Jie pastebi, kad stresą išgyvena net sveiki mokslo metams besiruošiantys vaikai ir jų tėvai, nes privalomos sveikatos pažymos tampa nebepasiekiamos.

„Dėl darbuotojų trūkumo jau net operacijos ligoninėse atšaukiamos. Bet štai ką sugalvojo ministerija: kad galėtų sakyti, jog eilėje pas gydytoją nereikia laukti ilgiau kaip mėnesį, pacientui liepiama laukti telefono skambučio. Po mėnesio pacientas telefonu išgirsta, kad pas gydytoją galės apsilankyti dar po kelių mėnesių“, – realų atvejį prisimena Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Orinta Leiputė.

Kelis mėnesius laukiant vizito, pavyzdžiui, pas širdies gydytoją, galima ir numirti, sako parlamentarė.

„Štai Vilniaus teritorinė ligonių kasa aiškinosi, kodėl žmonės negali prisiskambinti Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikai, nevykta registracija. Pasirodo, klinikos administracija ne kartą kreipėsi į ministeriją prašydama skubios pagalbos.

Tragiškai trūksta gydytojų, nes niekas nebenori dirbti už siūlomą algą. Klinikos informacinė sistema tokia sena, kad ja nebeįmanoma naudotis, o naujos įsigyti irgi esą neįmanoma, nes jos įdiegimas kainuotų mažiausiai kelis šimtus tūkstančių eurų. Taigi pacientų eilės šiai įstaigai yra neišsprendžiama problema. Viskas daroma „rankiniu būdu“, – pranešime žiniasklaidai stebisi O. Leiputė.

Vaikų tėvams skundžiantis, kad dėl milžiniškų eilių vaikai laiku negaus privalomų sveikatos pažymų, be kurių jie nelaukiami mokykloje, O. Leiputė stebisi ministro A. Dulkio požiūriu: šis puolė priekaištauti tėvams, kodėl jie negalėjo pasirūpinti pažymomis iš anksto, dar vasarą ar net pavasarį.

Nauji pavojai gimdyvėms

Pasak Seimo nario socialdemokrato Kęstučio Vilkausko, panaikinus kai kuriuos skyrius rajonų gydymo įstaigose, medikai susiduria su naujo tipo iššūkiais, kurie atsirado tik „prie Dulkio“.

„Praūžė akušerinių skyrių naikinimo vajus. Gimdyvės dabar verčiamos kratytis skubios pagalbos automobilyje dešimtis kilometrų. Šiandien jau matome, kad kai kurių rajonų savivaldybės neriasi iš kailio bandydamos bent kelioms valandos prisivilioti akušeres ten, kur buvo sunaikinti skyriai ar etatai.

O eismo suvestinėse daugėja atvejų, kai skubios pagalbos mašinos, veždamos gimdyves į kitą miestą ar rajoną, per tą skubą ir stresą nuvažiuoja nuo kelio, patenka į eismo įvykius. Gal ministras A.Dulkys pasiūlys moterims ir gydytojams papildomų saugumo garantijų?“ – klausia K. Vilkauskas.

Ragina taikyti skubias priemones

Kaip informuojama pranešime žiniasklaidai, socialdemokratai ne kartą ragino Vyriausybę imtis specialių priemonių ambulatorinių paslaugų prieinamumui užtikrinti – siūlo stabdyti gydymo įstaigų skyrių naikinimą, mažinti vadybinį krūvį gydytojams (kuo mažiau biurokratijos ir dokumentų pildymo), dalį gydytojų funkcijų perduoti slaugytojams, o dalį slaugytojų funkcijų patikėti ne medicininių specialybių darbuotojams.

Anot socialdemokratų, būtina investuoti į naują įrangą, kuri padeda taupyti medikų laiką. Savivaldybės kartu su Sveikatos apsaugos ministerija, socialdemokratų nuomone, turėtų užtikrinti, kad ne žiedinių savivaldybių teritorijoje veikiantys stacionarai teiktų terapijos, bendrosios chirurgijos, stacionarinės slaugos ir akušerijos paslaugas.

Socialdemokratai mano, kad šeimos gydytojai ir jų komandos neturėtų užsiimti socialinėmis paslaugomis – pažymomis, darbingumo lygio vertinimu ir pan., nes tai – socialines funkcijas atliekančių įstaigų darbas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją