Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pristatė medikų, epidemiologų ir kt. specialistų praktine patirtimi, moksliniais tyrimais ir siūlymais paremtą rekomendacijų knygą, padėsiančią sumažinti COVID-19 keliamas rizikas gydymo, slaugos ir kitose asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Vienas iš rekomendacijų rengėjų, sveikatos apsaugos ministro visuomeninis konsultantas, gydytojas Edgaras Kulikauskas prisiminė, kad visos pandemijos rekomendacijos ir ribojimai iš esmės veikė tik pirmosios bangos metu. Tuo metu antroji banga kaip cunamis užtvindė ligonines.

„Vietoje 5 dedikuotų centrų atsirado ir vadinamieji COVID-19 filialai mažosiose ligoninėse, kurios iš principo nebuvo pritaikytos kovai su pandemija“, – pastebėjo E. Kulikauskas.

Gydytojo teigimu, ne viskas, kas tada buvo išdėstyta teisės aktuose, veikė realiame gyvenime – teko nemažai improvizuoti ir kurti savo sistemas.

„Matydami tokią situaciją, entuziastingų gydytojų komanda surinko gerąsias praktikas ir patirtis, tas, kurios veikė kitose įstaigose ir paruošė COVID-19 rekomendacijas. Šios rekomendacijos skirtos sveikatos priežiūros įstaigoms, bet jas gali naudoti ir kitos įstaigos, norinčios sumažinti COVID-19 ar kitų infekcinių ligų riziką“, – patikslino E. Kulikauskas.

Medikas pridūrė: „Šios rekomendacijos yra paremtos patirtimi ir praktika. Tai reiškia, kad dalyje įstaigų yra įgyvendinti vieni dalykai ir jie veikia, kitose įstaigose kiti dalykai, ir jie veikia.

Kai kur priėmimo kambariuose atvykę pacientai gauna kortelę – žalią, geltoną, raudoną, priklausomai nuo prioriteto, per kiek laiko jam turi būti suteikta pagalba. Dalis spalvinio žymėjimo yra Antakalnio ligoninėje. […] Pas mus ligoninėje yra žali lapai, kai aiškiai pažymėta, kur yra žalios švarios zonos“.

Svarbiausia, anot knygos rengėjo, – atskirti srautus, kad būtų aiškiai matoma, kur koks pacientas yra.

„Tarkime, žalia spalva reiškia, kad pacientas – ištirtas ir neturi infekcijos. Kad jis nesimaišytų su kitais pacientais, kurie yra nežinomi arba tikrai sergantys“, – paaiškino gydytojas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Ingrida Skridailienė papildė: „Šita rekomendacijų knyga rekomenduoja, kaip parinkti spalvas ir jas taikyti personalui, įrangai, patalpoms ir pacientams, užtikrinant ne tik srautų nesimaišymą, bet ir tiesiogiai neatskleidžiant, kokiai grupei priskiriamas pacientas – tai žymima asmens duomenų kortelėse.

O įranga, patalpos ir darbuotojai turi būti pažymėti tam tikra spalva, kad būtų išvengta „švaraus“ ir „nešvaraus“ srautų maišymosi, nežinomo ir žinomo srauto maišymosi, sergančių ir nesergančių maišymosi“.

Knygoje išdėstyti keli skirtingi scenarijai, priklausomai nuo skyrių: ar tai – operacinė, ar intensyvios terapijos, ar terapijos skyrius, kaip pavyzdžiai pateiktos kelios sudėtingesnės situacijos.

Knygą gydymo ar slaugos įstaigoje galima diegti ne visą, bet dalimis.

I. Skridailienė neabejojo: labai svarbu diegti suprantamas priemones, kurios užkirstų kelią infekcijos plitimui.

„Būdas, kurį siūlo autoriai, yra labai lengvai suprantamas, įdiegiamas, tačiau tai neatleidžia nuo prievolės įgyvendinti teisės aktų reikalavimus, nustatytus minimalius reikalavimus higienos normose ir kitose teisės aktuose.

Gera rekomendacija, kad, prieš priimant sprendimus, autoriai siūlo pirmiausia gerai išdiskutuoti diegiamas priemones, nors jos atrodo ir lengvai įgyvendinamos, tačiau pirmiausia, kaip ir pasiūlyta, naudoti ciklą „planuok, daryk, tikrink ir veik“. Tai yra, suburti komandą, kuri įvertintų galimybę įsidiegti siūlomas rekomendacijas, siūlomas procedūras ir tada lengvai jas įdiegti savo įstaigose, kuriose būtų galima ne tik užkirsti kelią ligos atsiradimui, bet, jeigu taip atsitinka, kad išplinta liga, ją greičiau suvaldyti“, – paaiškino NVSC specialistė.

Specialistė patikslino, kad rekomendacijos padės atskirti švarią nuo padidintos rizikos zonų. Ir, nors visa tai buvo iki šiol, rekomendacijų knygoje pateiktas metodas, kaip visa tai lengvai sužymėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)