Mokslininkai jau seniai pernelyg ilgą sėdėjimą sieja su padidėjusia liguistumo ir pirmalaikės mirties rizika, bet ši pirmadienį paskelbta rekomendacija yra pirmas kartas, kai Didžiosios Britanijos darbuotojams buvo iškelti kiekybiški tikslai atsikelti nuo savo kėdžių. 

Minimos studijos autoriai, tarp kurių yra Didžiosios Britanijos, JAV ir Australijos ekspertų, ragina imtis revoliucijos darbo vietose, naudojant tiek sėdėjimui, tiek stovėjimui tinkamus stalus, daugiau dirbti stovint ir reguliariai vaikščioti po biurą, rašo „The Guardian“. 

Jie taip pat ragina toliau tęsti tyrimus, žiūrint, ar, pavyzdžiui, tualetų nereikėtų perkelti toliau nuo biuro, kai kuriuos elektroninius laiškus pakeisti nešiojamomis žinutėmis, o kompiuteriuose įtaisyti įspėjimo signalus ar pačius darbuotojus aprūpinti judesių sekimo prietaisais, kurie skatintų daugiau judėti.   

Vienas iš tyrimo autorių Gavinas Bradley iš bendruomenės interesų organizacijos „Active Working“, kuri buvo viena iš studijos užsakovių ir yra įsteigusi svetainę www.getbritainstanding.org, sakė: „Mes esame įpročio būtybės ir esame padarę klaidingą išvadą, kad darbus biure geriausia atlikti sėdint. Mums reikia aplinkos, kur žmonės galėtų laisviau dirbti, stovėdami prie stalo“. 

Peržiūrėdami egzistuojančius mokslinius įrodymus mokslininkai nustatė, kad palyginus su mažiausiai sėdinčiais darbuotojais, daugiausia sėdintiems žmonėms daugiau kaip dvigubai padidėja II tipo diabeto ir kardiovaskulinių ligų rizika, taip pat atitinkamai 13 ir 17 proc. išauga vėžio bei mirtingumo tikimybė. 

Biurų darbuotojai prasėdi nuo 65 iki 75 proc. viso savo darbo laiko. Pusę ant kėdžių praleisto laiko sudaro ilgi nepertraukiamo sėdėjimo periodai, rodo tyrimas, pasirodęs žurnale „British Journal of Sports Medicine“.

Britai kasdien prasėdi vidutiniškai 8,9 valandos. Vienas tyrimas taip pat parodė, kad tiems žmonėms, kurie per dieną prasėdi daugiau kaip septynias valandas, su kiekviena papildoma valanda, praleista sėdint, pirmalaikės mirties rizika padidėja 5 proc.   

G. Bradley pažymi, kad rašyti ar daryti skaičių analizes patogiau sėdint, bet kai kuriuos darbus tikrai galima atlikti stovint, pavyzdžiui, tikrinti elektroninį paštą ar dalyvauti susitikime. 

Tyrimas itin teikia pirmenybę reguliuojamiems stalams, prie kurių galima tiek sėdėti, tiek stovėti. Didžiojoje Britanijoje galimybę dirbti prie tokių stalų turi tik 1 proc. darbuotojų, tuo tarpu Skandinavijoje tokius stalus naudoja net 90 proc. darbuotojų, pažymima tyrime.   

Paprastai tokie stalai brangiai kainuoja, bet mokslininkai tvirtina, kad jie atsiperka pagerėjusiu darbuotojo produktyvumu, sumažėjusiais nepasirodymo darbe mastais ir mažesnėmis išlaidomis sveikatos apsaugai. 

Tačiau Britanijos pramonės konfederacija (CBI) į šį tyrimą reagavo įtariai. „Įmonės paprastai laikosi visuotinai priimto požiūrio. Žinoma, biurus galima perdaryti taip, kad būtų skatinami įvairūs darbo būdai, bet galiausiai bendrovės vis tiek sieks rasti pusiausvyrą tarp verslo poreikių ir laiko, praleisto toli nuo stalo, praktiškumo“, - sakė vienas atstovas spaudai.   

Karališkojo gydytojų koledžo pirmininkė, profesorė Maureen Baker sakė, kad gydytojai nemažai juda, bet pažymėjo, kad šis tyrimas „suteikia peno apmąstymams“.   

„Daugeliu atvejų, ypač mažesnėse bendrovėse, pertvarkymai, kurie leistų darbuotojams dirbti stovint, atrodo nerealistiški. Tačiau svarbu, kad kiekvienas darbdavys suvoktų savo atsakomybę už gerą savo darbuotojo sveikatą“, - teigė ji.   

M. Bradley pažymėjo, kad darbuotojai neturėtų gėdytis prieš savo kolegas ar viršininką atsistoti ir dirbti stovėdami.   

„Mes visi esame tarsi avelės. Tačiau kai tik piemuo ar darbdavys priima vieną juodą avelę, ji vėl tampa balta avele“, - sakė ji.   

Studijoje pažymima, kad ilgas stovėjimas sustingus taip pat kelia savų pavojų sveikatai ir įspėjama, kad daugiau stovėti pradėję žmonės „gali justi nuovargį ir raumenų bei skeleto pojūčius, kurie yra adaptacijos proceso dalis“.   

Daktarė Ann Hoskins iš „Public Health England“ pasveikino šį tyrimą, bet įspėjo, kad reikia atlikti daugiau tyrimų prieš keliant kasdienius tikslus žmonių judrumui darbo vietoje.

Šaltinis
Temos
It is forbidden to copy the text of this publication without a written permission from DELFI.
DELFI EN
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)