Ją ištinka zombiški transo priepuoliai, kurių metu ji gali sužaloti tiek save, tiek savo šeimos narius, rašo dailymail.co.uk.

Ištikta tokio priepuolio, paauglė daužo galvą į sieną, puola jaunesnįjį brolį ir per naktinius reidus į šaldytuvą prisikemša maisto.  Maža to, merginą kankina asmenybės transformacijos: ji gali virsti bet kuo, pradedant vapančiu kūdikiu ir baigiant agresyviu alkoholiku. Nors priepuolio metu Louis atrodo sąmoninga, savo keisto elgesio ji neprisimena.

Medikai mano, kad puikiai besimokiusi moksleivė iš Stiveneidžo miesto Hertfordšyro grafystėje serga Kleine`o – Levino sindromu (KLS) – reta ir sudėtinga neurologine liga, kuri visoje Didžiojoje Britanijoje nustatyta tik 65 žmonėms.

Jos motina Setta Woods sakė: „Žmonės KLS vadina Miegančiosios gražuolės sindromu, tačiau čia nėra nieko pasakiška. Louis priepuolio metu gali elgtis labai agresyviai. Ji gali priminti arba zombį, arba dvejų metų vaiką“.

Ši liga Louis pasireiškė 14 metų, kai vieną dieną ji parėjo iš mokyklos ir užmigo, griuvusi veidu į sofą. S. Woods aptiko savo 8 metų sūnų Luke`ą šokinėjantį ant Louis ir besijuokiantį. Šeimos nariams pavyko trumpam ją pažadinti, bet po to ji vėl nugrimzdo į gilų miegą. Paauglė beveik du mėnesius išbuvo į komą panašios būklės. Pavalgiusi ir atsigėrusi, ji vėl greitai užmigdavo.

Louis, svajojusi apie profesionalios krepšininkės karjerą, buvo priversta apleisti tiek mokslus, tiek sportą, kai dienos metu pradėdavo snūduriuoti. Maža to, pradėjo keistis jos elgesys.

„Vieną dieną atvykau į mokyklą pasiimti Louis ir ji buvo atvežta man invalido vežimėlyje. Ji buvo užsidengusi rankomis akis ir šaukė: „Aš Betmenas, aš Betmenas!“. Prabudusi ji net neprisiminė, kad buvo mokykloje“, - pasakojo merginos motina.

Luois buvo nuvežta į ligoninę, kai netikėtai užmigo ant laiptų. Tačiau net medikams nepavyko jos pažadinti. Juos sutrikdė keistas paauglės elgesys. Gydytojai iš pradžių įtarė epilepsiją, bet atlikę tyrimus nerado jokių medicininių sutrikimų ir išleido ją namo.

Apsilankiusios pas pediatrę, kurią taip pat nustebino neįprasti miego modeliai ir asmenybės kaita, Louis ir jos motina sužinojo apie KLS.

„Dauguma gydytojų nebuvo girdėję apie KLS. Pašaliniams žmonėms gali atrodyti, jog aš esu pamišusi, - teigė Louis. – Daktarai įtarė, kad sergu narkolepsija, šizofrenija ar kenčiu nuo lėtinio nuovargio. Tačiau pamačiusios dokumentinį filmą apie KLS, aš ir mama iš karto supratome, kas man yra.“

KLS paprastai pasireiškia paauglystėje. Pagrindiniai jo simptomai yra ilgas ir sutrikęs miegas, pakitęs elgesys bei nežabotas apetitas. KLS priežastys yra nežinomos, tačiau dažnai jį sukelia infekcija ar galvos traumos.

Ištikus priepuoliui, Louis reikia nuolatinės priežiūros, nes ji gali kelti grėsmę sau ir aplinkiniams.

„Kartą prabudusi išvydau, jog mano rankų krumpliai kruvini. Pažiūrėjusi į veidrodį, kaktoje pamačiau didžiulius nubrozdinimus. Mama pasakė, jog kumščiais trankiau sieną ir daužiau galvą į spintą“.

„Keisčiausia, ką esu iškrėtusi, tai prasidūrusi ausis ir nusidažiusi plaukus raudona spalva. Kai mama man tai pasakė, pamaniau, kad ji juokauja. Tačiau miegodama darau tai, ko niekada nedaryčiau prabudusi“, - sakė Louis.

Liga, priverčianti paauglius miegoti 20 valandų per parą

Kleine`o – Levino sindromas yra neurologinė liga, išryškėjanti paauglystėje ir prasidedanti po infekcijos ar ligos. Jai būdingi iki 20 valandų per parą trunkančio miego periodai. Miego priepuoliai gali ištikti staiga ir trukti nuo kelių dienų iki kelių savaičių.

Tokio priepuolio metu žmogus gali būti irzlus, suvaikėjęs, praradęs orientaciją ir kimšti milžiniškus kiekius maisto.

Tarp priepuolių pacientai gali gyventi įprastą gyvenimą, tačiau dažnai jie kenčia nuo depresijos – šios ligos pasekmės.

Louis tėra viena iš 1 tūkst. žmonių visame pasaulyje, sergančių šia liga, dažnai vadinama Miegančiosios gražuolės sindromu. 70 proc. sergančiųjų yra vyriškos lyties.

Kaip gydyti šį sindromą, nežinoma. Pagrindinis gydymas – artimųjų meilė ir kantrybė.

Tyrimai rodo, kad laikui bėgant miego priepuoliai šiek tiek retėja ir trumpėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)