Sukelia sunkių komplikacijų

14 tūkst. vaikų kovo mėnesį turi galimybę būti nemokamai paskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos. Vakciną paskirstyti Lietuvos asmens sveikatos priežiūros įstaigoms buvo įpareigotas Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras.

Šio centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė aiškino, kad skiepai kol kas yra vienintelė profilaktikos priemonė, kuri gali apsaugoti vaikus nuo pneumokokinės infekcijos, sukeliančios sinusitą, pūlingą ausų, plaučių, smegenų uždegimą.

Vaikystėje ši infekcija yra viena dažniausių bakterinės infekcijos sukėlėjų, ji gydoma antibiotikais. „Į pneumokokinę vakciną sudėti visi serotipai – 13 rūšių, kurie ir sukelia pačias sunkiausias ligos formas“, – teigė D.Razmuvienė.

Specialistė pastebėjo, kad ši infekcija yra labai apgaulinga. „Ji neturi specifinių požymių, ją ilgai sunku atskirti nuo paprasto peršalimo“, – sakė vedėja.

D.Razmuvienės teigimu, tai yra puiki galimybė nemokamai apsaugoti vaikus nuo nereikalingų sveikatos problemų arba jas bent sušvelninti. Anot jos, rinkoje vakcinos dozės kaina viršija 200 litų.

Kaunui užsakytos 1 466 dozės

Pneumokokine vakcina rekomenduota skiepyti vaikus nuo dvejų metų, neskirstant pagal rizikos grupes. Vis dėlto Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras susidūrė su gydymo įstaigų pasyvumu.

D.Razmuvienė teigė, kad nė vienos dozės neužsakė daugiau nei trečdalis Kauno apsrities asmens sveikatos priežiūros įstaigų.

Kauno apskrityje pneumokokinės vakcinos užsisakė 37 gydymo įstaigos iš 95, Kauno mieste – 29, tai yra daugiau kaip pusė įstaigų, galinčių atlikti pirminę imunoprofilaktiką.

Iš viso Kauno apskritis užsisakė 2 176, Kauno miestas – 1 466 dozes. „Tiek, kiek paprašė, tiek ir gaus“, – sakė specialistė.

Pasak jos, Lietuvoje bent po vieną dozę užsakė 266 gydymo įstaigos, o 143 liko abejingos.

Vienu metu buvo likę virš 1 000 neužsakytų vakcinos dozių, tačiau kai kurios įstaigos suskubo teikti papildomus prašymus.

Nustebino atsainus požiūris

„Esu labai nustebusi, kad tiek daug įstaigų taip atsainiai žiūri į šią akciją. Nemažai tėvų laukia nesulaukia tokios galimybės vaikus paskiepyti nemokamai. Jie žino, kas yra pneumokokas ir kokia vakcinos kaina rinkoje. Ir iš Kauno jau esame gavę nemažai skundų iš tėvų, kad gydytojai jiems tiesiog pasakė, jog tokia vakcina nebuvo užsakyta, tad jos neturės, ir viskas“, – pasakojo D.Razmuvienė.

Anot jos, toks atsakymas yra negalimas. Jeigu buvo atsisakyta skiepyti vaiką ne dėl medicininių kliūčių, būtina oficialiai kreiptis į savo asmens priežiūros įstaigą ir ji turi ieškoti galimybių suteikti prašomą paslaugą.

Mokamos vakcinos – patraukliau?

Imunoprofilaktikos specialistė D.Razmuvienė spėjo, kad kai kurie medikai papračiausiai kratosi papildomo darbo, arba įžvelgė įstaigų finansinius interesus.

„Juk įstaigoms labiau apsimoka platinti mokamas vakcinas“, – pastebėjo pašnekovė.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos Orinos Ivanauskienės manymu, gal asmens sveikatos priežiūros įstaigos suabejojo, kad per mėnesį nespės rekomenduoti tėvams paskiepyti savo atžalas (vakcina galioja iki kovo pabaigos).

„O gal išsigando daugiau kaip mėnesį užsitęsusios gripo epidemijos Kauno mieste, Prienų ir Kaišiadorių rajonuose, ir bijojo, kad dėl to neatsiras norinčiųjų“, – svarstė O.Ivanauskienė.

Vis dėlto, anot jos, daugiau kaip užsakytų 2 000 dozių Kauno apskričiai yra gana nemažas kiekis.

Nusiskundimų nesulaukė

„Stengėmės visas įstaigas paraginti kreiptis dėl skiepų. Informacija apie galimybę paskiepyti vaikus nuo dvejų metų amžiaus, neskirstant pagal rizikos grupes, viena pneumokokinės vakcinos doze, suteikta visoms Kauno apskrities teritorijoje esančioms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, užsiimančioms imunoprofilaktika. Tokių įstaigų vien Kauno mieste yra daugiau kaip 50. Kurios rūpinasi savo pacientais, tos kreipėsi“, – priėjo prie išvados O.Ivanauskienė.

Tėvų nusiskundimų, pasak jos, Kauno visuomenės sveikatos centras dar nėra gavęs.

„Vakcina asmens sveikatos priežiūros įstaigas pasiekė tik praėjusios savaitės pabaigoje, tad gal nemažai tėvų dar nežino apie tokią galimybę“, – aiškino Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja.

Sės prie telefonų

Kauno Kalniečių poliklinika yra užsisakiusi apie 200 dozių. Vakcina jau gauta. „Kreipėmės į pediatrus, konsultavomės su gydančiais gydytojais, klausėme, kiek jie galėtų išnaudoti vakcinos: kiek tėvų sutiktų skiepyti vaikus, kiek jų jau yra paskiepytų, kiek jų negalima skiepyti dėl medicinių priežasčių. Šią savaitę pradėsime skiepyti“, – pirmadienį sakė poliklinikos direktorė Virginija Gailienė.

Kauno Šilainių poliklinikos Pirminės sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Aldona Gargalevičienė, kalbinta praėjusį penktadienį, sakė vakcinos dar nesulaukusi. Vis dėlto, net jei ji vakcina jau ir būtų gauta, skiepyti vaikus anksčiau nei gripo epidemijos pabaigoje nepradėtų.

„Iš viso užsisakėme apie 200 dozių. Skaičių nustatėme apklausę gydytojus, kiek šie turi nepilnamečių pacientų, vyresnių nei dveji metai. Kai pradėsime skiepyti, slaugytojos skambins tėvams ir kvies atvykti“, – aiškino A.Gargalevičienė.

Pasak jos, su skiepais, kurie yra numatyti valstybiniame kalendoriuje, sutinka beveik visi tėvai. „O su papildomais – pagal išgales. Net kai skiepai yra nemokami, pageidauja ne visi“, – pastebėjo vedėja.

Pašnekovės, paklaustos, kodėl tiek daug įstaigų neužsisakė nė vienos vakcinos dozės, sakė negalinčios kalbėti už kolegas. „Galiu kalbėti tik apie tai, kas vyksta mūsų poliklinkoje“, – kalbėjo V.Gailienė.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja O.Ivanauskienė teigė, jog galima skiepyti ir siaučiant gripo epidemijai. „Vis dėlto, jei žmogus jau sloguoja ar karščiuoja, skiepyti tikrai per vėlu“, – atkreipė dėmesį specialistė.