Priimta manyti, kad verslo valdymas neatsiejamas nuo įtampos. JAV mokslininkų tyrimo rezultatai rodo, kad yra veikiau jau priešingai – daugumai vadovų galioja taisyklė, kad kuo stipresnis jausmas, jog kontroliuoji visą situaciją, tuo mažiau įtampos. Bendrai, vadovaujančias pozicijas užimantys asmenys tyrimo metu pademonstravo mažiau įtampos požymių, nei eiliniai darbuotojai. Bent jau taip tvirtina Harvardo universiteto mokslininkai, kurių darbas aprašomas žurnale „PNAS“.

Gary Shermano vadovaujamame tyrime dalyvavo 148 vadovai iš valstybės tarnybos ir karo tarnybos bei atsitiktinai parinkti 65 samdomi darbuotojai iš Bostono. Visi jie turėjo užpildyti klausimyną apie kasdieniniame darbe patiriamą įtampą ir krūvį. Taip pat buvo paimti visų tyrimo dalyvių seilių mėginiai, pagal kuriuos mokslininkai nustatė streso hormonu vadinamo kortizolio kiekį jų organizmuose.

Rezultatai nustebino – vadovų grupės kortizolio lygis, kaip ir subjektyvus patiriamos įtampos įvertinimas, buvo menkesnis. Norėdami tai suprasti, mokslininkai ėmėsi antro tyrimo, kuriame dalyvavo vien tik vadovaujančias pareigas užimantys asmenys, atstovaujantys skirtingiems valdymo lygiams. Taip pat buvo atsižvelgiama į bendrą pavaldinių skaičių, užimamų pareigų autoritetingumo lygį ir darbuotojų, kurie konkrečiam vadovui tiesiogiai pavaldūs, skaičių.

Rezultatai buvo tokie patys – kuo aukštesnis valdymo lygmuo, tuo mažesnis subjektyvus ir objektyvus streso įvertinimas. Išimčių pasitaikė tik tais atvejais, kai vadovas privalo duoti nurodymus dideliam skaičiui darbuotojų, tačiau negali jiems paskirti užduočių. Iš to tyrėjai padarė išvadą, kad kontroliavimo jausmas mažina įtampos pojūtį.

Vis dėlto gauti duomenys neleidžia suprasti – vadovaujantys asmenys patiria mažiau įtampos dėl savo užimamų pozicijų ar taip nutinka dėl tam tikrų asmeninių savybių, taip pat leidžiančių pasiekti aukštų postų.

Gautos išvados perša mintį, kas jau buvo įrodyta atliekant tyrimus su beždžionėmis: aukštesnis rangas grupės hierarchijoje lemia žemesnį kortizolio lygį. Ši taisyklė ypač tinka tais atvejais, kai nereikia stipriai konkuruoti dėl vadovaujančių pozicijų.

Šis scenarijus puikiai tinka ir pastarajam tyrimui, nes dauguma jame dalyvavusių vadovų turėjo užtikrintą ir stabilų darbą. Toliau ketinama aiškintis, ar mažesnis stabilumo lygmuo ir didesnė konkurencija daro įtaką tiriamiesiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)