Tačiau panašu, kad užsikrėtę šia atmaina žmonės serga lengviau. Tai pastebėjo ir Santaros klinikų vadovas profesorius Feliksas Jankevičius.

„Nepaisant labai didelio ir greitai augančio užsikrėtimų skaičiaus, hospitalizacijų skaičius kol kas taip greitai nedidėja ir pastarąją savaitę jis išlieka tas pats.

Vidutiniškai Vilniaus regione ir Santaros klinikose užimta pusė aktyvaus gydymo lovų ir šiek tiek daugiau nei pusė – gal 60 proc. – reanimacinių kovidinių lovų“, – penktadienį žurnalistams sakė profesorius F. Jankevičius.

Nedaugėja ir į ligonines patenkančių vaikų, užsikrėtusių koronavirusu. Šiuo metu Santaros klinikų Vaikų ligoninėje nuo COVID-19 ligos gydomi penki vaikai, iš jų vienas yra sunkios būklės. Jis gydomas reanimacijos skyriuje.

Kartu profesorius pastebėjo, kad situacija gali bet kada pasikeisti, tad Santaros klinikos atidžiai ją stebi.

Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo ir skubios pagalbos skyrius

Tai, kad omikron atmaina dominuoja Lietuvoje, akivaizdu. Tam nebereikia sekoskaitos. Tendenciją atspindi ir PGR tyrimai.

Paklaustas, koks yra skirtumas tarp užsikrėtusiųjų delta ir omikron atmainomis, F. Jankevičius sakė: „Skirtumas yra tas, kad kol kas nematome labai sudėtingų, labai sunkių atvejų. Jų tikrai nepadaugėjo. Ir, kaip žinia, kol kas nedidėja hospitalizacijų skaičius. Tai yra, didžiajai daliai užsikrėtusiųjų omikron nereikia hospitalizacijos. Tie simptomai yra pakankamai lengvi“.

Tačiau gydytojas prognozavo, kad vis labiau ir greičiau augant užsikrėtimų skaičiui, gali padaugėti ir sunkesnių ligos atvejų. Taigi Santaros klinikos pasiruošusios ir blogesniam scenarijui.

Profesorius F. Jankevičius sakė, kad, nepaisant augančio užsikrėtimų koronavirusu skaičiumi, mirtingumas nuo šios infekcijos gali sumažėti.

„To tikimės ir viena priežasčių yra ta, kad vis dėlto šalies imunizacija vyksta labai greitu tempu, vis daugiau žmonių pagrindinėje rizikos grupėje gauna revakcinaciją, trečią vakcinos dozę. Mes tikrai žinome, kad revakcinacija yra esminis apsaugos komponentas, nes ji smarkiai sumažina tikimybę patekti į reanimaciją ir smarkiai sumažina sunkios ligos eigos tikimybę“, – komentavo F. Jankevičius.

Koronavirusas neaplenkia ir medikų. Šiuo metu aštuoni Santaros klinikų darbuotojai dėl šios infekcijos yra saviizoliacijoje. Neatmetama galimybė, kad sergančiųjų skaičius išaugs. Tada gali tekti prašyti kitų gydymo įstaigų pagalbos.

Santaros klinikų vadovas pastebėjo, kad, priešingai išplitusiai informacijai, tarp medikų yra labai nedaug dar negavusiųjų trečiosios vakcinos nuo koronaviruso dozės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)