Vilnietis Ernestas stebėjosi, kad antrosios „Vaxzevria“ dozės suleidimo vieta, data ir laikas sistemos buvo paskirti automatiškai, be galimybės juos pasirinkti ar pakeisti pačiam.

Norinčiųjų pakeisti antrosios vakcinos dozės datą ir laiką yra ne vienas. Juolab, kad net pati vakcinos gamintoja „AstraZeneca“ ir Europos vaistų agentūra nurodo, kad antroji dozė gali būti suleista, praėjus po 4–12 savaičių nuo pirmosios.

Tada Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis aiškino, kad tokia galimybė buvo atsiradusi per klaidą, nes į nacionalinę registracijos sistemą dar nebuvo suvesti visi duomenys apie pirmą vakcinos dozę.

„Sistema neleidžia registruotis antrai „Vaxzevria“ vakcinos dozei anksčiau nei po 12 savaičių. Anksčiau kai kuriais atvejais tai pavykdavo, nes į nacionalinę registracijos sistemą dar nebuvo suvesti visi duomenys apie pirmą vakcinos dozę“, – teigė J. Gališanskis.

Vakcina nuo koronaviruso

Vis tik šią savaitę vėl kai kuriems žmonėms pavyko paankstinti antrąją vakcinos dozę per nacionalinę registracijos skiepijimui sistemą.

Ar tai reiškia, kad teisė paankstinti dozę vėl buvo suteikta? Į tai J. Gališanskis atsakė: „Baigiantis duomenų perkėlimui į nacionalinę registracijos sistemą dar gali pasitaikyti atvejų, kai sistema „nemato“ informacijos apie pirmą „Vaxzevria“ vakcinos dozę ir leidžia užsiregistruoti antram skiepui anksčiau nei po 12 savaičių. Iki savaitės pabaigos paslaugos tiekėjas žada užbaigti informacijos perkėlimą, ir tuomet galimybės pačiam paankstinti antrą vakcinos dozę neturėtų likti.

Kaip ir iki šiol, tai galima bus padaryti kreipiantis savivaldybių nurodytais kontaktais ir objektyviai pagrindžiant poreikį antrą skiepą gauti anksčiau“.

Vis tik kai kurie asmenys pasiskiepyti antrąja „Vaxzevria“ vakcinos doze gali ir anksčiau nei po dvylikos savaičių. Pvz., Vilniaus mieto gyventojai tai gali padaryti, nuėję į puslapį vakcina.vilnius.lt.

Tiesa, privilegija galima pasinaudoti ne visiems. Būtina nurodyti revakcinacijos ankstinimo priežastį, pagrindžiant ją pridėtu dokumentu. Kaip portalui „Delfi“ sakė Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Paulius Vaitekėnas, pasikeisti revakcinacijos datą patys gali abiturientai ir pedagogai.

Žmonės laukia vakcinų Vilniuje prie Litexpo

„Tačiau tai priklauso nuo to, ar turime vakcinų. Be to, tai kelia papildomų iššūkių, nes sužinome tik apie artimiausios savaitės vakcinų siuntą, todėl revakcinacijos datos keitimas apsunkina procesą. Sveikatos apsaugos ministerija nurodo kad gali būti taikomas trumpesnis, tačiau ne mažesnis nei gamintojo nurodytas minimalus intervalas tais atvejais, kai trumpesnis skiepijimo periodas reikalingas išvykstant į užsienį arba ilgesnis intervalas trikdo veiklą ir tinkamą pareigų vykdymą.

Šį pirmadienį suteikėme galimybę pasiankstinti „AstraZeneca“ vakciną abiturientams. Tą jie galėjo padaryti be išankstinės registracijos, tiesiog atvykę į vakcinacijos centrą, – paaiškino P. Vaitekėnas, pridūręs: – Kiekvienas skiepydamasis turi atkreipti dėmesį, kad reikės ir revakcinuotis ir, kada ta revakcinacija bus. Tai yra atsakingas momentas, todėl tikimės žmonių supratingumo“.

Pasiankstinti antrosios „Vaxzevria“ vakcinos dozę, jeigu nuo pirmosios yra praėjusios bent keturios savaitės, be išankstinės registracijos kartais pavyksta ne tik abiturientams, bet ir kitiems vilniečiams, atsiliepusiems į savivaldybės kvietimą stoti į gyvą eilę, jeigu tądien lieka daugiau skiepų dozių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)