Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė verdiktą baudžiamojoje byloje, iškeltoje VšĮ Klaipėdos miesto poliklinikos (jos steigėja yra Klaipėdos miesto savivaldybė) Šeimos medicinos skyriaus vedėjai L. Jokubauskienei.

Medikė kaltinta kyšininkavimu. Ji savo kaltę visiškai pripažino.

Neaišku, ar šeimos gydytoja nuoširdžiai gailėjosi dėl padarytų dviejų baudžiamųjų nusižengimų ir dviejų apysunkių nusikaltimų, tačiau tai leido jai tikėtis švelnesnės bausmės – teismas ją sumažino trečdaliu.

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėja Rasa Stonkuvienė, patenkino Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Donato Blinstrubio pareiškimą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu.

Teismas L. Jokubauskienei skyrė 5 000 eurų baudą.

Medikė anksčiau neteista, administracine tvarka bausta tik vieną kartą už nešiurkštų Kelių eismo taisyklių pažeidimą.

Ikiteisminį tyrimą atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdybos pareigūnai.

Klaipėdos miesto poliklinikos Šeimos medicinos skyriaus vedėja, šeimos gydytoja L. Jokubauskienė, būdama valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu, priėmė kyšius už teisėtą veikimą vykdant įgaliojimus.

Užfiksuoti keturi atvejai, kai ji ėmė kyšius iš savo pacientų už palankumą bei suteiktas konsultacijas. Teismo sprendimu iš medikės bus konfiskuoti ir neteisėtai gauti 140 eurų.

L. Jokubauskienė kyšius praėjusiųjų metų balandžio-liepos mėnesiais paėmė poliklinikoje, savo darbo kabinete. Medikės palankumas, geresnių vaistų receptų išrašymas ir konsultacijos įkainotos 20 bei 50 eurų.

Pasak pačios medikės, imdama kyšius ji dažniausiai kartojo, kad pinigų jai nereikia, bet pacientai savo iniciatyva juos bruko ir jai neužteko stiprybės griežtai atsisakyti.

Vienos pacientės teigimu, išsitraukusi iš rankinuko vokelį, įdėjo jį į gydytojos chalato kišenę. Ši prieštaravo, bet vokelio negrąžino.

Visi kyšius davę asmenys apie L. Jokubauskienę atsiliepė tik labai gerai. Tikino, jog gydytoja nei prašė, nei reikalavo, nei provokavo duoti jai pinigų. Tačiau paduotus paėmė.

Įtarimų, kad L. Jokubauskienė gali imti kyšius kilo kur kas anksčiau. Todėl STT agentai gavo teisėjo leidimą medikės darbo kabinete sumontuoti vaizdą ir garsą fiksuojančią įrangą, atlikti patalpų ir dokumentų apžiūrą, daryti dokumentų kopijas. Taip pat slapta kontroliuoti ir fiksuoti gydytojos pokalbius, kitokį susižinojimą ar veiksmus su kitais asmenimis.

Teisinės atsakomybės neišvengė ir medikę papirkę keturi asmenys. Įvertinus jų asmenybes, atsižvelgus į tai, kad jie pripažino padarę nusikalstamą veiką ir dėl to gailėjosi bei nusikalstamą veiką padarė pirmą kartą, nuo baudžiamosios atsakomybės jie atleisti pagal laidavimą.

Šio baudžiamojo įsakymo nė vienas iš teisiamųjų neskundė, tad jis įsiteisėjo.