Rachel Neal iš Kvinslando medicininių tyrimų instituto pabrėžia, kad saulėtose šalyse gyvenantiems žmonėms labai pasisekė, rašo „Science Daily“. Kalbant apie vėžio profilaktiką, saulė veikia geriau negu maisto papildai su vitaminu D.

R. Neal padarė šią išvadą, Australijos Kvinslando valstijoje nuo 2007 iki 2011 metų stebėdama 714 asmenų. Palyginimui buvo surinkta ir panašaus dydžio kontrolinė grupė. Mokslininkai surinko jų sociodemografinę informaciją bei medicininės istorijos duomenis. Savanoriai turėjo atsakyti į klausimus apie jų gimimo vietą, odos tipą, sergamumą odos vėžiu, įdegio ypatumus ir polinkį nudegti saulėje.

Pasitelkę NASA ozono spektrometrą, mokslininkai kiekvieno dalyvio gimimo vietoje nustatė ultravioletinių spindulių kiekį ir apskaičiavo, kiek šių spindulių jie realiai galėjo gauti.

Paaiškėjo, kad tyrimo dalyviai, gimę vietovėse, kur ultravioletinių spindulių radiacija yra didžiausia, turėjo 24 proc. mažesnę tikimybę susirgti kasos vėžiu, negu gimusieji mažiau saulėtuose rajonuose.

Be to, rizika susirgti kasos vėžiu beveik perpus (49 proc.) buvo mažesnė tiems žmonėms, kurių odos tipas buvo jautriausias saulei.

40 proc. mažesnė kasos vėžio rizika egzistavo ir tiems dalyviams, kurie jau buvo sirgę odos vėžiu ar patyrę kitus saulės sukeltus odos pažeidimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)