Vienas jų –  žalių (neskrudintų) kavos pupelių papildas, kuris žada vos per 4 savaites ištirpdyti 8 kilogramus, pagreitinti metabolizmą, pataisyti odos išvaizdą ir net sureguliuoti kraujospūdį. Vienoje internetinėje svetainėje teigiama, kad efektą pasieksite net neatsisakę saldumynų. Skamba patraukliai?

Gydytoja dietologė: greitas lieknėjimas nėra sveikas 

Kitokios nuomonės laikosi dietologė Jūratė Dobrovolskienė

„Pati nesu vartojusi žalios kavos ar dariusi kažkokių tyrimų, bet, remiantis mano pacientų liudijimais, panašu, kad efektas yra. Žiūrint į papildo sudėtį, tampa aišku, iš kur jis kyla. Greitumo nesieju su sveikata ir neigiamai vertinu dešimtmečio tendenciją sekti dietas, badauti ir ieškoti greitos, stebuklingos išeities“, - teigė dietologijos klinikos „Dietos sistema“ specialistė.

Interneto svetainėse, kuriose galima įsigyti šių prekių, neretai nepateikiama tiksli sudėtis. Tokio tipo papilduose gali būti sibutramino, kuris tiesiogiai veikia centrinę nervų sistemą ir slopina alkio centrus.

Jūratė Dobrovolskienė
„Įvairiuose nelicencijuotuose papilduose randama tokių medžiagų, kurios tikrai nėra nurodytos. Tada tampa neaišku, kas sukelia greitą svorio kritimą, nes tai, kas rašoma - antioksidantai, polifenoliai, chlorogeninė rūgštis - negali suteikti tokio ryškaus rezultato. Vadinasi, jei kilogramai išties tirpsta, prie to prisideda neištirtos, galimai nesaugios medžiagos. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba yra nustačiusi atvejų, kai panašiuose papilduose būna net vidurius laisvinančių medžiagų, apie ką nė neužsiminta etiketėje“, - pasakojo gydytoja dietologė.

2011 m. Europos Sąjungos valstybėse buvo raginama uždrausta pardavinėti produktus, kurių sudėtyje yra sibutramino. Gydytojams buvo rekomenduojama neskirti, o vaistininkams – neparduoti tokių vaistų, kurių sudėtyje yra sibutramino.

Žalios kavos naudingumas neįrodytas
JAV maisto ir vaistų agentūra tada skelbė nustačiusi, kad sibutraminas didina širdies priepuolio ar širdies smūgio riziką žmonėms, kurie serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Vaistas buvo rekomenduojamas pacientams, nutukusiems dėl netinkamų mitybos įpročių, kurių kūno masės indeksas yra 30 ar didesnis.

„Nuo šio komponento gali atsirasti ir kiti pašaliniai reiškiniai – nemiga, nerimas, tad lieknėjimas tikrai nėra toks saugus, kaip skelbia preparato reklamuotojai“, - vardijo J. Dobrovolskienė.

Specialistė rekomendavo pirmiausiai pasidomėti, ar priemonė, kuri patraukė Jūsų akį, yra išvis legali.

„Internete pilna pačių įvairiausių, neretai lietuvių kalba svetainių, kurios parduoda realiai bet ką – jiems svarbiausiai pelnas.

Negerai, kai maisto papildai, liekninamosios priemonės, vitaminai ir net vaistai suplakami į vieną grupę. Kalbant apie vaistus, tai atliekama daugybė tyrimų, kol įsitikinama, kad vaistas nėra kenksmingas, tačiau tokio paties griežto reguliavimo nėra papildų rinkoje. Kai visi maisto papildai slepiami po vienu žodžiu, atsiranda vietos piktnaudžiavimui. Vienas užrašė, kitas patikėjo, o sveikatos sutrikimai išlenda labai greitai“, - perspėjo J. Dobrovolskienė.

Apie šalutinį poveikį duomenų neturi?

DELFI dėmesį patraukė vienas plačiai reklamuojamų maisto papildų - „Green coffee plus“. Svetainėje skelbiama apie stulbinančius rezultatus, savo istorijomis dalijasi esą produktu patenkinti žmonės. Tačiau be galimybės įsigyti šį papildą, nėra jokių kontaktų ar daugiau informacijos apie patį tiekėją.

Maisto papildai
Su šio papildo tiekėjais susisiekti nepavyko, į užklausą internetu atsakyta nebuvo. Ktias panašaus, tačiau legaliai pardavinėjamo žalios kavos preparato atstovas Olegas (nepanoręs atskleisti pavardės) teigė, kad informacijos apie šalutinį maisto papildo poveikį nėra gauta.

„Remiantis tuo, ką deklaruoja papildų gamintojai ir pagal mūsų klientų atsiliepimus, galime tvirtai sakyti, kad papildai tikrai veikia metant svorį. Tiesa, čia labai individualiai kiekvienam ir negaliu pasakyti vieno skaičiaus, kuris visiems tiktų. Apie šalutinį poveikį neturime jokių duomenų, nieko nebuvo. Svarbiausia, kad papildas būtų vartojamas pagal paskirtį, o ne juo pakeičiamas visas maistas. Jį reikia gerti greta sporto, greta subalansuoto maisto, jei norite, kad padėtų“, - teigė Olegas.

Jo teigimu, gamyboje naudojant žalias kavos pupeles išgaunamas ypatingas kavos ekstraktas kuriame yra chlorogeno rūgšties. Ši rūgštis esą sunaikinama skrudinant kavą, kai kavos pupelės praranda didžiąją dalį sukauptų mikroelementų, vitaminų ir rūgščių, kurių yra žaliose kavos pupelėse.

Olego atstovaujamo preparato internetinėje svetainėje teigiama, kad žalia kava efektyviai mažina gliukozės poreikį Jūsų organizme ir padeda reguliuoti ir kontroliuoti cukraus kiekį jame. Jei jaučiate silpnybę saldumynams, dėl šios priežasties gerdami žaliąją kavą vis mažiau jų norėsite. Žalia kava organizme efektyviai skaido riebalus ir kiekvieną kartą po valgio atsigėrus žalios kavos, organizmas ima ieškoti naujų energijos šaltinių, kuriais kaip taisyklė tampa pertekliniai riebalai. To pasekoje Jūsų organizmas pradeda efektyviai deginti riebalus. Taip pat yra nustatyta, kad liekninanti kava lėtina senėjimo procesus, padeda įveikti nuovargį, saugo kraujagysles nuo užsikimšimo (sklerozės), iš organizmo pašalina žalingas ir toksines medžiagas, stiprina imuninę sistemą.

Šie duomenys nėra pagrįsti.

VMVT: daugiau žalos nei naudos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba DELFI informavo, kad draudžiama maisto, įskaitant maisto papildų, reklamoje nurodyti per kiek laiko kiek kg svorio galima numesti. Taigi šiuo atveju pažeidžiamas Reglamentas 1924/2006 m. ir Reklamos įstatymo 14 str. 1 d. 1 p.

Tarnybos vyriausio specialisto – maisto produktų inspektoriaus Donato Valavičiaus teigimu, žaliosios kavos maisto papildas yra nelegalus.

„Turimais duomenimis maisto papildas „Green coffee plus“ yra nepateiktas notifikuoti, tad parduodamas nelegaliai, tačiau notifikuotas yra panašaus pavadinimo maisto papildas „Green coffee 1000 Plus“, milteliai, kuriais prekiauti galima. Kalbant apie Jūsų pateiktą pavyzdį, vartotojai turėtų atkreipti dėmesį, kad tokios formos maisto papildas yra nelegalus, be to iš informacijos pateiktos minėtoje svetainėje, negalima nustatyti asmens atsakingo už šių produktų tiekimą.

VMVT yra ne kartą informavusi atsakingas institucijas – Policijos departamentą, Valstybinę mokesčių inspekciją ir kitas žinybas dėl nelegalios prekybos, be to taip parduodamų maisto papildų saugos. Vykdant tokią veiklą atsakingi asmenys visais įmanomais būdais stengiasi nesiviešinti ir slepiasi, tad vartotojai turėtų suprasti, kad nežinia kam patiki savo pinigus, ir jei reikės juos susigrąžinti, vargu ar bus įmanoma tai padaryti.

Tokie asmenys keičia svetainių adresus, taip pat dažnai keičia produktų pavadinimus. Šiuo atveju visiškai neaišku, kas minėtą maisto papildą tiekia į rinką ir prisiima atsakomybę“, - pripažino D. Valavičius.

Visi asmenys, tiekiantys į rinką maisto papildus turi juos notifikuoti, plačiau http://www.nmvrvi.lt/lt/maisto.papildu.notifikavimas/, jei maisto papildas notifikuotas, įtrauktas į maisto papildų sąrašą skelbiamą Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto interneto svetainėje, net jei maisto papildo nagrinėjimas nebaigtas, statusas “Nagrinėjama”, juridinis ar fizinis asmuo juo gali prekiauti.

Šiais metais vartotojai į VMVT kreipėsi 19 kartų dėl maisto papildų, iš jų 5 atvejai pasitvirtino dėl prekybos nenotifikuotais ir su neleidžiamomis medžiagomis. Dėl maisto papildo „Green coffee plus“ vartotojai į VMVT nesikreipė.

„Radikalius rezultatus žadantys maisto papildai dažniausiai yra nelegalūs ir vartotojui tokie produktai gali labiau pakenkti nei duoti naudos“, - perspėjo maisto produktų inspektorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)