Pasak Lietuvos žmonių su negalia sąjungos, kuri vykdo projektą „Be slenksčių“, prezidentės Rasos Kavaliauskaitės, būtina priminti visuomenei, kad daugybė visuomeninių pastatų nepritaikyti neįgaliųjų poreikiams arba dar blogiau - imituota, kad yra įvažiavimai neįgaliesiems, kai iš tiesų jie per siauri, per statūs, aplink juos ištrupėjęs šaligatvis, privažiavus prie durų neįmanoma apsisukti.

Patys neįgalieji užsimojo suskaičiuoti, kiek pastatų užverti žmonėms su judėjimo negalia.

R. Kavaliauskaitė sako, kad niekas kitas, kaip patys žmonės su negalia, neįvertins pastatų ir aplinkos tikrųjų trūkumų, todėl šis darbas ir pradėtas.

Jonas Dumša, po ligos jau 22 metus judantis tik neįgaliojo vežimėliu, nepritaikytus pastatus skaičiuoja Šiauliuose. Vyriškis sako, kad tyrimo rezultatai šokiravo jį patį.

„Tikrinau 389 objektus, iš kurių neįgaliesiems tikrai pritaikyta tik 162. O kita dalis? Į 175 išvis negalėjau patekti. Norint patekti į 52 visuomeninius pastatus, man prireikė pagalbos. Buvo, kad įvažiavimai statūs, kai kur aš fiziškai negaliu rankomis pasukti ratelių, kad pakilčiau pandusu“, – sakė vyras.

Jis pasakojo daug kuriozinių situacijų. Pavyzdžiui, Šiauliuose neįgalusis niekaip negali patekti į ligonių kasų patalpas. Yra tik laiptai. Vyriškis dėl to parašė laišką net Sveikatos ministerijai. Tačiau jokio atsakymo negavo.

Bet į klausimą, kaip patekti į kontorą, jam atsakė vienas advokatas. Esą mažai tokių klientų, kuriems reikia įvažiavimo, todėl jo ir nėra. Kalbintas šiaulietis sakė, kad jį labiausiai šokiruoja aplinkos pritaikymo imitacija – iš lauko įvažiavimas į pastatą yra, tačiau vos patekęs į foje, neįgalusis pamato, kad į reikiamą kabinetą vis tiek nepateks, nes pastato viduje tėra tik laiptai.

Parkavimo aikštelės – taip pat didelė problema. Tai, kad gausiai palikta mašinų stovėjimo vietų neįgaliesiems, problemos nesprendžia, nes nepagalvota, jog išlipęs iš mašinos neįgalusis negalės važiuoti vežimėliu toliau, nes per statūs šaligatvio kraštai.

Neįgalieji sako, kad taip nepritaikyta aplinka nepatogi ne vien negalią turintiems žmonėms. Mamos su vežimėliais irgi negali patogiai judėti.

Norėdami atkreipti dėmesį į tai, kad visuomenė neretai tik imituoja aplinkos pritaikymą neįgaliųjų poreikiams žmonės su negalia Šiauliuose surengė akciją – apsirengę angelais važiavo prie pastatų, kur nėra nuolydžių, skambino varpeliais ir klausė „kodėl?“.

Vienoje kavinių padavėjos bandė įtempti ištrupėjusiu nuolydžiu negalintį vežimėliu įvažiuoti jaunuolį, tačiau daugelis įstaigų darbuotojų tik teisinosi, kad ne jie pritaiko pastatus.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)