Neurologas Jamesas Boweris iš Ročesterio Minesotos valstijoje (JAV) tvirtina, kad nors naujausi duomenys atitinka ankstesnių tyrimų rezultatus, vis dėlto tai neįrodo, jog pesticidai yra šios neurologinės ligos atsiradimo priežastis, skelbia reuters.com.

„Mes neabejotinai žinome, kad Parkinsono ligą sukelia ne viena priežastis. Nustatome daugybę rizikos veiksnių, galinčių sukelti Parkinsono ligą ir pesticidai tėra viena iš daugelio“, - aiškina J. Boweris, nedalyvavęs naujame tyrime.

2011 metais Nacionalinis sveikatos institutas atliko tyrimą, kuriame dalyvavo JAV fermeriai, ir išaiškino, kad kai kurie pesticidai, trukdantys ląstelių funkcionavimui, sietini su Parkinsono ligos atsiradimu.

Kitas 2012 metais paskelbtas tyrimas taip pat atskleidė, kad Parkinsono liga sergantys žmonės dažniau yra kontaktavę su pesticidais lyginant su šia liga nesergančiais asmenimis.

Šia liga serga apie 500 tūkstančių amerikiečių.

Atlikdamas naujausią mokslinį darbą, mokslų daktaras Emanuele Cereda iš San Mateo fondo universitetinės ligoninės Pavijoje (Italija) kartu su bendraautoriumi surinko 104 tyrimų, publikuotų nuo 1975 iki 2011 metų, duomenis ir ištyrė sąsajas tarp pesticidų ir Parkinsono ligos.

Bendrai buvo nustatyta, kad dėl pesticidų poveikio Parkinsono ligos rizika išauga 58 procentais. J. Bowerio teigimu, tai atitinka dešimt papildomų Parkinsono ligos atvejų tūkstančiui keturiasdešimtmečių, gyvenančių Olmstedo apygardoje, Minesotos valstijoje. Šiuo metu iš tūkstančio keturiasdešimtmečių Olmstedo apygardos gyventojų Parkinsono liga vystosi 17 žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)