Portalas „Delfi“ neseniai publikavo profesoriaus K. Strupo buvusio paciento Petro Laukaičio viešą kreipimąsi ministrei pirmininkei Ingridai Šimonytei ir Lietuvos Respublikos prezidentui Gitanui Nausėdai, kuriuo prašoma stabdyti šį drastišką sprendimą. Šį kreipimąsi galite perskaityti čia.

Į „Delfi“ redakciją kreipėsi ir profesoriaus buvusios pacientės vyras Kęstutis Mikučionis, prašydamas paviešinti jo šeimos istoriją, kad padėtų apginti K. Strupą ir grąžinti jam chirurgo licenciją.

Jo prašymu, pateikiame laišką:

Kada tai baigsis?

Kas turi atsitikti, kad vienam iš garsiausių Lietuvos medikų, akademikui, profesoriui K. Strupui VASPVT panaikintų chirurgo licenciją? Tikrai sunku įsivaizduoti, kad tokiai ilgai ir sėkmingai praktinės veiklos istorijai galą padėjo lemtinga profesinė klaida. Turint tokią kompetenciją ir patirtį net ir klaidą padaryti būtų sunku. O kad tokio lygio profesionalas negalėtų toliau naudoti savo žinias bei patirtį Lietuvos žmonių gydymui, tai jau tikrai būtų didžiulė ir nepataisoma klaida.

Pritariu visoms p. Petro Laukaičio išreikštoms mintims apie, manau, neadekvačiai nubaustą akademiką profesorių K. Strupą. Noriu papildyti jas ir savo patirtimi, kuri esu įsitikinęs nėra nieko išskirtinė, o greičiau tik dar viena iš šimtų panašių ilgame akademiko K. Strupo pasiaukojančio ir nuoširdaus darbo kelyje.

Likimas lėmė, kad 2018 m teko patiems patirti, ką medicinoje reiškia žinios, patirtis, kvalifikacija ir didelė žmogiška širdis. Po ūmaus pankreatito, reanimacijos, dirbtinės komos mano žmona buvo perkelta į Santaros Klinikų pilvo chirurgijos II skyrių.

Jau pirmas pokalbis su gerbiamu profesoriumi mus abu nuteikė labai pozityviai – esamos būklės įvertinimas, gydymo kelias, ligos dinamika, galimi pavojai – viskas buvo paaiškinta paprastai ir suprantamai. Po to sekė ilgos savaitės skyriuje, kur visi puikiai dirba savo darbą savo atsakomybių ribose.

Profesoriaus K. Strupo rytinės vizitacijos minutės tikslumu, nelaukti apsilankymai, net ir laisvadienių metu, tiesioginis dalyvavimas procedūrose, tikrai nereikalaujančiose jo kvalifikacijos, tiesiog tam, kad pats savo akimis įvertintų realią padėtį – visa tai tapo įprasta ilgų savaičių metu skyriuje.

Todėl ne kartą teko matyti, kaip pagarbiai ir dėmesingai reaguoja į profesoriaus žodžius jo kolegos, visas personalas, kaip kantriai jis pats dėsto savo nuomonę, kartu įsiklausydamas į kolegų. Ne kartą teko matyti profesorių K. Strupą apsuptą studentų ir stebėtis jo šiltu bendravimo su būsimais kolegomis tonu bei pagarba, su kuria būsimi gydytojai seka kiekvieną jo žodį.

Būtų didžiulė netektis, jei toks patyręs chirurgas prarastų galimybę ir toliau gelbėti žmonių gyvybes, gydyti beviltiškus ligonius taip atsakingai ir profesionaliai kaip jis darė visą laiką. Sunku net sugalvoti, ką tokio baisaus turėtų padaryti tokią patirtį turintis chirurgas, kad jam reikėtų panaikinti chirurgo licenciją.

Esu įsitikinęs, kad toks klausimas kyla ne tik visiems, tiesiogiai susidūrusiems su profesoriaus K. Strupo profesine veikla, bet ir visiems, kas nors kiek domisi Lietuvos medicina bei jos pasiekimais. Visuomenė turi teisę žinoti, kokios priežastys leido VASPVT priimti tokį drastišką sprendimą – atimti chirurgo licenciją profesionalui, atlikusiam šimtus unikalių operacijų, išgelbėjusiam gyvybę ne vienam ligoniui.

Primename, kad Vilniaus apygardos teismas pernai gruodį paliko galioti pirmosios instancijos teismo nuosprendį, kuriuo K. Strupas buvo pripažintas kaltu dėl smulkaus kyšininkavimo, o jam neteisėtą atlygį davusi pacientė – kalta dėl smulkaus papirkimo.

Teismas konstatavo, kad K. Strupas, būdamas Santaros klinikų generaliniu direktoriumi ir praktikuojančiu chirurgu, 2018 metų sausį iš pacientės paėmė 100 eurų kyšį už tai, kad jos pageidaujamu laiku pats atliktų jai operaciją.

K. Strupui buvo skirta 5 tūkst. eurų, pacientei – 4,5 tūkst. eurų bauda.

Tarnyba nekomentavo, ar licencija šiuo metu Santaros klinikų Pilvo ir onkochirurgijos centrui vadovaujančiam K. Strupui kovo 14 dieną panaikinta dėl apkaltinamojo nuosprendžio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)