Jei Seimas pritartų, baudos nuo 50 iki 300 eurų bus galima susilaukti už „viešąsias paslaugas teikiančio asmens garbės ir orumo pažeminimą, reiškiamą raštu, žodžiu, gestais, įžeidžiančiu, įžūliu, provokuojančiu ar kitokiu elgesiu“.Tokių administracinių nusižengimų tyrimą atliktų ir administracinių nusižengimų protokolus surašytų policijos pareigūnai.

Kodekso pataisos paliestų ne tik medikus, bet ir kitų profesijų atstovus, pvz. mokytojus, paramedikus, socialinius darbuotojus.

Pasak Seimo pirmininkės V. Čmilytės-Nielsen, šiuo metu viešąsias paslaugas teikiančio asmens garbės ir orumo pažeminimas paprastai kvalifikuojamos kaip nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas, o toks asmuo savo garbę ir orumą turi ginti teisme civilinio proceso tvarka.

„Tai reiškia, kad valstybė atsisako suteikti teisinę apsaugą asmenims, teikiantiems viešąsias paslaugas, nes į teismą civilinio proceso tvarka jie turi kreiptis savarankiškai“,- sako parlamento vadovė. Priėmus siūlomas kodekso pataisas, anot jos, bus labiau apsaugoti nuo streso ir įžeidimų darbuotojai, kurie vykdo gyvybiškai svarbias funkcijas, gelbsti žmonių gyvybes.

Pernai gruodžio 8 d. Seimas po pateikimo pritarė šioms Seimo pirmininkės V. Čmilytės- Nielsen inicijuotoms Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pataisoms. Po pateikimo jas parėmė 74 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, 1 parlamentaras susilaikė.

Kaip ELTA jau skelbė, gegužės 16 d. Seimas po pateikimo pritarė Seimo Sveikatos reikalų komiteto narės konservatorės Jurgitos Sejonienės pateiktoms įstatymų pataisoms, numatančioms galimybę atsisakyti teikti medicinines paslaugas agresyviems pacientams, kurie nederamu ir nepagarbiu elgesiu žemina medikų garbę ir orumą.

Jeigu Seimas pritartų, medikas galėtų atsisakyti teikti paslaugas arba jas nutraukti „pacientui, kuris pažeidžia savo pareigas, sukeldamas grėsmę savo, asmens sveikatos priežiūros specialisto ar kitų pacientų sveikatai ar gyvybei, arba trukdo kitiems pacientams gauti kokybiškas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, arba nederamu ir nepagarbiu elgesiu žemina asmens sveikatos priežiūros specialisto garbę ir orumą“. Tačiau šios įstatymo nuostatos negaliotų, kai teikiama būtinoji medicinos pagalba.

Dėl šių Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo ir kitų lydinčių įstatymų pataisų Seimas nutarė paprašyti Vyriausybės išvados. Parlamentarai taip pat paprašė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atlikti projekto antikorupcinį vertinimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją