Vilnietė Dalia (tikrasis vardas redakcijai žinomas) visą pirmadienį veltui bandė pasiankstinti antrąją „Vaxzevria“ vakcinos dozę. To jai reikėjo, nes greitu metu laukė komandiruotė. Anksčiau pasiskiepijus antrąja doze (pirmoji buvo suleista balandžio viduryje), moteriai grįžus iš kelionės nebereikėtų izoliuotis.

Tačiau sistemoje, kad ir kokį aplink Vilnių esantį miestą rinktųsi, vis nebuvo galimybės pasirinkti kito laiko. Nors sistema rodė, kad tai viename, tai kitame vakcinavimo centre „Vaxzevria“ vakcinos dozių yra, tačiau rezervuoti laisvų talonėlių nebuvo galima. Datas metė tik iki gegužės 16 dienos, nors buvo jau 24-a.

Su tuo pačiu pasakojo susidūręs ir į redakciją paskambinęs panevėžietis Kastytis: bandant pasirinkti talonėlį rezervacijos sistemoje, laikus metė tik iki gegužės 16-os dienos.

Pagaliau Dalia pamanė, kad galbūt skiepo pasiankstinti nepavyksta, nes neanuliuota antrosios dozės data, tad ją anuliavo. Į išmanųjį telefoną gavo ir tai patvirtinančią žinutę. Deja, net ir tai padarius, Dalia negalėjo pasirinkti jokio antrosios dozės laiko.

Susikrimtusi moteris parašė į Karštąją liniją 1808. Gavo atsakymą: „Šiuo metu ankstinti laiko revakcinacijai nėra galimybės, bandykite vėliau“.

Laimė, net ir atšaukus antrąjį skiepą, moteris neprarado teisės gauti Galimybių paso. Jį sistema išdavė. Primename, kad Galimybių pasą galima gauti, praėjus 4 savaitėms po pirmosios „Vaxzevria“ vakcinos dozės, bet po to būtinas ir antrasis skiepas, kuris turi būti suleistas ne vėliau kaip per 12 savaičių nuo pirmosios dozės suleidimo.

Portalas „Delfi“ nusprendė išsiaiškinti, kodėl po penktadienio nebeliko galimybės pasiankstinti antrosios „Vaxzevria“ vakcinos dozės, nors dar gegužės 12 dieną apie tokią galimybę informavo pati Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Tokiais atvejais, kai ilgesnė pertrauka daro neigiamą įtaką asmens vykdomai veiklai, vakcinacijos centrams palikta galimybė kiekvieną situaciją vertinti individualiai ir antrą dozę skirti anksčiau, gamintojo siūlomu 4–12 savaičių intervalu.

Pavyzdžiui, abiturientų ir mokytojų grįžimas prie kontaktinio ugdymo ir galimybė pasiruošti egzaminams gali būti vertinama kaip objektyvi pateisinama priežastis anksčiau pasiskiepyti pagal pilną vakcinacijos schemą“, – naujienų agentūrai BNS tada teigė SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis.

Kad tokia galimybė buvo, įsitikino ir ne vienas žmogus, praėjusią savaitę sėkmingai pasiankstinęs antrojo skiepo datą, jeigu po pirmojo buvo praėjusios bent keturios savaitės. Tiesa, kaip „Delfi“ pasakojo tai padarę žmonės, nors e. sveikatoje duomenys apie pirmąjį skiepą buvo suvesti, vakcinavimo centruose kažkodėl to nesimatė, tad informacija apie antrąjį skiepą buvo įrašyta skiepijimo vietoje ranka.

Taigi, kas nutiko per savaitgalį, kad tvarka staiga pasikeitė?

„Sistema neleidžia registruotis antrai „Vaxzevria“ vakcinos dozei anksčiau nei po 12 savaičių. Anksčiau kai kuriais atvejais tai pavykdavo, nes į nacionalinę registracijos sistemą dar nebuvo suvesti visi duomenys apie pirmą vakcinos dozę.

Jeigu gyventojas atšaukė registraciją antrai dozei, jis gali pats registruotis iš naujo, tačiau šiuo metu laisvi talonėliai rodomi tik septynioms dienoms į priekį. Jeigu tuo metu nuo pirmos vakcinos dozės dar nepraėjo 12 savaičių, registruotis šiems talonėliams sistema neleis.

Atnaujinti registraciją antrai dozei taip pat galima paskambinus į vakcinacijos centrą, kuriame gyventojas buvo paskiepytas pirma vakcinos doze“, – portalui „Delfi“ paaiškino J. Gališanskis.

Pašnekovas patikslino: „Tai nėra sistemos klaida, šitaip datos yra blokuojamos, jei asmuo šioms datoms negali registruotis. Laisvi talonėliai šiuo metu yra pateikiami tik savaitei į priekį“.

Tą patį tvirtino ir 1808 Karštosios linijos atstovai.

Taigi Dalia neprarado savo Galimybių paso, vis tik, anuliavusi antrąjį skiepą, buvo praradusi galimybę vėl jam užsiregistruoti per 12 savaičių nuo pirmosios, nors gamintojas „AstraZeneca“ nurodo, kad tarpas tarp dviejų vakcinos dozių turėtų būti 4–12 savaičių.

Saulius Čaplinskas

Ar, pasiskiepijus vėliau, nedingtų jau pirmojo skiepo sudaryta apsauga? Užkrečiamųjų ligų specialistas profesorius Saulius Čaplinskas nuramino, kad ne. Esą antroji dozė gali būti suleista ir šiek tiek vėliau nei per 12 savaičių, svarbiausia laukti ne per ilgai.

„Jeigu rekomenduojama tilpti į 4–12 savaičių intervalą, tai nereiškia, kad jau kitą dieną skiepytis nebegalima. Net ir praėjus visai savaitei po dvyliktos, nebus per vėlu gauti antrąją dozę, bet svarbu neužtempti ilgiau. Jeigu tarp dozių praeis kokios 20 savaičių ar panašiai, tai geriau būtų pradėti vakcinaciją iš naujo“, – kalbėjo profesorius.

S. Čaplinskas įvardijo dar vieną svarbią priežastį, kodėl per ilgai nelaukti antrosios dozės nereikėtų: „Jeigu pradės silpti pirmosios dozės sudarytas imunitetas, kol nebus gauta antra dozė, tai virusui sudaro didelė galimybė mutuoti. Tai – labai pavojinga. Jeigu žmonės to nesupras ir išvis negaus antros dozės, tai padarysime meškos paslaugą virusui: jis turės geresnę galimybę mutuoti, nes štamus, kurie bus silpni, imunitetas nuslopins, o tie, kurių bus galbūt nedaug, bet jie įgaus tam tikrą stiprumą, turės galimybę be konkurencijos daugintis. Taip vystosi virusų atsparumas.

Lygiai taip pat pat vystosi bakterijų atsparumas antibiotikams – jeigu yra nepakankama antibiotikų koncentracija, turinčios atsparumą gali pradėti jį vystyti labai smarkiai“.

Pasak pašnekovo, kada skirti antrąją dozę per 4–12 savaičių intervalą, priklauso ne nuo medicininių, bet nuo politinių sprendimų, susijusių su tuo, kad visiems skiepytiniems asmenims nepakanka vakcinų pirmai dozei. Svarbiausia valstybei pasiekti tikslą, kad kuo daugiau žmonių gautų pačią pirmąją dozę, kuri jau po dviejų savaičių labai ryškiai apsaugo nuo sunkios ligos eigos ir mirties.

Žmonėms paliekamas laiko rezervas, kad, norint kur nors išvykti ar turint kitų svarbių priežasčių, jie galėtų pasirinkti, kada gauti antrąją dozę tarp ketvirtos (bet ne anksčiau) ir dvyliktos savaitės.

S. Čaplinskas priminė, kad išlaukti antrosios dozės ilgiau vis tik verta: „Kuo vėliau pasiskiepysi antra doze, tuo ilgiau bus galima laukti trečiosios, kuri suteiks sustiprinantį imunitetą“.

Nepaisant visų nesusipratimų, Dalia pagaliau sulaukė skambučio iš Centro poliklinikos, kad jai paskirtas naujas laikas antrajai „Vaxzevria“ vakcinos dozei ir dvylikos savaičių tam, kad ją gautų, laukti nebereikės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)