Seimo Žmogaus teisių komitetas taip pat siūlo numatyti trečią išlygą nėštumo nutraukimui - kai yra didelė tikimybė, kad vaisius yra nepagydomai pažeistas. Įstatymo projektas numato jau dvi išlygas galimam nėštumo nutraukimui: kai nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai ir yra pagrįstų įtarimų, jog nėštumas atsirado dėl nusikalstamų veikų.

Prieš šį įstatymo projektą balsavęs Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka sako, kad tik 3 ES valstybėse - Lenkijoje, Airijoje ir Maltoje - veikia abortus draudžiantys įstatymai.

"Kaip komiteto pirmininkas gavau daug laiškų ypač iš Lenkijos, kuriuose labai neigiamai vertinama ten susiklosčiusi tradicija ir esama situacija. Taip pat balsavau prieš, įvertindamas tarptautinę praktiką ir tai, kad Lietuva yra prisijungusi prie pagrindinių žmogaus teises reglamentuojančių konvencijų ir chartijų", - sakė Eltai A. Lydeka.

Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektą prieš trejus metus inicijavo Seimo narys, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis su grupe parlamentarų. Pernai gruodžio 20 d. Seimas pritarė projektui po pateikimo - 26 Seimo nariai balsavo už, 8 - prieš, susilaikė 13.

V. Tomaševskio duomenimis, panašūs įstatymai yra priimti 44 valstybėse, tarp jų 3 ES (Airija, Lenkija, Malta) ir kai kuriose JAV valstijose.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją