Socialdemokratų teigimu, siūloma tvarka yra didesnio A. Dulkio plano dalis, kurio tikslas – sveikatos paslaugų „optimizavimas“, nepaisant pacientų bei sveikatos darbuotojų interesų, teigiama partijos pranešime žiniasklaidai.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė, socialdemokratė Orinta Leiputė sako, kad planuojami pokyčiai galimai taps našta ne tik slaugytojams, bet ir pacientams.

Orinta Leiputė

„Šeimos gydytojo komanda – ašinė pirmosios sveikatos pagalbos grandis, kurios būkle A. Dulkys visiškai nesirūpina. Vietoje to, kad užkardytų biurokratizmą, atskirtų gydomąjį ir administracinį darbą, užtikrintų el. sveikatos priemonių geresnį veikimą, A. Dulkys nusprendė tiesiog apkrauti slaugytojus naujomis atsakomybėmis. Ministerijos namų darbus, suprask, darys slaugytojai“, – teigia O. Leiputė pranešime.

„Maža to, ši tvarka sukurs virtinę naujų barjerų pacientams. Ministerijos logika tokia – jeigu pacientams bus sunku patekti tiesiai pas šeimos gydytoją, galbūt žmogus išvis nesikreips. Toks mąstymas – šiurkštus kertinių Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos principų pažeidimas“, – tikina politikė.

Seimo nario Eugenijaus Sabučio teigimu, slaugytojų savarankiškumo didinimas yra sveikintinas tikslas, tačiau jis negali tapti paciento ir šeimos gydytojo ryšio suvaržymo priežastimi.

Eugenijus Sabutis

„Šis sprendimas buvo priimtas apgraibomis, nesikalbant su sveikatos darbuotojų bendruomene. Jau dabar girdime jų nuogąstavimus dėl galimo atsakomybių dubliavimosi, trinties tarp slaugytojų ir gydytojų. Neaišku ir tai, kaip slaugytojų konsultacijos bus apmokamos. Galop, kur ir kada slaugytojai konsultuos pacientus? Juk jie dar turi rasti laiko dirbti savo tiesioginį darbą, – šeimos gydytojo komandoje atlikti pagalbines funkcijas. Ministerijos siūlymai veda link dar didesnio chaoso, kurio įkaitais liks slaugytojai ir pacientai“, – pranešime teigia E. Sabutis.

Pasak E. Sabučio, A. Dulkio organizuojami pokyčiai jau pasižymėjo neigiamomis pasekmėmis gyventojams ir sveikatos bendruomenei.

„Tai, kas šiuo metu vyksta sveikatos sistemoje, prisipažinsiu, tiesiog atima žadą. Stebime visišką chaosą: Raseinių bei Zarasų ligoninėse medikai bėga iš darbo, Šiaulių ligoninėje trūksta net 72 gydytojų, Vilniaus centro polikliniką jau paliko 40 darbuotojų, iš Klaipėdos ligoninių, po sujungimo, taip pat bėga gydytojai“, – sako politikas.

„Tuo tarpu A. Dulkys vis giriasi pokyčiais, kuriuos jis užkūrė. Tai dabar puikiai matome, ką A. Dulkio pokyčiai reikš Lietuvos gyventojams – sistemingą sveikatos paslaugų žlugdymą. Panašu, kad iš aukšto valdžios bokšto ministras nebemato pražūtingos situacijos įstaigose, kurias, reikia pripažinti, jis pats ir sukėlė“, – tikina E. Sabutis.

ELTA primena, kad praėjusį ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) patvirtino pokyčius slaugytojo konsultacijų teikimo tvarkoje. Nuo kitų metų pradžios pacientai galės gauti ne tik šeimos gydytojo, bet ir slaugytojo konsultaciją. Anot SAM, slaugytojas pagal savo kompetenciją galės įvertinti paciento sveikatos būklę, paskirti tyrimus ir suteikti kitas paslaugas, o esant poreikiui – nukreipti pacientą pas šeimos gydytoją.

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio teigimu, šis žingsnis paskatins slaugytojų savarankiškumą ir padės plėsti jų kompetenciją.