Respublikinės Panevėžio ligoninės Priėmimo – skubios pagalbos skyriuje nepakeliamus pilvo skausmus kenčiančiai panevėžietei Danguolei (redakcijai tikras vardas ir pavardė žinomi) teko laukti pagalbos ne vieną valandą, nes į ligoninę ją atvežė ne greitoji medicinos pagalba, o sutuoktinis automobiliu.

Nenoras trukdyti greitosios moteriai galėjo kainuoti gyvybę. Kokiu nors būdu patys atvykti į ligoninę sugebantys pacientai automatiškai priskiriami prie tų, kuriems nereikalinga skubi pagalba, o Danguolės būklė buvo labai sunki.

Priėmimo skyriuje jai buvo pasiūlyta sėsti ant suoliuko ir laukti. Skausmų suriesta moteris to padaryti neįstengė, laukė pasirėmusi į sieną. Laikas ėjo, skausmas dar intensyvėjo. Ligonei pradėjo blėsti sąmonė, tačiau medikai jai siūlė nusiraminti ir laukti. Tik moteriai susmukus ant grindų, jie pradėjo teikti pagalbą.

Paaiškėjo, jog būklė iš tiesų rimta. Pacientė buvo skubiai paguldyta į ligoninę ir kurį laiką ten gydoma. Išrašydami gydytojai jai davė patarimą – kitą kartą kviesk greitąją, Priėmimo skyriuje greičiau sulauksi pagalbos.

„Man į galvą nešovė trukdyti greitosios medicinos pagalbos, kai namuose yra vyras ir kieme stovi automobilis. Gal tuo metu, kai ji važiuos pas mane, jos reikės per avariją sužalotam ar infarktą patyrusiam žmogui, kurio nėra kas nuveža. Tačiau tikrai išmoksiu šią pamoką“, – „Sekundei“ sakė Danguolė.

Priėmime ligoniai rūšiuojami

Panevėžio ligoninės Priėmimo – skubios pagalbos skyriaus vedėja Jolanta Vokietienė patvirtino, kad paprastai sunkios būklės pacientus atveža greitoji medicinos pagalba. Tačiau vedėja tvirtino, jog tai, ar žmogus buvo atvežtas greitąja, nėra pagrindinis kriterijus, lemiantis, ar ligoniui pagalba bus teikiama tuoj pat, ar teks palaukti.

Vedėjos teigimu, kokio skubumo pagalba reikalinga pacientui, sprendžia Priėmimo skyriaus medikai. Skubioji medicinos pagalba skirstoma į keturias kategorijas.

Pirmai kategorijai priskiriami gyvybei grėsmingi atvejai (pvz., širdies, kvėpavimo sustojimas, viso kūno traukuliai ir kt.). Tokiais atvejais pagalba turi būti teikiama tuojau pat.

Antrai kategorijai priskiriami atvejai, kai paciento būklė sunki arba sparčiai blogėja ir gresia organų nepakankamumas, jei medicinos pagalba nebus pradėta teikti per 10 – 15 min nuo atvykimo.
Trečios kategorijos atvejais laikomos potencialios grėsmės gyvybei, kai paciento būklė blogėja ir gali sukelti sunkias pasekmes, jei gydymas nebus pradėtas per 30 min. nuo atvykimo į ligoninę. Pavyzdžiui, esant hipertenzinei krizei su greitai progresuojančiais objektyviais širdies ir kraujagyslių ir (ar) centrinės nervų sistemos pažeidimo požymiais.

Ketvirtai kategorijai priskiriami tokie atvejai, kai potenciali grėsminga paciento būklė blogėja ir gali sukelti sunkias pasekmes, jeigu medicinos pagalba nebus suteikta per valandą. Pavyzdžiui, esant šlapimo susilaikymui, patyrus galvos kaulų traumas, įskaitant žandikaulių ir dantų traumas be sąmonės sutrikimo.

Pagal 2014 metais patvirtintas Panevėžio ligoninės vidaus taisykles, paciento būklę ir tai, kaip greitai jam reikalinga pagalba, turi įvertinti Priėmimo – skubios pagalbos skyriaus gydytojas ar iškviestas konsultantas. Jei į ligoninę tuo pačiu metu atvyksta keli pacientai, kuriems reikalinga skubioji medicinos pagalba, o ji visiems negali būti suteikta vienu metu, pirmiausia pagalba bus suteikta pacientams, kuriems reikalinga 1 kategorijos, paskui – atitinkamai 2, 3 ir 4 kategorijų pagalba.

Iš bažnyčios užsuka į ligoninę

„Tokia tvarka galioja jau daugiau kaip 10 metų, tačiau gyventojai kažkodėl įsivaizduoja, kad Priėmimo skyriuje jiems visais atvejais pagalba turi būti suteikta tą pačią minutę, kai tik jie atėjo. Taip nėra. Jeigu gydytojai užimti, gali tekti palaukti ir dėl tulžies pūslės akmenligės sukeltų skausmų besikreipusiam pacientui“, – kalbėjo J. Vokietienė.

Vedėjos teigimu, gyventojai niekaip neatsikrato įpročio savaitgalį eidami iš bažnyčios užsukti į ligoninės Priėmimo skyrių pasitikrinti sveikatos. Daugelis vis dar stebisi, kad patekus į Priėmimo skyrių nebuvo atlikti viso organizmo tyrimai.

„Jeigu nėra būtinybės tyrimą atlikti skubiai, mes jo ir neatliekame, tačiau galime nukreipti į ambulatorinę grandį. Negalime Priėmimo skyriuje atidaryti dar vienos poliklinikos“, – „Sekundei“ aiškino vedėja.

Priėmimo – skubios pagalbos skyrius per parą kartu su planiniais ligoniais priima apie 300, savaitgaliais, kai nebūna planinių ligonių, 150–170 pacientų.

J. Vokietienė dar kartą patikino, kad, nors dauguma labai skubios pagalbos reikalingų ligonių ir atvežami greitosios, toks atvykimo į gydymo įstaigą būdas pats savaime dar nesuteikia prioriteto greičiau gauti pagalbą. Tačiau neneigė, jog tai, kad žmogų atveža greitoji, o ne jis pats atvažiuoja ar ateina į skyrių, medikams jau yra signalas, kad jam gali būti reikalinga labai skubi pagalba.

Rūšiuoja ir greitoji

Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Vilius Mitka sako, jog dalis gyventojų žino, kad atgabenti greitosios turi daugiau galimybių greičiau sulaukti pagalbos, ir sąmoningai nevyksta į ligoninę savu transportu, nors ir galėtų.

„Greitosios pagalbos medikai neveža į ligoninę kiekvieno, kuris tik išsikviečia greitąją. Į ligoninę vežami tik tie ligoniai, kurių būklė kelia rimtą pavojų gyvybei ir sveikatai. Kitaip sakant, atliekame pačią pirminę atranką, o paskui jau sprendžia Priėmimo skyriaus medikai“, – pasakojo direktorius.

Beje, greitoji irgi rūšiuoja pagalbos besiprašančius pacientus. Kvietimai pagal skubumą yra skirstomi į dvi kategorijas. Pirmoji skubumo kategorija yra ta, kai pagalba gyvybiškai svarbi. Pagal šį kvietimą GMP ekipažas išvyksta nedelsiant.

Antros skubumo kategorijos atveju GMP brigada siunčiama tuoj pat, jei yra laisva, arba per 30 minučių nuo iškvietimo užregistravimo, jei tuo metu nėra laisvos GMP brigados.

Panevėžio mieste ir rajone, kaip ir visame regione, iškvietimų skaičius kasmet auga.

Pernai Panevėžyje greitoji buvo kviesta 32 tūkst. 582, užpernai – 29 tūkst. 514 kartų.

Panevėžio rajone 2015 metais užregistruota 8 tūkst. 956 iškvietimai, tai 175 daugiau nei 2014 metais.

Palyginti praėjusius metus su užpraeitais, padaugėjo ir greitosios išvykimų. 2014- aisiais Panevėžyje GMP brigados į pagalbą skubėjo 23 tūks.t 858 kartus, o 2015- aisiais – 25 tūkst. 564 kartus. Tik rajone išvykimų per metus sumažėjo 129.

Pasak V. Mitkos, panevėžiečiai greitąją dažniausiai kviečiasi dėl ūmių atvejų: širdies ir kraujagyslių ligų, širdies veiklos sutrikimų, suvartojus per didelį alkoholio kiekį, nelaimingų atsitikimų. Didžiąją dalį nelaimingų atsitikimų sudaro suicidinės, su psichikos sveikata susijusios, taip pat apsvaigusių asmenų patirtos ar sukeltos traumos.

Direktoriaus teigimu, ši žiema ir pavasario pradžia buvo ypač sunkus metas, nes gripo komplikacijų ir meningokokinės infekcijos išgąsdinti gyventojai kvietė greitąją gerokai dažniau.