Mikroinsultai įvyksta, kai trumpam užblokuojama kraujagyslė smegenyse. Tačiau ir per tiek laiko žūsta dopaminerginiai neuronai vadinamojoje juodojoje smegenų medžiagoje (ši zona koordinuoja judėjimą).

Tyrimui vadovavusi gydytoja Emanuelle Pinto pasakojo: „Sukėlėme pelėms insultą, panašų į žmonių mikroinsultą. Tada dryžuotajame kūne, kaip ir tikėtasi, kilo uždegimai. Tačiau mes nesitikėjome, kad bus pakenkta kitai smegenų daliai – juodajai medžiagai.“

Atlikus šios zonos analizę paaiškėjo, kad įvyko ne tik uždegimas, bet ir ėmė nykti svarbiausia jungiamoji medžiaga – medžiaga P. Paskui šešias dienas iš eilės buvo tiriamos smegenys. Tada ir paaiškėjo, kad vyko smegenų degeneracija – žuvo dopaminerginiai neuronai.

O tai galima laikyti Parkinsono ligos pradžia. Ėmus vartoti minėtus nykimo procesus stabdančius preparatus, galima pristabdyti arba užkirsti kelią Parkinsono ligos vystymuisi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)