Vieno raumens patempimas gali apversti aukštyn kojomis visą kasdienį ritmą ir apskritai pakeisti nusistovėjusį gyvenimą. Net stipriausi sportininkai visame pasaulyje mirtinai bijo kelių sužalojimų. Kelio traumos dažnai patiriamos aktyviai sportuojant arba tiesiog netinkamai pastačius koją įprastoje gyvenimo kasdienybėje. Šiame straipsnyje apibūdinsime penkis mažiau žinomus įpročius, kurie gali pakenkti jūsų keliams ir kurių nedelsdami turite atsisakyti. Apie tai rašo „Healthy and Natural World“.

Traumos gali būti įvairiausių formų ir sunkumo, nesvarbu, ar tai būtų kaulo lūžis, išnarinimas, sausgyslių plyšimas ar patempimas. Atsižvelgiant į tą didžiulį darbą, kuris tenka kelio girnelei, idant mūsų kūnas galėtų lankstytis ir judėti ištisą dieną, nieko keista, kad daugiau nei dešimt milijonų apsilankymų pas gydytoją per metus sudaro nusiskundimai dėl kelio sužalojimų. Būtina skirti daug dėmesio sąnarių sveikatai, ypač kelio, kuris yra labai lengvai pažeidžiamas dėl savo sudėtingos mažai apsaugotų komponentų sistemos. Kelių traumas ir sužalojimus dažnai sukelia įpročiai, apie kuriuos iki šiol nedaug žinoma. Atsisakius jų, galėsime užtikrinti ilgesnį ir sveikesnį mūsų kelių tarnavimą.

Priminkite sau, koks sunkus darbas kasdien tenka mūsų keliams. Jie nepaliaujamai lankstosi, sukiojasi ir slankioja, dėl šitokio sąnario paslankumo galime atlikti daug įvairių judesių, nė nesusimastydami apie tai. Ir čia labai svarbus sveikas kūno masės indeksas (KMI).

Kai leidžiame savo KMI pakilti į neleistinai aukštą lygį, savo kelius apkrauname papildomu krūviu. Kiekvieni papildomi 500 g kūno svorio, kuriuos priaugate, padidina spaudimą jūsų kelio girnelei kone tris kartus, kai stovite tiesiai. Nutukimas paprastai siejamas su kelių problemomis, nes antsvorį turintys žmonės apkrauna savo kelius papildomu krūviu net patys to nežinodami. Nutukimas taip pat susijęs ir su osteoartritu, dėl kurio jūsų kelio kremzlės linkusios greičiau skilti ir traumų tikimybė ženkliai padidėja.

Siekite, kad jūsų KMI lygis būtų kuo sveikesnis, taip pašalinsite nereikalingą spaudimą savo keliams, o sužalojimų tikimybė sumažės. Tyrimas, kurį atliko Nacionaliniai sveikatos institutai, nustatė, kad žmonės gali sumažinti osteartrito riziką iki 50 proc., numetę apie penkis kilogramus. Vidutinio 170 cm ūgio žmogaus KMI turi siekti nuo 18,5 iki 24,9.

Kaip apskaičiuoti savo KMI:
Padalykite savo svorį kilogramais (kg) iš savo ūgio metrais (m)
Tada padalykite gautą atsakymą dar kartą iš savo ūgio ir gausite savo KMI.

Fiziniai pratimai – tai savotiškas dviašmenis kardas, kai kalbame apie kelių sveikatą. Viena vertus, kelių problemos gali kilti būtent dėl fizinių pratimų. Kita vertus, jums būtina stiprinti kelius, kad jie būtų tvirtesni ir mažiau pažeidžiami. Kelis, kad funkcionuotų be įtampos, priklauso nuo raumenų, todėl labai svarbu parinkti tinkamus pratimus. Jei nesate geros fizinės formos, pradėkite daryti pratimus iš lėto ir palaipsniui įtraukite juos į savo kasdieninę veiklą.

Žinios apie tinkamą mankštinimąsi padės išvengti pavojaus, kuris kyla dėl intensyvaus fizinio įtempimo. Pirma ir svarbiausia, jums reikia išsitiesti. Raumenys veikia kaip spyruoklė - prieš pašokdama, ji turi atsipalaiduoti, kitaip gali trūkti. Pamėginkite pasirinkti pratimus, kurie darytų keliams kuo mažesnį poveikį. Vaikščiojimas, važiavimas dviračiu, plaukimas, jogos protavimai ir svarmenų kilnojimas santykinai turi nedidelį poveikį kelio raumeniui. Atminkite, kad bėgimas ilgomis distancijomis daro didelį spaudimą keliams.

Žinoma, aukštakulniai puikiai dera per šeštadienio vakarėlį, bet kartu jie pakeičia svorio centrą, padidėja nugaros išlinkis ir tai dažnai sukelia kelio skausmą. Jūsų batai yra tiek pat svarbūs kaip ir fizinis aktyvumas, kai kalbame apie kelių sveikatą. Avėkite tokius batus, su kuriais jaustumėtės patogiai, pasiieškokite ortopedinės avalynės, specialiai sukurtos tam, kad kūno svoris pasiskirstytų tolygiai ir būtų jaučiama kuo mažesnė įtampa.

Tai nereiškia, kad turite atsisakyti madingų batelių, bet neavėkite jų kiekvieną dieną, tik tam tikromis progomis, ir jūsų kojos bei keliai jums padėkos. Tyrimai rodo, kad aukštakulniai yra didžiausias moterų pėdų ir kelių traumų rizikos veiksnys. Bėgikai taip pat turėtų atsargiai rinktis avalynę. Bėgiojimui rinkitės batus pagal savo pėdos formą ir dydį, šiuo klausimu jums galėtų patarti gydytojas ar patyręs bėgikas.

Kaip ir senais laikais, taip ir šiandien viso pasaulio mamos savo vaikams pamokslauja: „Išsitiesk, tavo laikysena siaubinga!“ Laikysena svarbi ir medicininiu požiūriu, ji atlieka didžiulį vaidmenį žmogaus organizmo sveikatos formavimuisi.

Yra daugybė sveikatos privalumų, kuriuos lemia teisinga laikysena. Kai ištisą dieną judate, siekite savo svorį tolygiai paskirstyti tarp savo dviejų kojų. Bloga laikysena dažnai apibūdinama tokia stovėsena, kai keliai sulenkti, nugara pakumpusi, pilvo raumenys atpalaiduoti, galva nukrypusi nuo centro, svoris kaitaliojimas nuo kojos ant kojos.

Specialistai yra parengę visą grupę specialių pratimų, skirtų laikysenai pagerinti ir nugarai sustiprinti. Pasidomėkite jais.

Kaip jau minėta, fizinis aktyvumas naudingas jūsų keliams, bet pernelyg didelis jų naudojimas, atvirkščiai, yra kenksmingas. Jeigu kasdien darysite didelio intensyvumo pratimus, kuriuose aktyviai dalyvauja jūsų keliai, galite jiems padaryti sunkiai pataisomos žalos. Pakoreguokite savo pratimus taip, kad neapkrautumėte kelio tik vienu kampu.

Svarbiausia turite atkreipti ypatingą dėmesį į tai, kaip jaučiasi jūsų kelis. Jeigu jaučiate skausmą, kuris ilgainiui stiprėja, nedelsdami turite imtis priemonių. Kelio traumas būtina gydyti kuo greičiau, todėl ankstyva kelio traumos diagnozė ir gydymas šiuo atžvilgiu nepaprastai svarbus.

Esant ūmiam arba užsitęsusiam kelio skausmui, rekomenduojamas poilsis, ledas, kojų laikymas aukštai ir masažas. Jeigu skausmas nepraeina, būtinas medicininis gydymas.

Jeigu susižalojate kelį, skausmui numalšinti galite naudoti eterinius aliejus; taip pat rekomenduojama valgyti tam tikrus produktus, kurie pristabdytų uždegiminį procesą, paruošti imbiero ir ciberžolės arbatą. Galite pasigaminti ir šildomąjį aliejų su aitriosiomis paprikomis, kuris puikiai numalšins sąnarių ir raumenų skausmą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)