Apie tai, kaip atskirti paprastąją (veido srities) nuo lyties takų pūslelinės, kaip ją gydyti ir kiek kartų per metus kentėti nuo pūslelinės yra „normalu“ – interviu su mokslų daktare.

– Kada herpesas būna aktyviausias?

– Herpesas gali būti aktyvus visus metus. Dažniausiai jis pasirodo tada, kai žmonės pašąla. Kaip žinote, herpesas mūsų organizme būna visą gyvenimą, tačiau vos imuninė sistema susilpnėja, virusas aktyvuojasi ir gali vėl išberti odą. Dažniausiai šie periodai būna rudens–žiemos metu, kai žmonės dažniau serga. Tačiau nemažai daliai žmonių herpesą suaktyvina saulė, tad jie kenčia ir vasarą ar pavasarį, kai žmonės, pavyzdžiui, slidinėja kalnuose.

– Kas dar provokuoja šį virusą?

– Pradėkime nuo to, kad herpesas pasireiškia skirtingose vietose – veido, genitalijų srityje, gali būti ir ant pirštų. Visose šiose lokalizacijose jo iškilimo priežastis ta pati – susilpnėjusi imuninė sistema. Pavyzdžiui, pervargimas, neišsimiegojimas, net menstruacijos, operacijos, įvairios procedūros. Jei operuojamas trišakis nervas ar invazinės grožio, lazerinės procedūros, gali būti „suaktyvinimas“ veido srities herpesas.

– Ar žinoma, kurios srities virusas pasireiškia dažniau?

– Jei kalbame apie pūslelinę, tai ją sukelia dviejų tipų virusai – pirmo ir antro. Ilgą laiką manyta, kad herpesą virš juosmens sukelia pirmo, o genitalijų srityje – antrojo tipo virusas. Tačiau dabar ši taisyklė paneigta – visose lokalizacijose gali būti randamas tiek pirmo, tiek antro tipo virusai. Tiesa, veido srityje vis dar dažniau aptinkamas pirmojo tipo virusas, jis čia dažniau linkęs atsikartoti.

– Kokių pasekmių palieka negydomas herpesas?

– Tipiniu atveju būna pūslytė, ji plyšta, būna erozija, opelė, užsideda šašas ir jis vėliau nukrenta. Kurį laiką toje vietoje dar būna raudona dėmelė. Tačiau virusas gali komplikuotis. Naujagimiui arba labai nusilpusios imuninės sistemos žmogui gali kilti komplikacijos, kurių pavojingesnės – herpeso encefalitas. Jis gali sukelti smegenų uždegimą, o tai gali baigtis ir mirtimi.

Liga prasideda staiga, karščiuojama iki 39 – 40 ºC, būdingas šaltkrėtis, silpnumas, apetito stoka, stipriai skauda galvą, pykina, vemiama. Gali būti uoslės, sąmonės, orientacijos ir atminties sutrikimai, hemiparezės, kliedesiai, traukuliai ar net koma. Atsiranda meninginiai reiškiniai.

Gali būti ir vidaus organų herpeso infekcija – tai daugiau būdinga naujagimiams. Gali būti išplitusi odos infekcija.

Galiausiai, nepamirškime ir keratito – akies ragenos uždegimas, kuris baigiasi ir apakimu. Visi uždegimai ragenoje dirgina jos nervines galūnėles ir sukelia refleksinį ašarojimą, akys bijo šviesos, spazmuoja vokai. 

– Bet virusas pavojingas ne tik mažiausiems?

– Encefalitas pavojingas ir suaugusiam žmogui, tačiau jei, pavyzdžiui, moteriai genitalijose yra herpesas ir ji vaiką gimdo natūraliais keliais, virusas gali persiduoti, pasireikšti odos infekcija, virusas gali išsisėti ir visuose vidaus organuose, gali būti net smegenų uždegimas, nuo kurio vaikas gali mirti.

Tačiau herpesas pavojingas visoms amžiaus grupės.

– Kiek dažnai pasirodantis herpesas yra normalu?

– Yra žmonių, kuriems tik tiriant kraują randamas ir herpesas. Juk žinote, jei kartą užsikrėtėte, virusas tūno latentinėje būsenoje, tačiau pasitaiko žmonių, kuriems bėrimų niekada nėra buvę. Toks žmogus gali net nežinoti turintis herpesą.

Vienus žmones beria kartą per 15 metų, kitus – 10–15 kartų per metus.

Kalbant apie genitalijų sritį, jei yra 6 ir daugiau atkryčių per metus, tuomet jau rekomenduojamas ilgalaikis profilaktinis gydymas, kurio metu geriami priešvirusiniai vaistai. Nebūtinai tam bėrimo epizodui, tačiau profilaktiškai. Taip virusas užslopinamas.

Herpesas
– Kokie vaistai geriausi, kai herpesą prireikia panaikinti greitai – čia ir dabar?

– Visų pirma, noriu pasakyti, kad šiai dienai nėra vaistų, kurie herpeso virusą sunaikintų visiškai ir pašalintų jį iš mūsų organizmo. Herpesas – lėtinė, latentinė infekcija. Priešvirusiniai vaistai, kurie šiandien yra Lietuvoje, blokuoja viruso dauginimąsi, tada bėrimai automatiškai greičiau užgyja. Juos galima vartoti ir vos pajutus, kad odą degina, peršti ir greitai atsiras bėrimas. Tokie vaistai gali užkirsti kelią dideliam bėrimui, tad pasirodytų vos viena maža pūslelė. Vaistai pagreitina gijimą.

Vaistų yra ir tepalų, ir tablečių pavidalu. Žinoma, jei iškyla viena pūslelė ir ji nevarginanti, vaistų vartoti nėra būtina, nes pasikartojanti pūslelinė praeina pati, net niekuo negydoma.

Problematiškiau būna su herpesu lyties organų srityje, mat gali skaudėti šlapinantis, deginti. Genitalijų herpesas dažniau gydomas geriamais vaistais. Jei pajuntamas perštėjimas, deginimas, kuris, beje, būna 50 proc. atvejų, rekomenduojama iki 5 dienų gerti priešvirusinius vaistus.

– O kaip vertinate gydymą „natūraliomis“ priemonėmis, tokiomis kaip dantų pasta ar ausų siera?

– Tokie būdai eina „iš lūpų į lūpas“. Gal dantų pasta ir šiek tiek apsaugo nuo viruso plitimo gretimą odą, tačiau nėra duomenų, kad ji pagreitintų gijimą. Kiekviena liga turi gaires, kaip ji yra gydoma. Jei dantų pasta išties padėtų, ji tikrai atsirastų prie rekomendacijų. Bet jei žmogus tiki ir natūralios priemonės jam padeda, blogiau nuo to, žinoma, nebus.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)