Kaip rodo Ligų kontrolės ir prevencijos centro atlikta Nacionalinio imunizavimo apklausa, 73,9 procento 2006 metais Jungtinėse Amerikos Valstijose pasaulį išvydusių naujagimių buvo maitinami motinos pienu, 43,4 procento jį vis dar valgė sulaukę šešių mėnesių, rašo medicaldaily.com.

Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja motinoms vaiką krūtimi maitinti bent pusę metų. Tačiau mažai kas žino, kad ir likę šeimos nariai gali gauti naudos iš motinos pieno. Pasirodo, maitinimas krūtimi naudingas ne tik mažyliui ir pačiai mamai, bet ir bet kokio amžiaus suaugusiems žmonėms, kurie gali pasinaudoti krūties pienu savo bendrai sveikatai pagerinti.

Pastaruoju metu Kinijos Šendženo miesto Guoangdongo provincijoje gyventojai (ypač tie, kurie pasižymi prasta sveikata) motinos pieną vertinamą kaip „turtingųjų gėrimą“. Kai kuriose Kinijos dalyse vyrauja įsitikinimas, kad motinos pienas turi didžiausią maistinę vertė sergantiems žmonėms, rašo „Southern Metropolis Daily“.

Motinos piene esantys antikūniai IgM, IgD ir IE kovoja su ligomis nesukeldami uždegimų. Štai kodėl žindomi kūdikiai dažniausiai yra apsaugoti nuo įvairių ligų, tokių kaip viduriavimas, kvėpavimo takų infekcijos ar virškinamojo trakto ligos. Motinos pienas netgi gali sumažinti astmos simptomus.

„European Respiratory Journal“ publikuoto tyrimo autoriai ištyrė ryšį tarp žindymo trukmės ir su astma susijusių simptomų išsivystymo. Tyrime dalyvavo daugiau kaip penki tūkstančiai ikimokyklinio amžiaus vaikų. Tyrimo rezultatai parodė, kad trumpą laiką ir šešis mėnesius krūtimi maitinti kūdikiai rečiau susiduria su švokštimo simptomais nuo vienerių iki trejų metų amžiuje, lyginant su nežindomais vaikais, kurie dažniau susiduria su simptomų pasikartojimu.

Ir nors motinos pienas greičiausiai nesumažintų astmos simptomų suaugusiems, jo vartojimas ir naudojimas gali būti svarbi medicininė pagalba gydant namuose visos šeimos bendrus negalavimus. Taigi, jeigu turite atliekamo motinos pieno, neišpilkite jo ir protingai panaudokite.

Motinos pienas ausies gydymui

Ausies infekcijos dažniausiai pasitaiko amžiaus tarpsnyje nuo šešių iki aštuoniolikos mėnesių, teigia Merilando universiteto Medicinos centras. Kaip teigia jame dirbantis dr. Josephas Mercola, kūdikiams ir netgi suaugusiems žmonėms ausies infekcijas geriausia gydyti įlašinant motinos pieno į ausies kanalą. Tokiu atveju labai padeda motinos piene esantys antikūniai. Pakaks į mažylio ausytę įlašinti tris ar keturis lašelius motinos pieno, tačiau būtina žinoti, kad lašinti reikia ne į pačią ausį, o į jos kanalo įėjimą.

Motinos pienas akių gydymui

Motinos nuo seno naudojo krūties pieną konjunktyvitui gydyti, jis būtų virusinis, bakterinis ar alerginis. Probiotikų turintis nerūgštus skystis naudojamas virusiniam konjunktyvitui, kuris žinomas kaip aštrus infekcinis konjunktyvitas, gydyti. Jau seniai įrodyta, kad motinos pienas yra veiksmingiausia priemonė kūdikių ir vaikų akių infekcijoms gydyti. Du lašeliai motinos pieno ir švari pipetė padės akimirksniu atsikratyti infekcijos.

„Krūties pieną motinos naudojo užkrečiamam konjunktyvitui gydyti tikriausiai daugelį metų, tačiau kol pakalbėsite su gydytoju, nuo šios idėjos susilaikykite“, – pataria sertifikuota žindymo konsultantė Debbi Donovan.

Be to, krūties pienas taip pat gali būti naudojamas kaip kontaktinių lęšių valymo skystis.

Motinos pienas skaudančiai gerklei

Jeigu skauda gerklę, jums padės paprasčiausias gargaliavimas motinos pienu. Jeigu gerklę skauda naujagimiui, simptomams palengvinti patariama jam duoti pažįsti pieno.

Motinos pienas kaip tepalas nuo nudegimų, niežėjimo ir įgėlimo

Jeigu pažeidėte odą ir jaučiate nudegimą, niežėjimą ar įgėlimą, reiktų ją dezinfekuoti krūties pienu. Nedidelio lašelio motinos pieno pakaks pažeistai vietai nuraminti ir žaizdai užgyti. Dėl motinos piene esančių antikūnių, konkrečiai IgA, pažeidimo vietoje bus išvengta mikrobų dauginimosi.

Motinos pienas kaip veido valiklis

Jeigu jus kankina aknė ar kitos odos ligos, motinos pienas gali būti ekonomiškai efektyvus sprendimas. Kaip teigia Kalifornijos universiteto San Diege mokslininkė Dissaya Pornpattananangkul, piene esanti lauro rūgštis gali padėti išgydyti paauglių aknę, rašo „Telegraph“. Jeigu norite išbandyti šį metodą, pirmiausia veidą nuvalykite švariu vandeniu, o paskui pažeistas vietas patepkite pienu ir leiskite jam natūraliai nudžiūti. Jeigu motinos pieną norite naudoti kaip veido valiklį, valykite juo visą veidą, o paskui švariai nusivalykite rankšluosčiu.

Motinos pienas kaip maisto ingredientas

Motinos pienas taip pat naudojamas kaip karvės pieno pakaitalas ruošiant kavą ar košes. Motinos piene aptinkamų maistinių medžiagų įprastame piene nerasite. Motinos piene esantis žmogaus alfa-laktoalbuminas naikina vėžines ląsteles. Kaip teigia Nacionalinio sveikatos instituto specialistai, atlikus tyrimus šie junginiai siejami su keturių dešimčių tipų vėžio ląstelių sunaikinimu. Tie drąsuoliai, kurie norėtų paragauti šių maistinių medžiagų turinčio motinos pieno, internete gali rasti „Mamytės pieno sūrio“ (angl. Mommy's Milk Cheese) receptą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)