Sustojo daugybės skyrių veikla

Nuo liepos 1 dienos Zarasų ligoninė ištuštėjo – iš darbo išėjo net 12 gydytojų. Išėjusių gydytojų teigimu, tai tikriausiai ne pabaiga, nes darbovietę palikti ketina ir daugiau medikų.

Apie tokį masinį išėjimą iš darbo paskelbė patys medikai. Pasak jų, taip pasielgti juos privertė Zarasų rajono merė Nijolė Guobienė.

Nijolė Guobienė

Dėl esamo gydytojų trūkumo buvo sustabdyta Vidaus ligų skyriaus, Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus, Dienos chirurgijos skyriaus veiklos. Taip pat sustabdyta teisė teikti antrines ambulatorines kardiologo, neurologo, pulmonologo asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

„Galutinį gydytojų apsisprendimą išeiti iš darbo nulėmė birželio 22 d. įvykęs Zarasų rajono savivaldybės merės ir vicemerės susitikimas su ligoninės bendruomene, kurio metu nebuvo atsakyta į pateiktus klausimus. Diskusijos metu nebuvo skiriamas pakankamas dėmesys sprendžiant tolimesnius ligoninės veiklos planus“, – teigė medikai.

Išėjo dėl ligoninės pertvarkos

Pasak gydytojų, dabar ligoninė iš esmės sugriuvo, o visa tai įvyko dėl nešvarių politinių žaidimų, į kuriuos buvo įtrauktas ir ligoninės direktorius. Be to, iš darbo pasitraukė ir pats ligoninės direktorius.

Gydytojų teigimu, pagrindinė išėjimo priežastis – netinkamai suplanuota reorganizacija. Nors patys gydytojai pritaria, kad reorganizacijos reikia, tačiau savivaldybė priėmė visai kitokį pertvarkos planą, kuris iš esmės netiko dirbantiems ligoninėje.

Asociatyvi nuotrauka

„Dirbome komandoje kaip vienas kumštis ir planavome, kaip pabaigę rezidentūros studijas į mūsų rajoną nuolat gyventi sugrįš kiti nuostabūs gydytojai. Atsižvelgę į tai, kad Vyriausybė pritarė sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarkai, analizavome ligoninėje teikiamų ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų plėtros ir tobulinimo, o ne sutarčių su kitų rajonų sveikatos priežiūros įstaigomis, galimybę. Jau artimiausiu laiku norėjome informuoti Zarasų rajono gyventojus apie įstaigoje pradedamas atlikti didžiojo pėdos piršto iškrypimo operacijas, hemorojaus gydymą lazeriu ir kitas Dienos chirurgijos skyriuje galimas teikti asmens sveikatos priežiūros paslaugas“, – savo planus dėstė gydytojai.

Visgi šiems planams išsipildyti nebuvo lemta.

„Sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarkai mes pritariame. Ji reikalinga ir tokiame mažame rajone yra tiesiog būtina, tik organizuokite ją protingai. Palikite mums mūsų vadovą, leiskite tęsti darbus ir nebežaiskite politinių žaidimų“, – rašė gydytojai.

Gydytojai sako, kad iš darbo išeiti nusprendė po to, kai Zarasų savivaldybė sugalvojo visai kitą reorganizacijos būdą, nei buvo apsvarstę ligoninės gydytojai.

„Opozicijai paklausus, kodėl pasirinktas šis reorganizacijos būdas, t. y. kurti naują juridinį vienetą, ar sprendimas pakankamai išanalizuotas, ar bendrauta su pačiais sveikatos priežiūros specialistais, argumentuota, kad sprendimas priimtas vadovaujantis Vyriausybės rekomendacijomis. Bet juk skirtinguose Lietuvos rajonuose skirtinga asmens sveikatos priežiūros sistema. Zarasų savivaldybės atsakingieji nusprendė neįsiklausyti į medikų prašymus ir pasirinkti kitą reorganizacijos būdą, kuris nulėmė medikų apsisprendimą nutraukti su ligonine savo darbo santykius“, – rašė gydytojai.

Bijo, kad pacientai nebeturės kur kreiptis

Pasak gydytojų, situaciją dėl reorganizacijos planavimo jie bandė spręsti ne vieną kartą, tačiau nebuvo išklausyti, todėl kitos išeities tiesiog nebematė. Be to, visiškai nepritaria ir tam, kad būtų pakeistas ligoninės direktorius.

Asociatyvi nuotrauka

„Visi palikusieji ligoninę iki paskutinio laukė ir tikėjosi susikalbėjimo. Dar birželio 30 d., skubos tvarka suorganizavus susitikimą, kuriame rajono savivaldybės merė taip ir nedalyvavo, buvo viltasi, kad pavyks susitarti. Nepavyko, todėl suprantama, kad įvertinęs rajono savivaldybės merės suinteresuotumą, galutinai atsispindėjusį susitikimų (tiek to, kuriame savivaldybės merė rado laiko dalyvauti, tiek tuose, kuriuose nedalyvavo) metu, ligoninės direktorius nusprendė išsaugoti bent jau tarybos nario mandatą ir savo noru pasitraukti iš ligoninės direktoriaus pareigų. Nebematydami tolimesnių perspektyvų Zarasų ligoninę paliko ir kiti joje dirbę specialistai“, – buvo rašoma rašte.

Gydytojai neslepia, kad bijo ir dėl pacientų, ir dėl likusio personalo.

„Labai gaila palikti pelningai dirbančią ir savo veiklą plečiančią įstaigą, kuri per paskutinius metus labai šoktelėjo aukštyn. Kartu ir planus, kurie, rodos, jau buvo pasiekiami ranka. Taip pat neramu ir dėl pacientų bei jų įgauto pasitikėjimo. Be galo gaila palikti slaugos personalą, – nors dabar yra perkeltas į likusius skyrius ir (arba) išleistas kasmetinių atostogų, bet natūraliai nerimauja dėl ateities.

Negalime suprasti, kodėl turi būti keičiamas puikus direktorius. Kodėl dedamos pastangos bendrauti su kitais asmenimis dėl direktoriaus pareigų, o ne su žmogumi, darbais įrodžiusiu savo gebėjimus ir vertę būti sveikatos priežiūros įstaigos direktoriumi?“ – nuoskaudos neslėpė gydytojai.

Darbo santykius su ligonine nutraukė vidaus ligų gydytoja, gydytoja kardiologė Janina Oznanskienė, vidaus ligų gydytoja, gydytoja pulmonologė Vida Veronika Rimševičienė, gydytoja neurologė Svetlana Markina, gydytoja radiologė, echoskopuotoja Ala Maniachina, vidaus ligų gydytojas Justas Grušauskas, laikinai einantis Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus vedėjo pareigas gydytojas geriatras Vidas Šavinis, gydytojas chirurgas, gydytojai budėtojai Viktorija ir Skirmantas Krunkaičiai bei kiti gydytojai ir specialistai.

Į ligoninę skubiai važiuos A. Dulkys

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas spaudai Tomas Bagdonas sakė, kad ministerija apie konfliktą žino.

„Zarasų ligoninės steigėja yra vietos savivaldybė, ji atsakinga už sklandų gydymo paslaugų užtikrinimą savo įsteigtoje įstaigoje. Ministerija gavo pavienių signalų praėjusios savaitės pabaigoje apie situaciją, kad yra konfliktas, iš karto imtas derinti ministro vizitas į savivaldybę ir ligoninę. Vizitas suplanuotas liepos 20 d.“, – sakė T. Bagdonas.

Pasak T. Bagdono, jo metu vietoje bus aiškinamasi situacija, taip pat bandoma abi konfliktuojančias puses – savivaldybės atstovus ir ligoninės darbuotojus bei administraciją – susodinti už vieno stalo, kad įvyktų dialogas.

„Geografinė Zarasų padėtis leidžia gyventojams kreiptis į aplinkines ligonines, kurios nutolusios 20–40 km, tad trumpuoju periodu didelių nesklandumų neturėtų būti. Visgi suprantant ilgalaikius padarinius susigrąžinti gydytojus praėjus daugiau laiko gali būti sudėtinga, – ministras Arūnas Dulkys imasi iniciatyvos tarpininkauti tarp kolektyvo ir savivaldybės“, – sakė T. Bagdonas.

Susisiekti su Zarasų rajono mere Nijole Guobiene nepavyko nei trečiadienį, nei ketvirtadienį. Neatsiliepė ir vicemerė. Jei komentarą gausime, tekstas bus papildytas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)