Apie tai skelbia well.blogs.nytimes.com.

Tyrimų, besiaiškinančių, ar tikrai sotieji riebalai tokie kenksmingi, vis daugėja. Specialistai ir toliau aiškinasi, koks maistas sveikiausias ir geriausias.

Dešimtmečius sveikatos specialistai visuomenę ragino bet kokia kaina vengti sočiųjų riebalų, argumentuodami, jog juos derėtų keisti nesočiųjų riebalų turinčiais produktais – pavyzdžiui, riešutais, sėklomis ir aliejais.

Naujausio tyrimo išvados skelbiamos leidinyje „Annals of Internal Medicine“. Mokslininkai teigia nenustatę, jog žmonės, vartojantys daug sočiųjų riebalų turinčių maisto produktų, dažniau serga širdies ligomis nei tie, kurie maitinasi neva sveikiau. Taip pat nepastebėta, jog nesočiuosius riebalus vartojantys žmonės sveikesni.

„Galime teigti, jog iš tikrųjų turėtume nerimauti ne dėl sočiųjų riebalų kiekio mūsų mityboje“, - teigia vienas iš naujo tyrimo autorių Rajivas Chowdhury, dirbantis Kembridžo universitete.

Sveikos mitybos specialistas Frankas Hu iš Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos sako, jog tyrimo rezultatai neturėtų būti interpretuojami kaip leidimas valgyti daugiau kepsnių ir kitų produktų, kuriuose gausu sočiųjų riebalų. Anot specialisto, analizuojant konkrečius riebalus ir kitas maistingųjų medžiagų grupes, galima lengvai suklysti, nes žmonės, kurie sumažina vartojamų riebalų kiekį, pradeda valgyti daugiau duonos, dribsnių ir kitų produktų, kuriuose gausu blogųjų angliavandenių, kurie taip pat kenkia širdžiai.

Anot mokslininko, kuris tyrime nedalyvavo, žmonėms derėtų valgyti daugiau Viduržemio jūros virtuvės patiekalų ir produktų - vartoti daugiau riešutų, žuvies, avokadų, pilno grūdo produktų ir alyvuogių aliejaus. Praeitais metais nustatyta, jog Viduržemio jūros regiono žmonių mityba padeda sumažinti širdies ligų ir insulto riziką.

Mokslininkė Alice H. Lichtenstein sutinka, jog „būtų apmaudu, jeigu žmonės tyrimo rezultatus interpretuotų kaip leidimą valgyti daug gyvulinės kilmės riebalų“. Anot jos, širdies ir kraujagyslių ligų riziką pavyks sumažinti ne tik sumažinus riebalų kiekį, bet ir vartojant mažiau tuščių angliavandenių.

A. H. Lichtenstein, kuri naujausiame tyrime taip pat nedalyvavo, buvo viena iš Amerikos širdies sveikatos asociacijos pateiktų sveikos mitybos gairių rengėjų. Jose žmonėms rekomenduojama bent 5 proc. sumažinti sočiųjų riebalų kiekį – tai reiškia, jog vidutiniškai 2000 kalorijų per dieną suvartojančiam žmogui reikia per dieną atsisakyti bent dviejų šaukštų sviesto arba 60 gramų sūrio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)