„Aerobiologiniuose mėginiuose vis dar aptinkame tuopų, uosių, guobų, kiparisinių šeimos augalų žiedadulkių. Ore gausu beržų žiedadulkių, nes Lietuvoje beržai vis dar žydi ir prie vietinių žiedadulkių krūvio prisijungia iš Rusijos ir Skandinavijos atneštos žiedadulkės“, – sako prof. dr. Ingrida Šaulienė, Šiaulių universiteto aerobiologė, rašoma pranešime spaudai.

Alergenines žiedadulkes barsto žydintys ąžuolai, klevai, trapieji gluosniai. Pradeda žydėti pušys ir eglės, kurios išbarsto ypatingai didelį žiedadulkių kiekį. Anot specialistų, tikėtina, kad šių augalų žiedadulkių koncentracija šiemet bus labai didelė, todėl net plika akimi bus matomas šių žiedadulkių sluoksnis ant automobilių, namų palangių, šaligatvių, balose po lietaus.

Žiedadulkėms alergiškiems asmenims specialistai rekomenduoja lauke stengtis kvėpuoti per nosį, o ne per burną, nes nosyje esantys plaukeliai padeda sulaikyti žiedadulkes. Akims apsaugoti reikėtų nešioti akinius nuo saulės. Nerekomenduojama nešioti kontaktinių lęšių – jie gali kaupti alergenus. Reikėtų sumažinti ir kontaktą su daiktais, naminiais gyvūnais ar žmonėmis, kurie ilgą laiką buvo lauke, ypač augalų žydėjimo metu. Į lauką geriausia eiti iškart po stipraus lietaus. Mankštintis taip pat patariama patalpose (namuose, sporto klubuose, gimnastikos salėse), o ne lauke.

Grįžus namo iš lauko reikėtų nusiprausti veidą ir nusiplauti rankas, pasikeisti ir išskalbti drabužius. Kai ore daug žiedadulkių, nederėtų lauke džiovinti drabužių ar patalynės. Parsinešus juos sausus namo, kartu galima įsinešti nemažą kiekį alergenų. Prieš einant miegoti reikėtų išsimaudyti ir plaukus išsitrinkti šampūnu, kad pašalintumėte per dieną prikibusias žiedadulkes.

Jei nėra įrengta specialių antialerginių filtrų, augalų žydėjimo laikotarpiu langus reikia laikyti uždarytus, taip pat neprasiverti automobilio langų. Tuomet mažiau žiedadulkių pateks į kvėpavimo takus. Galima įjungti oro kondicionierius tiek namuose, tiek automobilyje, tik oras turi cirkuliuoti viduje, jo negalima įleisti iš išorės.
Planuojant prie namų įsirengti žaliąsias erdves, reikėtų stengtis parinkti sodinti tokių rūšių, ypač sumedėjusius, augalus, kurių žiedadulkės nepavojingos sveikatai.

Patartina vengti įvairiausių oro taršos, cheminių medžiagų – to, kas, nors ir ne tiesiogiai, gali pabloginti sveikatą ir paskatinti alerginio rinito simptomus.

Specialistai rekomenduoja stebėti naujausią informaciją ir žiedadulkių poveikį sveikatai tinklalapyje pasyfo.lt ar naudotis mobiliąja programėle PASYFO.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją