Carsteno Grimmo iš Kenterberio universiteto (Naujoji Zelandija) vadovaujama mokslininkų komanda atliko apklausą, pasitelkusi trumpąsias žinutes. Respondentų tris kartus per dieną buvo klausiama, ką jie veikė ir kaip tuo metu jautėsi. Pagal tai buvo sudaryti maloniausių ir nemaloniausių užsiėmimų reitingai.

Paaiškėjo, kad seksas žmonėms yra pirmoje vietoje – tai jie vertina labiau už vaikų auklėjimą. Antroje vietoje atsidūrė alkoholis. Į maloniausių užsiėmimų penketuką taipogi pateko savanorystė, meditacija ir religija, bei rūpinimasis vaikais.

Psichologai pasiūlė tris kriterijus, padėsiančius įvertinti vieną ar kitą užsiėmimą. Pirma, tai pasitenkinimo pojūtis (kokį jaučiame, pavyzdžiui, valgydami desertą). Antra, įsijautimas – susitelkimas į atliekamą veiksmą, jo nenutrūkstamumas (pavyzdžiui, kaip važiuojant slidėmis nuo kalno). Trečia, svarbumas – užsiėmimo reikšmė siekiant kažko didesnio ir naudingesnio. Pagal visus tris kriterijus seksas atsidūrė pirmoje vietoje.

Alkoholio vartojimas ir vakarėlių lankymas užėmė antrą vietą pagal teikiamą pasitenkinimą, tačiau atsidūrė dešimtoje pagal svarbą. Mažiausiai pasitenkinimo teikia gydymasis ir, kas buvo netikėta, „Facebook“ naudojimas. Užtat paskaitų lankymas ir mokymasis nors ir neteikia didelio malonumo, tačiau suvokiami kaip reikšmingi užsiėmimai.

Dešimt maloniausių užsiėmimų:

1. Seksas
2. Alkoholio vartojimas
3. Pagalba kitiems
4. Meditacija ir religija
5. Rūpinimasis vaikais
6. Muzikos klausymas
7. Bendravimas
8. Pomėgiai
9. Apsipirkimas
10. Žaidimai

Dešimt nemaloniausių užsiėmimų:

1. Gydymasis
2. „Facebook“
3. Namų ruoša
4. Mokymasis
5. Trumpųjų žinučių rašymas
6. Paskaitos
7. Pinigų uždirbimas
8. Važinėjimas į darbą ir atgal
9. Darbas kompiuteriu
10. Indų plovimas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)