Prezidento patarėja ekonominės ir socialinės politikos klausimais Irena Segalovičienė priminė, kad G. Nausėda metiniame pranešime paragino politikus skirti prioritetą vaikų sveikatai.

„Prezidentas savo metiniu pranešimu kviečia susitarti politiškai ir skirti absoliutų prioritetą vaikams. Kad augintume kartą, kuri turi kitą požiūrį į sveiką gyvenseną, kurios sveikatos rodikliai augant gerėtų, o ne prastėtų“, – posėdyje teigė I. Segalovičienė.

„Prezidentas kalbėjo apie vaikų fizinį aktyvumą, apie sveikus šeimų pasirinkimus, apie visuomenės sveikatą, apie prevencines programas, negalią, raidos paslaugų prieinamumą ir viso tinklo, bendrai, paslaugų prieinamumą“, – sakė patarėja.

Prezidento patarėjo sveikatos klausimais Pauliaus Baltoko teigimu, šalies vadovas nuogąstauja, kad nuo 2027 metų Lietuvoje gali nebelikti specializuotų, tam tikrose apylinkėse teikiamų pediatrų paslaugų.

„Nuo 2027 metų ministerija yra pasirengusi panaikinti pediatro apylinkes. Čia irgi yra klausimas, ar prieinamumas nesumažės. Nes tuose pačiuose kriterijuose, jau dabar matome, akušerijos-ginekologijos skyriai užsidarė, sekantis užsidarymo vajus bus su pediatrijos skyriais“, – posėdyje kalbėjo P. Baltokas.

„Ir tada klausimas – nuo 2027 metų mes neturėsime pediatrų, dirbančių su apylinkėmis. Jie galės dirbti toje pačioje ligoninėje, bet ligoninės skyriaus nėra. Tai jie negalės dirbti savo apylinkėje, jie galės dirbti tik komandose su šeimos gydytojais“, – pabrėžė prezidento patarėjas.

Seimo nariai pritaria prezidentui – rudenį posėdį skirs vaikų sveikatai aptarti

Konservatorius Linas Slušnys pripažįsta, kad problema dėl specializuotos pediatrų pagalbos naikinimo egzistuoja. Anot parlamentaro, jei apylinkėse bus panaikinti pediatrijos skyriai, vaikų gydytojų artimoje ateityje gali nebelikti.

Linas Slušnys

„Jei panaikinsime apylinkes ir leisime persikvalifikuoti, pediatrų neliks, nes jų nebereikės. Nes tuos pačius klausimus spręs kiti specialistai, ir pediatro, kaip vieneto, tikrai gali nebereikėti“, – pabrėžė Seimo narys.

„Man tai nepatinka, aš tam tikrai labai nepritariu, bet manęs greičiausiai niekas neišgirs, nesuvokiant, kad kai kur mes patys sau kertame nesuprasdami, kad tai nėra gerai Lietuvos vaikams ir tai pačiai sveikatos priežiūrai“, – pridūrė L. Slušnys.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas pabrėžė, kad parlamentarai supranta šalies vadovo nerimą dėl vaikų sveikatos prastėjimo.

„Mes tikrai išgirdome dėl vaikų sveikatos, ne veltui apie tai šnekėjome. Kalbėjau su Švietimo ir mokslo komiteto pirmininku ir paprašiau biuro vadovės susisiekti su jų patarėja, kad galėtume aptarti galimybę daryti bendrą posėdį“, – sakė politikas.

„Rudens sesijoje vieną posėdį skirsime vaikų sveikatai ir atsižvelgsime į visus nuogąstavimus, visus siūlymus ir dėl rengimo, nors viceministras jau pasakė, kad šeimos gydytojų programoje vaikų žinios bus stiprinamos ir gydytojai daugiau žinos, mokės gydyti ir diagnozuoti vaikų ligas“, – reziumavo diskusiją A. Matulas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę šalies vadovas Gitanas Nausėda, Seime skaitydamas metinį pranešimą, pažėrė kritikos valdančiųjų vykdomai sveikatos reformai. Anot jo, Lietuvos gyventojai vis dar laukia žadėtų permainų – mažesnių eilių pas gydytojus, paslaugų pasiekiamumo ir skaidrumo. Prezidentas paragino Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) padėti savivaldybėms įgyvendinti diegiamus pokyčius sveikatos sistemoje.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, reaguodamas į prezidento Gitano Nausėdos išsakytą kritiką skaitant metinį pranešimą, pabrėžė, kad sveikatos reforma vykdoma pagal planą, kurį numatyta įgyvendinti iki 2030 metų.

Arūnas Dulkys

Todėl, pažymėjo ministras, šiuo metu reforma yra tik pradiniame etape ir staigių pokyčių, kurių laukia šalies vadovas, nereikėtų tikėtis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)