Pasirodo, tokios traumos neigiamai veikia paauglių darbinę atmintį, leidžiančią apdoroti ir saugoti trumpalaikę informaciją. Ši atmintis taip pat būtina skaitymui ir skaičiavimui mintinai.

Anksčiau buvo manyta, kad vaikų smegenys plastiškesnės, o tai reiškia, kad jos gali lengviau atsistatyti po patirtos traumos ar streso. Dabar gi paaiškėjo, kad viskas atvirkščiai, pabrėžia D. Ellembergas. Šiomis išvadomis specialistai pasidalijo žurnalo „Brain Injury“ puslapiuose.
Paprastai pirmiausia nukenčia kaktinė smegenų dalis. Ji kontroliuoja vykdomąsias smegenų funkcijas ir sparčiai vystosi būtent paauglystės metais. Vadinasi, paauglio smegenys ypatingai jautrios traumoms ir stresui.

Tai įrodyta atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo 96 sportininkai. Jie buvo padalinti į tris grupes: suaugusiųjų, vaikų nuo 9 iki 12 metų ir paauglių nuo 13 iki 16 metų. Visiems jiems buvo atliktas standartinis neuropsichologinis tyrimas. Gauti rezultatai galiausia buvo palyginti su elektrofiziologiniais testais, vertinančiais darbinę atmintį, dėmesį ir smegenų slopinimo lygį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją