“, – tvirtino pacientė.
Naktį aukštą temperatūrą numušusi vaistais kitą dieną rajono gyventoja pati sulaukė šeimos gydytojo skambučio – skubiai lėkti į ligoninę. Rentgeno nuotrauka parodė plaučių uždegimą.
Medikų priežiūroje atsidūrusi ligonė sako negalinti nesipiktinti tvarka rajono poliklinikoje.

„Dabar gripo epidemija, prie rentgeno kabineto – minia tokių kaip aš žmonių: kosėjančių, karščiuojančių, į polikliniką suvažiavusių iš kaimų. Persišvietę jie važiuoja namo, o kitą dieną vėl autobusais kratosi į miestą, kad poliklinikoje sužinotų atsakymą. Negi įstaiga tokia nuskurdusi ir nebegali įdarbinti tiek rentgenologų, kad tą pačią dieną aprašytų nuotraukas?“ – stebėjosi ligos į lovą paguldyta moteris.

Liga paguldė ir rentgenologą

Poliklinikos direktorė Irena Janušonienė aiškina, kad ligonės plaučių nuotrauka buvo aprašyta dar tą pačią dieną, tačiau esą niekas neatsiėmė atsakymo.

„Nuotraukos aprašas buvo jau 16 valandą. Poliklinika dirba iki 19.30 valandos, bet niekas nesikreipė. Tik ryte buvo paprašyta aprašo“, – „Sekundei“ tvirtino direktorė I. Janušonienė.

Anot jos, pacientė jai taip svarbaus aprašo būtų sulaukusi ir gerokai greičiau, jei šeimos gydytojas ant siuntimo šviesti plaučių būtų užrašęs, jog atvejis skubus. Kadangi tokio įrašo nebuvo, pasak I. Janušonienės, rentgenologas turėjo teisę tą pačią dieną net nepriimti iš anksto neužsiregistravusios ligonės.

„Pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytojas, prieš siųsdamas pas mus pacientę, privalėjo įvertinti jos būklę. Įrašo, kad skubu, siuntime nebuvo. Mes galėjome pacientės nepriimti. Bet priėmėme, nuotrauką padarėme ir net tą pačią dieną aprašėme“, – tvirtino I. Janušonienė.

Anot jos, rajono poliklinikoje per dieną padaroma apie 90 rentgeno nuotraukų. Paprastai jų aprašų pacientams nereikia laukti kelias valandas. Šį kartą, direktorės teigimu, nepatogumų kilo sugedus vienam rentgeno aparatui ir ligai į patalą paguldžius vieną iš dviejų rentgenologų.

„Vienam gydytojui per dieną aprašyti 90 nuotraukų fiziškai neįmanoma suspėti. Be to, sveikatos apsaugos ministro įsakyme numatyta, kad gydytojas konsultantas išvadas šeimos gydytojui privalo pateikti ne ilgiau nei per tris dienas, o mes dar tą pačią dieną jau buvome aprašę nuotrauką“, – aiškino I. Janušonienė.

Anot jos, poliklinika bando suktis iš padėties ieškodama pakaitinio rentgenologo, tačiau prisikviesti specialistą yra didelė problema.

„Planuojame skelbti konkursą, gal firmos ieškoti, kuri mums padėtų tą problemą spręsti, kai gydytojas serga ar atostogauja“, – išeities teigė ieškanti I. Janušonienė.

Politikai susirūpino prieš rinkimus

Panevėžio rajono savivaldybei pavaldžią polikliniką per pastaruosius trejetą mėnesių vienas po kito purto kylantys skandalai dėl jos vizitine kortele jau tampančių eilių.

Metų pradžioje rajono politikai sveikatos priežiūros įstaigos vadovų pareikalavo pasiaiškinti dėl netvarkos. Ligoti žmonės, eilėje dėl kraujo tyrimų prastovėję po kelias valandas, bet jo nesulaukę, būdavo priversti važiuoti namo, o kitą dieną vėl bandyti laimę.

Tąkart į rajono Savivaldybę vietoj I. Janušonienės atsiųsta jos pavaduotoja Danutė Pajėdienė teisinosi, kad eilės prie procedūrų kabineto susidarė susirgus vienai iš dviejų čia dirbančių medikių. Operatyviai pakeisti pasiligojusią darbuotoją esą nebuvo galimybių. Anot D. Pajėdienės, bet kurios slaugytojos nepaskirsi imti kraujo, nes jos tiesiog to nemoka.

Rajono meras Povilas Žagunis sako pats rytais kartais užsukantis į polikliniką ir prie procedūrinio eilių nebematęs.

„Dėl procedūrinio problemos nebėra. Pats buvau užvažiavęs pažiūrėti“, – tikina meras.

P. Žagunis tvirtina su poliklinikos direktore aiškinsis ir dėl rentgeno kabineto darbo. Meras sutinka, kad sveikatos priežiūros įstaigoje tik gesinami gaisrai, bet eilių problema nesprendžiama iš esmės.

„Gerai, kol procedūrinio slaugytojos neserga. Bet dabar susirgo rentgenologas. Blogai, jei dėl to kenčia pacientai. Įstaiga turėtų numatyti, ką tokiu atveju daryti. Gal ieškoti pakaitinio gydytojo“, – teigė meras.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!