Omikron BA.5 yra susirūpinimą kelianti itin užkrečiama viruso mutacija, prisidėjusi prie naujos infekcijų bangos visame pasaulyje, įskaitant ir Jungtinę Karalystę.

Mokslininkai ištyrė, kuo naujasis koronaviruso variantas skiriasi nuo ankstesnių. Viena naujausios atmainos savybių yra jos gebėjimas vėl užkrėsti net ir tuos žmonės, kurie COVID-19 persirgo vos prieš kelias savaites.

Vienas ekspertas teigia, kad omikron BA.5 gali sukelti naują simptomą.

„Vienas BA.5 sukeliamas papildomas simptomas yra naktinis prakaitavimas. Argi ne keista?“ Dubline įsikūrusio Trejybės koledžo profesorius Luke’as O'Neillas šią savaitę sakė Airijos radijo stočiai.

Koronavirusas

BA.5 ir BA.4 mutacijos lėmė susirgimų bangą daugelyje šalių, įskaitant visą Europą ir Australiją. Šią savaitę BA.5 taip pat tapo dominuojančiu koronaviruso variantu Jungtinėse Valstijose.

„Ši liga jau šiek tiek kitokia, nes pasikeitė pats virusas. Yra tam tikras imunitetas šiam užkratui, nes dalyvauja T ląstelės ir pan., bet tokia imuninės sistemos ir viruso sąveika gali sukelti šiek tiek kitokią ligą, kuriai, kad ir kaip keista, būdingas naktinis prakaitavimas. Tačiau labai svarbu yra tai, kad, jeigu esate paskiepyti ir gavę sustiprinamąją dozę, liga neišsivysto į sunkią formą. Tai reikia nuolat priminti žmonėms“, – ketvirtadienį radijui „Newstalk“ sakė profesorius L. O'Neillas.

Pirmą kartą BA.5 atmaina aptikta Pietų Afrikoje, šių metų vasarį – praėjus mėnesiui po to, kai toje pačioje šalyje buvo rastas ir BA.4 variantas. Nuo to laiko abi atmainos išplito visame pasaulyje, sukeldamos nuogąstavimų dėl vėl padažnėjusių užsikrėtimo atvejų.

Remiantis naujausia statistika, Jungtinėje Karalystėje COVID-19 atvejų padaugėjo beveik 20 proc. Praėjusią savaitę užsikrėtė maždaug 2,7 mln. žmonių. Tokį atvejų šuolį ir toliau lemia omikron BA.4 ir BA.5 atmainos, teigia Nacionalinis statistikos biuras, pasak kurio, birželio 22–29 d. koronavirusu užsikrėtė 1 iš 25 šalies gyventojų.

Tai atitinka 2,7 mln. užsikrėtimo atvejų, arba net 18 proc. daugiau nei ankstesnę savaitę, kai užregistruota 2,3 mln. susirgimų.

Tai didžiausias šuolis nuo balandžio pabaigos, tačiau vis dar mažesnis už kovo pabaigoje užfiksuotus rekordinius 4,9 mln.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją