UCLA specialistai išsamiau susipažino su bakterija, gyvenančia mūsų odoje ir sukeliančia spuogus.

Nustatyta, jog ši bakterija turi blogųjų štamų, kurie skatina bėrimą, ir gerųjų – saugančių odą nuo įvairiausių žalingų aplinkos veiksnių.

Jeigu odoje gyvena per daug blogųjų bakterijų, žmogus niekaip neatsikrato spuogų. Lygiai taip pat virškinimo problemas sukelia gerųjų ir blogųjų bakterijų disbalansas žarnyne.

Mokslininkai teigia, jog naujausias jų atradimas gali padėti pamatus veiksmingų spuogų gydymo metodikų kūrimui.

Skelbiama, kad spuogų problema aktuali net 80 proc. 11-30 metų amžiaus žmonių. Neretai šios bėdos nepavyksta išspręsti ir vėlesniame amžiuje.

„Nustatėme, jog spuogus sukelia ne visos aknės bakterijos – vienas štamas netgi yra naudingas odos sveikatai“, - teigia molekulinės ir medicininės farmakologijos profesorius iš UCLA Huiyngas Li.

„Tikimės, jog mūsų atradimai padės veiksmingiau kovoti su spuogas ir leis dermatologams kiekvienam pacientui pasiūlyti unikalų odos bakterijų kokteilį“, - šypsosi mokslininkas.

Mokslininkų tyrimo rezultatai skelbiami leidinyje „Journal of Investigative Dermatology“. Specialistai tyrė mikrobą (propionibacterium), gyvenantį riebiose odos porose.

Bakterijai suaktyvinus imuninės sistemos darbą, pradeda keltis spuogai.

Pasinaudoję porų valymui skirtomis juostelėmis, mokslininkai tyrė bakterijas, paimtas nuo 49 spuoguotų ir 52 odos problemų neturinčių savanorių.

Pirmiausia buvo nustatyta kiekvienos juostelės DNR. Tada laboratorijoje buvo tiksliai įvardytos kiekvieno savanorio porose gyvenančių bakterijų rūšys ir pažymėta, ar konkretus asmuo turi odos problemų.

„Mus labiausiai domino, kuo skiriasi nuo sveikos ir spuogų kankinamos odos paimtų bakterijų štamai“, - teigia tyrime taip pat dalyvavęs mokslų daktaras Noah Craftas.

„Vienas iš penkių savanorių, turinčių spuogų, savo odoje turėjo du unikalius bakterijų štamus, kurių neturėjo odos problemų nepažįstantys savanoriai“, - teigiama mokslininkų išvadose.

Tačiau didžiausias lūžis įvyko tada, kai mokslininkai aptiko trečiąjį bakterijos štamą, būdingą tik sveikai odai. Specialistų manymu, šis bakterijos štamas pasižymi natūraliu gynybos mechanizmu, gebančiu veiksmingai atpažinti odos kenkėjus, dar prieš jiems užkrečiant odos ląsteles.

Žmonės, niekada neturėję problemų dėl spuogų, turi daugiau šių gerųjų odos bakterijų.

Suteikę vilties kovos su spuogais niekaip nelaimintiems asmenims, mokslininkai tikisi, jog spuogus išsigydyti padėtų tepaliukai ir kremai su gerosiomis bakterijomis.

„Šis bakterijos štamas gali apsaugoti odą, panašiai kaip jogurto bakterijos saugo žarnyną nuo blogųjų bakterijų. Kitas mūsų žingsnis – išsiaiškinti, ar probiotinis kremas galėtų blokuoti kelią blogosioms bakterijos ir užkirsti kelią spuogų formavimuisi“, - pasakoja Huiyngas Li.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)