Nepaisant to, dauguma vyresnių nei 45 metų amžiaus žmonių apie šią ligą žino labai mažai – gali tapti jos aukomis, tačiau to nesuprasti, atskleidė naujausias tyrimas. Mokslininkai vienbalsiai ragina pasidomėti pirmaisiais insulto simptomais ir skubiai kreiptis į medikus, skelbia healthyandnaturalworld.com.

Kai kuriuos vaistus nuo insulto būtina vartoti vos pasireiškus simptomams – priešingu atveju pasekmės gali būti itin skaudžios. Vieni po insulto visiškai pasveiksta, tačiau net du trečdaliai jį patyrusių lieka daugiau ar mažiau neįgalūs.

Insultas – kas tai?

Mūsų smegenims būtinas kraujas. Kraujas į smegenis atneša kiekvienai ląstelei būtinas maistingąsias medžiagas ir deguonį. Arterijos – kraujagyslės, kuriomis deguonies prisodrintas kraujas iš širdies keliauja į audinius. Insultas ištinka, kai arteriją užkemša kraujo krešulys (vadinamasis išeminis galvos smegenų insultas) arba arterija plyšta (hemoraginis insultas). Abiem atvejais sutrinka kraujotaka smegenyse, smegenų ląstelės miršta, smegenims padaroma didelė žala. Po insulto žmogus gali netekti kalbos, atminties ar gebėjimo judėti – viskas priklauso nuo to, kuri smegenų sritis pažeidžiama, ir kiek.

Insultas gali būti silpnas – pacientas kartais net nesupranta, kas jam nutiko. Stipraus insulto atveju gresia vienos pusės arba viso kūno paralyžius, žmogus negali kalbėti. Smegenų ląstelės, ištikus insultui, mirti pradeda iš karto. Kartais, kai kraujotaka blokuojama tik iš dalies, procesas užtrunka kelias valandas. Jeigu kraujotaką pavyksta per kelias minutes ar valandas atkurti, kai kurias ląsteles dar galima išgelbėti. Medikai kalba ir apie vadinamąjį mažąjį insultą arba kitaip - grįžtamąjį smegenų išemijos priepuolį. Tai trumpalaikis ūmus smegenų kraujotakos sutrikimas, kuris nepalieka ilgalaikių padarinių, tačiau gali perspėti apie gresiantį insultą, todėl į jį jokiais būdais nederėtų numoti ranka.

Kokie simptomai perspėja apie insultą?

Insulto atveju reikalinga skubi medikų pagalba, todėl labai svarbu laiku atpažinti simptomus:

1) Staigus veido raumenų, vienos kojos ar rankos aptirpimas, nejautrumas. Kartais pacientą ištinka viso kūno paralyžius, jis negali pakelti rankos ar kojos. Neretai pasikeičia veido simetrija – viena pusė nukara, sunkiau kalbėti ir šypsotis;

2) Staigus kalbos ar gebėjimo suprasti kalbą praradimas. Pacientui kyla bendravimo problemų, nepavyksta sudaryti logiškų sakinių, jis atrodo sutrikęs ir nesupranta, kas jam sakoma;

3) Staigus regos praradimas arba sutrikusi rega, dažniausiai bėdos ištinka vieną akį;

4) Sutrikusios juslės – oda tampa nejautri. Gali sutrikti ir uoslė bei klausa;

5) Staigus pusiausvyros ir koordinacijos sutrikimas, pykinimas, vėmimas, karštis ar trumpalaikis sąmonės netekimas;

6) Ūmus ir intensyvus galvos skausmas, atsiradęs be jokios priežasties, pacientas gali prarasti sąmonę;

7) Smarkus galvos svaigimas;

8) Refleksų sutrikimai, sunkumas ryjant.

Jeigu jūs pats ar artimieji pajuto bent vieną iš šių simptomų – nedelskite. Būtina skubi medikų pagalba. Tik ligoninėje gydytojai suteiks reikiamą priežiūrą – svarbi kiekviena minutė. 

Vadinamasis FAST testas

Jeigu nesate tikras, ar žmogų ištiko insultas, atlikite šį testą – sunegalavusiam žmogui tereiks atlikti keturias nesudėtingas užduotis.

1) Veidas (F – face) – paprašykite sunegalavusio žmogaus nusišypsoti: taip įvertinsime, ar nenukaro viena veido pusė;

2) Rankos (A – arms) – paprašykite paciento pakelti į viršų abi rankas. Įvertinkite, ar viena kuri nekrinta žemyn, galbūt jos iškelti žmogus negali;

3) Kalba (S – speech) – paprašykite paciento pasakyti paprastą sakinį. Taip įvertinsime, ar jo kalba nėra keista ar nelogiška;

4) Laikas (T – time) – jeigu bent vieną iš užduočių pacientui atlikti buvo sunku, būtina skubiai kreiptis į medikus. Kiekviena minutė – aukso vertės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)